Martina Sáblíková

Martina Sáblíková | foto: AP

Druhý letošní triumf. Sáblíková vyhrála v Naganu závod na tři kilometry

  • 5
Před týdnem vstoupila v čínském Charbinu do své patnácté pohárové sezony výhrou na tříkilometrové trati a o týden později svůj triumf zopakovala. Martina Sáblíková ovládla závod na 3 000 metrů v japonském Naganu a připsala si druhé letošní vítězství ve Světovém poháru. Antoinette de Jongovou porazila o 97 setin, 70 bodů za třetí místo bere Ruska Anna Jurakovová.

Do Japonska se Sáblíková se svými týmovými kolegyněmi přesunula v pondělí, od úterý už trénovala v hale, ve které startovala pouze jednou. V březnu 2008 tady vyhrála pětku a byla čtvrtá v závodě na tři kilometry na mistrovství světa na jednotlivých tratích.

„Hned po příjezdu se mi všechno vybavilo. Hala je pořád stejná, byla postavena na olympiádu 1998,“ prozradila na svých webových stránkách.

Stejně jako v Charbinu startovala Sáblíková do závodu v poslední osmé rozjížďce. Tentokrát vedle ní nestála dlouholetá rivalka Ireen Wüstová, ale druhá žena tříkilometrového závodu z Číny – Marije Jolingová.

Ta ale od úvodních metrů na českou rychlobruslařku viditelně ztrácela. Devětadvacetiletá Češka si tak celý závod odtáhla sama a rvala se s časem de Jongové. Většinu závodu byl rozdíl mezi oběma v desetinách, až poslední kola tradičně rozhodla. Česka je zvládla udržet pod hranicí 32,5 a Nizozemce ujela.

Připsala si tak už 45. vítězství ve Světovém poháru, čtyřiačtyřicet z nich získala v individuálních startech, jednou vyhrála s českým týmem.

Trojnásobná olympijská vítězka se v Japonsku představí ještě v závodech na 1 000, 1 500 metrů a v týmovém závodě. Kilometr a týmové klání ji čekají v sobotu.

Za druhou de Jongovou bere třetí místo Anna Jurakovová, která za Sáblíkovou zaostala o sekundu a 68 setin.

Skvělý start a rekord dráhy

Přesně v 15:30 naganského času pokračoval páteční program druhého dílu Světového poháru rychlobruslařů. A hned první rozjížďka na tříkilometrové trati žen zvedla domácí diváky ze sedadel. Představila se v ní totiž domácí Fuyo Matsuoka s Ruskou Olgou Grafovou.

„Led je daleko rychlejší než v Číně,“ pochvalovala si Sáblíková po příjezdu do japonského Nagana.

Což bylo vidět už z časů úvodních rozjížděk, které se mnohem více blížily hranici čtyř minut, než tomu bylo v čínském Charbinu.

Skvělý čas zajela korejská rekordmanka na této trati Kim Bo-Reum, kterou překonala Ruska Jurakovová. Zatímco se česká rychlobruslařka na vnitřní dráze rozjížděla, do šesté rozjížďky nastoupila Ireen Wüstová. Třicetileté Nizozemce ale i tentokrát v závěrečných kolech docházely síly a v cíli měla až třetí nejrychlejší čas.

Zbývaly čtyři ženy. Nové maximum stanovila Antoinette de Jongová, která se jako první rychlobruslařka dostala pod čtyři minuty a pět vteřin.

To už ke startovní čáře přijely dvě nejrychlejší ženy z čínského Charbinu. Sáblíková zamávala do kamery, pak si zatleskala. A tleskat si mohla i po skvělém úvodu. Neulila start jako v Číně, naopak trojku úžasně rozběhla za 20,19!

Od úvodních metrů Mariji Jolingové odjížděla a na mezičasech se prala o první místo. Chvíli vedla Češka, chvíli měla lepší čas už v cíli vše sledující de Jongová. Až poslední tři kola rozhodla. Ta Sáblíková jela za 31,9, 32,0 a 32,4, na což žádná další rychlobruslařka neměla odpověď.

Výsledek? Čas 4:03,57 – další rekord dráhy. Úkol splněn.

O čtyři hodiny dřív se na olympijské trati představila v B divizi Nikola Zdráhalová. A dvacetiletá Češka dosáhla v Naganu na svůj nejlepší výsledek ve Světovém poháru.

Na vítěznou Natálii Voroninovou ztratila sedm vteřin a s časem 4:14,32 brala prvních pět bodů do Světového poháru za desáté místo. Na bodované pozice se na této trati probojovala podruhé v kariéře, loni v Heerenveenu byla v béčku dvanáctá.

„Konečně zajela dobře, pomalu se k té elitě přibližuje a když bude dál získávat body, máme šanci pro příští rok získat třetí místo na téhle trati ve Světovém poháru,“ těšilo trenéra Petra Nováka.

V mužské kategorii se v druhé divizi představil Sebastian Druskiewicz, který chtěl zapomenout na diskvalifikaci z čínského Charbinu. Žádný problém na trati tentokrát neměl, ale na lepší než nebodovanou 16. příčku to nestačilo.

Výsledky

Závod Světového poháru v rychlobruslení v Naganu

Ženy:
3000 m:
1. Sáblíková (ČR) 4:03,56, 2. De Jongová (Niz.) 4:04,53, 3. Jurakovová (Rus.) 4:05,24, ...divize B: 10. Zdráhalová (ČR) 4:14,32.
Pořadí SP (po 2 závodech): 1. Sáblíková 200 b., 2. De Jongová 140, 3. Jolingová (Niz.) 115, ...28. Zdráhalová 5.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž