Psycholog Jelínek: Zapomínáme, že sportovec není hrouda svalů. Má duši

  • 76
Když se dozvěděl o sebevraždě fotbalisty Františka Rajtorala, zaplavil hokejového trenéra a sportovního psychologa Mariana Jelínka smutek. „Ohromná tragédie,“ konstatoval Jelínek v pořadu Rozstřel na iDNES.tv. Mluvil také o výbuchu sparťanského kouče Petra Rady i Karolíně Plíškové.

Jelínek je mentálním koučem několika sportovců včetně třetí nejlepší tenistky světa Karolíny Plíškové. O tématu sportovní psychologie Jelínek, bývalý osobní trenér hvězdného hokejisty Jaromíra Jágra, dokonce přednáší.

A tak se o psychice sportovců mohl rozpovídat ve studiu iDNES.tv.

Diskusní pořad Rozstřel

„Ctím, že by se mělo pár dní počkat, teď bych ctil klid kolem rodiny,“ prohlásil kouč Jelínek v průběhu rozhovoru s Martinem Moravcem o případu Rajtoral.

Dál proto mluvil jen obecně. „Žijeme v nejlepší době lidstva, máme se nejlíp. Vnitřní spokojenost se životem často klesá. Korelace našeho ega a vnitřním světem lidí je často rozporuplná,“ pronesl.

Podle Jelínka vyrůstají vrcholoví sportovci ve „skleníkovém prostředí“, které tvoří krásná auta, krásné ženy a jsou samý úsměv.

Podobně jako u byznysmenů, herců, politiků či sportovců jejich úspěch, který se měří slávou a penězi, nemusí být v souladu s jejich vnitřní spokojeností. „Přeceňuje se tlak na výkon. Neuvědomujeme si, že vnitřní svět toho hráče by nás měl zajímat. Potřebujeme, aby dával góly. Neřešíme je, protože nepřináší zisky,“ podotkl Marian Jelínek.

Téma deprese - pokud je opravdu vážné - tak často zapadne. „Zapomínáme, že sportovec není hrouda svalů, která je naprogramována na to či ono a že má svou duši a svoje starosti. Moc je nemůže dávat najevo, nikoho nezajímají.“

Marian Jelínek nazývá svět vrcholového sportu „sportovním průmyslem“, kde není jednoduché čelit různým okolním vlivům.

„Ve sportu jsou tlaky na výsledek, na výkon. Tlaky na vaše ega. Kdokoliv na vás může lít pivo, psát na Facebook, nemusíte to o sobě číst, ale nějak se to k vám dostane. Je otázka, co musí snášet, kde je ta hranice,“ upozorňuje Jelínek.

Na druhou stranu by však sportovci paradoxně měli být odolnější. Pokud člověk dělal sport na nějaké úrovni, měl by odolávat vnitřním neúspěchům.

25. dubna 2017

Jelínek se v rozhovoru s Martinem Moravcem bavil i o výbuchu sparťanského kouče Petra Rady, kdy při tiskové konferenci řval na novináře. „Ježišmarja, to už se mi stalo. S Petrem soucítím, práce trenéra je daleko stresovější. Nedělejme z toho exces, byla to reakce na prohrané utkání,“ řekl Jelínek, který si jinak Rady lidsky váží. „Ale nervy měl udržet, měl být profesionálnější.“

Ačkoliv bez znalosti konkrétního případu nechtěl bývalý trenér extraligové Mladé Boleslavi hodnotit žurnalistickou práci, vzpomněl si, jak ho naštval jeden mladý novinář, student gymnázia. „Máte úžasné novináře a pak jsou tady i rychlokvašky. Ale nechci tady moralizovat.“

Přál bych si, aby Plíšková byla světovou jedničkou

Třetím tématem čtyřicetiminutového povídání bylo Jelínkovo angažmá u tenistky Plíškové, které srovnával s prací pro Jágra.

„Oba extrémně milují tu činnost a zároveň mají buldočí tah, že chtějí být úspěšní. Vyváženost těchto dvou parametrů spojuje úspěšné lidi,“ popsal Jelínek.

Při práci s Plíškovou plně spolupracuje s novým trenérem Davidem Kotyzou. „Jsme trojice a nehrajeme si, kdo má větší ego. Jde nám o jediný cíl, aby byla Karolína co nejvýš, aby hrála co nejlepší tenis.“

Na závěr dostal Jelínek otázku, jestli se stane Plíšková světovou jedničkou. Rozesmál se a odpověděl. „Ježišmarja, to je otázka. Přál bych si, aby to tak bylo.“

Celý Rozstřel s Marianem Jelínkem:


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž