Karolína Erbanová

Karolína Erbanová | foto: AP

Do Světového poháru v rychlobruslení by mohlo zasáhnout pět Češek

  • 9
Až pět českých rychlobruslařek by se mělo v nadcházející sezoně zapojit do závodů Světového poháru. Vedle Martiny Sáblíkové, která bude usilovat o jubilejní desátý triumf v seriálu, a bronzové medailistky z letošního mistrovství světa na pětistovce Karolíny Erbanové dostanou šanci také Nikola Zdráhalová, Natálie Kerschbaummayr a zřejmě i Kateřina Novotná, která se v minulosti soustředila hlavně na krátkou dráhu.

Zatímco trojice Sáblíková, Zdráhalová a Kerschbaummayr se na sezonu připravovala pod vedením trenéra Petra Nováka, který má na starosti i reprezentaci, Erbanová je stejně jako před rokem členkou nizozemského týmu Continu a Novotná momentálně trénuje v Salt Lake City s americkým koučem Tuckerem Fredriksem.

„Byl bych rád, kdyby Martina stála na bedně. A věřím, že Niky (Zdráhalová) se bude pokoušet získat body ve Světovém poháru na tratích 1500 a 3000 metrů. Dokonce si myslím, že by se mohla pokoušet postoupit z B skupiny do áčka. V létě udělala kus práce, jen ještě musíme vylepšit techniku v zatáčce. V případě Naty (Kerschbaummayr) je skvělé, že v sedmnácti letech může závodit s dospělými,“ řekl Novák.

Jak jsou na tom Erbanová s Novotnou, osobně zjistí až nyní v zámoří, kde v pátek v Calgary odstartuje SP. Erbanová by měla závodit na tratích 500 a 1000 metrů, Novotná věří, že dostane šanci v druhém závodu seriálu v Salt Lake City na patnáctistovce.

„Jsme domluveni, že tam vše probereme. Už tam nějakou dobu trénuje, ale zatím jezdí časy podobné jako loni,“ uvedl Novák, jenž jedenatřicetiletou rychlobruslařku v minulé sezoně nominoval k jednomu závodu. Přesvědčit jej bude muset i nyní. „Mohu postavit tři a při rovnocenném výkonu rozhoduje věk. Sedmnáctiletá by dostala přednost před starší, protože je tam perspektiva,“ naznačil Novák, že Novotná musí mít lepší výkonnost než Zdráhalová a Kerschbaummayr.

Trojice Sáblíková, Zdráhalová a Kerschbaummayr bude nejméně na začátku sezony jezdit i týmový závod. „Určitě to zkusíme v Calgary. Chceme se (v týmech) kvalifikovat na mistrovství světa, takže musíme jet už tam. Na šampionát postoupí čtyři týmy podle bodů v poháru a čtyři s časem. Když se to povede, budeme jezdit dále. Když ne, třeba to bude jediný start,“ uvedla Sáblíková.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž