Rychlobruslařka Novotná na ME na patnáctistovce upadla a dojela šestá

  • 1
V domácím prostředí si představovala lepší začátek šampionátu, ve finále patnáctistovky na ME na krátké dráze však česká rychlobruslařka Kateřina Novotná upadla a obsadila šestou příčku. V Mladé Boleslavi tak získala do hodnocení víceboje tři body, vede Italka Arianna Fontanaová.

Fontanaová obhájila prvenství z loňského šampionátu v Heerenveenu, druhé místo obsadila Jorien ter Morsová z Nizozemska, třetí projela cílem další italská rychlobruslařka Martina Valcepinaová.

V ženském finále upadly ještě další dvě rychlobruslařky. Nejhůř dopadla Elise Christieová z Velké Británie, která si podle posledních informací zlomila ruku.

Novotné karambol byl nezaviněný. "Bohužel, šlápla jsem si na šponu, protože jsem to chtěla víc zavřít, víc to podjet. Ale to se občas stává," řekla sedmadvacetiletá česká reprezentantka, která má ve sbírce zlatou medaili z ME 2010, o rok dříve byla ve víceboji druhá.

"Chtěla jsem to rozjet trochu lépe, ale je to čtyřboj a rozhoduje se v neděli. Pořád je to hodně otevřené, nějaké body mám a hlavu si z toho rozhodně nedělám. Určitě ten dnešní pád a výsledek na mně nezanechá nějaké následky," prohlásila Novotná.

Závod měla přitom rozjetý podle představ. Chvíli se pohybovala na šesté, chvíli na poslední sedmé pozici. "Šetřila jsem si síly na konec, nechtěla jsem se zbytečně vysilovat pomalým předjížděním, rozptylovat se," popisovala.

V devátém ze čtrnácti okruhů Novotná začala zrychlovat, desátý až dvanáctý okruh odjezdila na pátém místě a chystala závěrečný útok. "Ale bohužel přišel pád," pokrčila rameny. 

Rozjížďku přitom bez větších problémů vyhrála, postup do finále pak uhájila o 28 tisícin sekundy před Veronique Pierronovou z Francie. "Že bych nepostoupila, to jsem neměla obavy. Spíš jsem se dívala, jestli tam té první Italce nestrčila nohu a nevyhrála," řekla Novotná. Skutečnost, že jela v prvním semifinále a měla o několik minut víc času na regeneraci před finále, považovala za výhodu. "Ale minimální," prohlásila.

Závod mužů vyhrál Nizozemec Sjinkie Knegt, který tak přidal do své sbírky po stříbru z minulého šampionátu i nejcennější kov, před Rusem Semjonem Jelistratovem a dalším nizozemským rychlobruslařem Nielsem Kerstholtem.

Česko poprvé v historii obsadilo mužský závod štafet. Domácí čtveřice Vojtěch Loudín, Aleš Gorecki, Miloš Apeltauer a Jakub Apeltauer porazila v rozjížďce Bulharsko, ale za postupem do semifinále zaostala o více než 12 sekund.

Mistrovství Evropy v rychlobruslení na krátké dráze

Muži
1 500 m:
1. Knegt (Niz.) 2:15,303, 2. Jelistratov (Rus.) 2:15,428, 3. Kerstholt (Niz.) 2:15,578, ...v rozjížďkách 27. Loudín, 47. M. Apeltauer (oba ČR).

Ženy
1 500 m:
1. Fontanaová (It.) 2:28,082, 2. Ter Morsová (Niz.) 2:28,576, 3. Valcepinaová (It.) 2:28,812, ...6. Novotná 2:56,139, v rozjížďkách 22. Záhumenská (obě ČR).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž