Magnus Carlsen na mistrovství světa v rapid šachu.

Magnus Carlsen na mistrovství světa v rapid šachu. | foto: AP

Nor Carlsen slaví po čtyřech letech titul mistra světa v rapid šachu

  • 4
Nor Magnus Carlsen se po čtyřech letech dočkal znovu titulu mistra světa v rapid šachu. Nejlepší hráč současnosti vyhrál turnaj v Moskvě s jednobodovým náskokem a dokázal, že je jedničkou i v této variantě královské hry, při níž mají hráči na své tahy jen 15 minut.

Mezi ženami triumfovala Humpy Koneruová z Indie. Jediný český zástupce Viktor Láznička obsadil 71. místo.

Carlsen vyhrál osm z patnácti partií a ani jednou nenašel přemožitele. Fenomenální Nor získal prémii 60 tisíc dolarů, více než 1,3 milionu korun. Letos vyhrál devátý velký turnaj, v rapid šachu slaví titul potřetí. V neděli a v pondělí bude v Moskvě obhajovat titul mistra světa v bleskovém šachu, který se hraje s tříminutovým limitem.

O senzaci se druhým místem postaral šestnáctiletý Alírezá Fírúzdža, který odmítá reprezentovat Írán kvůli sporům režimu s Izraelem a v Moskvě hrál pod vlajkou Mezinárodní šachové federace (FIDE). Nasbíral stejný počet výher jako Carlsen, ale k tomu dvě porážky. Na jejich vzájemný souboj, který si šachoví příznivci přáli, v komplikovaném herním systému v Moskvě nedošlo.

Bronz vybojoval Američan Hikaru Nakamura, jemuž hodně uškodila překvapivá prohra s Alexejem Širovem ze Španělska. Láznička střídal výborné výsledky se slabšími. Uhrál remízu s ruským exmistrem světa Sergejem Karjakinem, ale na druhé straně neuspěl proti šachistům, kteří jsou ve světovém žebříčku daleko za ním.

Mistrovství světa v rapid šachu

Moskva

Konečné pořadí
Muži:
1. Carlsen (Nor.) 11,5, 2. Fírúzdža (FIDE), 3. Nakamura (USA), 4. Artěmjev (Rus.) všichni 10,5, 5. Aronjan (Arm.) 6. Dominguez (USA) oba 10, ...71. Láznička (ČR) 8.

Ženy: 1. Koneruová (Indie), 2. Lej Tching-ťie (Čína), 3. Ataliková (Tur.) všechny 9, 4. Girjaová (Rus.), 5. Tchan Čung-i (Čína), 6. A. Muzyčuková (Ukr.) všechny 8,5.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž