Šachový suverén kráčí za hattrickem

Pardubice - Pardubičtí šachisté kráčí za zlatým hattrickem. Šampioni z posledních dvou let mají našlápnuto ke třetímu titulu v řadě. Rapid je po polovině extraligy jediným dosud neporaženým týmem. Průběžné pořadí vede s tříbodovým náskokem. "Dostali jsme se do trháku, jak jsme si přáli. Ještě ale nemáme vyhráno," krotil optimismus kapitán družstva Roman Krmenčík. "Nyní však máme vše ve svých rukou."

Suverenitu obhájců titulu nenarušili ani dva soupeři z Prahy. Pardubice porazily Vyšehrad i Mahrlu se světovou třináctkou Davidem Navarou a natáhly svou úctyhodnou neporazitelnost. Trvá už 29 zápasů od začátku předloňského dubna!

Poslední Vyšehrad, který dosud nebodoval, se stal pro šachisty Rapidu snadným soustem. Jejich premiérové domácí vystoupení v letošní sezoně skončilo hladkou výhrou 6,5:1,5. "Byl to jednoznačný zápas," potvrdil Krmenčík. "Vyšehrad je výrazně slabší než ostatní týmy v extralize."

Rychlé výhry Movsesjana, jenž nastoupil poprvé v sezoně, a Lázničky naznačily, jak se bude utkání vyvíjet. Jejich spoluhráči se nedali zahanbit a favorit s přehledem splnil povinnosti.

Zatímco s Vyšehradem se hráči Rapidu příliš nezapotili, souboj s pražskou Mahrlou měl být zcela jiný. Jména jako Navara, Jansa, Meduna či Plachetka budila respekt. "Ale nakonec bylo utkání mnohem lehčí, než jsme předpokládali," prohlásil Krmenčík.

Pardubice zvítězily nejtěsnějším poměrem 4,5:3,5. "Průběh ale nebyl tak dramatický, jak by mohl napovídat výsledek," podotkl kapitán. "Ve většině partií jsme měli převahu."

Díky remíze Štočka a výhrám výtečně hrajícího Lázničky, Votavy a Stehna vykročili domácí rázně za konečnou výhrou. Potřebný bod vzápětí přidaly smírné výsledky Kovaleva a Bernáška. "Mohli jsme vést i výrazněji, ale Bernášek nedotáhl slibnou pozici k vítězství," podotkl Krmenčík.

Rapid pak už nemusela trápit porážka Movsesjana. Pardubická a slovenská jednička prohrála v nejatraktivnější partii s Navarou, nejlepším českým hráčem současnosti. "Sergej s černými figurami dlouho držel remízu, ale v koncovce udělal chybu a Navara ho potrestal. Potvrdil, že patří do světové extratřídy," řekl Krmenčík.
 
Díky výhře se pardubický tým osamostatnil v čele extraligy. Navíc ze svých největších konkurentů v boji o titul narazí už jen na druhou Ostravu. "Hrajeme s ní až v poslední kole, což by mohla být naše výhoda," tvrdí Krmenčík. "Rozhodnuto ale ještě není."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž