Martina Sáblíková slaví s českou vlajkou triumf v závodě na 5000 metrů.

Martina Sáblíková slaví s českou vlajkou triumf v závodě na 5000 metrů. | foto: AP

Sáblíková má potřetí zlatý double. Na šampionátu ovládla i 5000 metrů

  • 229
Heerenveen (Od našeho zpravodaje) - Rychlobruslařka Martina Sáblíková vybojovala na mistrovství světa v nizozemském Heerenveenu zlatý double! Den po triumfu v závodě na 3000 metrů ovládla i pětikilometrovou trať. Odrazila senzační nástup domácí Carlijn Achtereekteové a získala sedmý titul mistryně světa na pětce.

Potřetí v kariéře tak může Sáblíková slavit double na světovém šampionátu. Podvanácté se stala mistryní světa. Opět triumfovala na své nejoblíbenější trati 5000 metrů, na níž ji od roku 2007 na velkých akcích (olympiáda či mistrovství světa) nikdo neporazil.

ON-LINE

Závod jsme sledovali v podrobné reportáži

V pátek večer však k tomu nebylo daleko. Ne že by Sáblíkové závod nevyšel. Naopak. Jenže nečekaně ji potrápila Carlijn Achtereekteová, 25letá novicka na mistrovství světa. Češka však skvělým časem 6:52,73 odrazila její útok a o osm vteřin si zároveň vylepšila dosavadní maximum v sezoně.

A v cíli se mohla znovu halit do české vlajky. Šťastně se smála s koučem Petrem Novákem. Zase to dokázali.

V polovině trati ztrácela, na konci slavila

Ale bylo to pořádné drama! Achtereekteová patřila k okruhu favoritek, její výkon však vzbudil přímo úžas: 6:54,49! Osobní maximum a po druhé rozjížďce jasné vedení.

„Když jsem viděla její čas, tak se mi trošku protočily panenky, zajela opravdu výborně. Petr (Novák) mi poté řekl, jaké časy jezdila na kolo. Dohodli jsme se, že to zkusím jezdit pod 33 (sekund) na kolo, což se mi i podařilo. Jsem spokojená, ale bylo to velice těžké,“ řekla Sáblíková. 

Její čas přišel v páté rozjížďce. Dodržovala harmonogram, v půlce závodu sice ztrácela 2,2 vteřiny na čelo, ale Novák ji dál zapáleně hecoval. Věděl, že může sokyni dotáhnout.

A také se to stalo. Čtyři kola před koncem začal náskok Nizozemky mizet. Za pouhé jedno kolo stáhla Sáblíková více než vteřinu! „Jedeme si pro to zlato, křičel trenér. Ztráta rázem nebyla tak velká: 1,1 vteřiny. Pak 0,4.

Do posledního kola už Sáblíková vjížděla s půlvteřinovým vedením. A nepustila ho, naopak ho ještě posílila. Časem 6:52,73 zase dokázala: na této trati kraluju já.

Sáblíková zdvihla ruce nad hlavu. Tušila, že už jí vedení nikdo nevezme. Claudia Pechsteinová se potom v poslední rozjížďce zařadila na třetí místo, i to byl pro 42letou Němku obrovský úspěch.

Hlavní hrdinkou byla ale o 15 let mladší slečna ze Žďáru nad Sázavou.

Mistrovství světa v rychlobruslení

Heerenveen (Nizozemsko)

5000 m: 1. Sáblíková (ČR) 6:52,73, 2. Achtereekteová (Niz.) 6:54,49, 3. Pechsteinová (Něm.) 6:56,53.

 

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž