Martin Fuksa se na Světovém poháru v Szegedu neobjeví...

Martin Fuksa se na Světovém poháru v Szegedu neobjeví... | foto: ČTK

Kanoisté se chystají na jediný Světový pohár, česká esa ale do Szegedu nejedou

  • 0
Jediné seniorské mezinárodní závody v rychlostní kanoistice se letos uskuteční od pátku do neděle v maďarském Szegedu. Na tamní Světový pohár se chystá i 31 českých reprezentantů, mezi nimiž ale nefigurují největší hvězdy - kajakář Josef Dostál a kanoista Martin Fuksa. Oba dali přednost přípravě na olympijské hry v Tokiu.

Sezonu ukončili také Dostálův deblový parťák Radek Šlouf a Fuksův mladší bratr Petr. Světový pohár, který se pojede místo původně plánovaného mistrovství světa v neolympijských disciplínách, vynechají i letošní republikoví šampioni na deblkajaku na kilometru Daniel Havel a Jakub Špicar.

Reprezentační trenér Pavel Hottmar je rád, že ostatní závodníci budou mít možnost poměřit síly se zahraniční konkurencí. „Světový pohár bude pro seniorské závodníky dobrým měřením sil, i když se nesejde plná konkurence. Naše největší hvězdy daly logicky přednost přípravě na olympijské hry, aby nemusely měnit tréninkový režim, jelikož touto dobou už obvykle nezávodí. Naopak prostor tak dostala spousta mladých závodníků, pro které je Světový pohár motivací a velkou zkušeností,“ uvedl v tiskové zprávě.

Ze zkušenějších českých reprezentantů budou v Szegedu závodit kajakáři Jakub Zavřel či dvojnásobný olympijský medailista Lukáš Trefil, kanoista Filip Dvořák či kanoistka Jana Ježová. Představí se také Anežka Paloudová, letošní česká jednička mezi kajakářkami. Velkou část týmu tvoří juniorští medailisté z posledních let.

Aktuálně jsou přihlášeni závodníci z 33 zemí. Největší výpravu mají domácí Maďaři, v jejichž týmu nechybí jediný Dostálův přemožitel ze závodu na 1000 metrů na loňském MS Bálint Kopász. V programu jsou vedle tradičních disciplín zařazeny i soutěže smíšených dvojic na dvoustovce na deblkajaku a deblkanoi.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž