Martin Fuksa

Martin Fuksa | foto: Anna Šeflová

Mladí kanoisté budou mít supervíkendy, reprezentanty čekají testy

  • 0
Rychlostní kanoisté naplánovali na 6. a 7. června a 20. a 21. června supervíkendy s řadou závodů pro mládež po celé republice. Mezitím si po vynucené koronavirové pauze ověří formu juniorští a seniorští reprezentanti, které čekají testy od 12. do 14. června v Račicích. Nový kalendář, zohledňující aktuální vývoj situace kolem pandemie koronaviru, zveřejnil Český svaz kanoistů.

V Česku jsou nyní povolené akce pro maximálně 300 lidí a kanoisté toho stejně jako zástupci jiných sportů využili k zorganizování závodů. Ty pro nejmladší naděje vznikly přesunem zrušených regionálních závodů.

„Dokážu si představit, jak se všichni závodníci těší na první měření sil. V první řadě jsme chtěli zorganizovat akce pro nejmladší kanoisty, abychom co nejdříve vrátili k vodě právě naši základnu,“ uvedl v tiskové zprávě Jan Boháč, předseda Českého svazu kanoistů i sekce rychlostní kanoistiky.

O každém víkendu bude devět závodů pro benjamínky a žactvo, výjimečně i pro dorostenecké kategorie, pokud to omezená kvóta dovolí. „Sjednocení termínů má za cíl hlavně rozptýlit závodníky do více lokalit a snáze tak dodržet pravidla, která určují počet osob na sportovní akci,“ vysvětlil šéf sportovně-technické komise Zdeněk Krpata.

Domácím vrcholem sezony bude mistrovství republiky, které je naplánované na 30. července až 2. srpna do Račic. O posledním zářijovém víkendu by měla Praha hostit republikový šampionát na pět kilometrů.

Ti nejlepší ve všech kategoriích mohou stále doufat, že se na podzim uskuteční nějaké mezinárodní závody. V termínové listině stále je odložené mistrovství světa v neolympijských disciplínách v Szegedu, které by mělo být od 23. do 27. září. Mezinárodní federace ICF k němu přidala i Světový pohár v olympijských disciplínách.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž