DERNIÉRA. Pro žokeje Josefa Váňu, osminásobného vítěze, byla 123. Velká pardubická poslední v kariéře. | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Opravdu konec, ujistil Váňa po Velké pardubické. Věk nezastavíte, řekl

  • 106
Smutné pro něj bylo, když musel jít po svých cílovou rovinkou do cíle. Když však Josef Váňa oznamoval, že po 27 účastech ve Velké pardubické končí svoji dostihovou kariéru, mluvil hlavně o zklamání.

"Ten milion za druhé místo mohl být doma, ale bohužel není," litoval 60letý žokej. Pád na poslední překážce mu připravil zvláštní loučení se závodem, který osmkrát vyhrál.

Byla to opravdu vaše poslední Velká pardubická?
Byla poslední.

Ale to už jste říkal i v minulosti. Lze vám to tentokrát věřit?
Lze mi to věřit. Říkal jsem před dostihem, že je předposlední, abych to nezakřikl a nespadl, ale... Bohužel jsem spadl. Takže byla definitivně poslední.

A musel jste do cíle pěšky.
To se mi tu ve Velké nikdy předtím nestalo. Bylo to docela na slzy v očích. Ale musíme být chlapi. Takový je sport.

Diváci vám při této cestě nachystali ovace ve stoje. To byla malá útěcha?
To jo. Všem, kteří se přišli podívat na koně velký dík. Pro mě to byl pech a hotovo. Krásně jsem se svezl, krásně jsme si to užil. Měl jsem to rozjetý, že bych byl určitě druhý, ale to jsou dostihy. Porazila nás jedna výborná kobyla. Ostatní nejsou tak kvalitní, ale nechci nikoho pomlouvat. Orphee možná bude vícenásobná vítězka a já musím jako trenér udělat vše, aby nebyla.

Bude Velká pardubická jiná, až ji jako žokej už nepojedete? Často jste ji dirigoval, vás ostatní kopírovali.
Ale to už je historie, teď musí přijít nějaký další Váňa. 

Vidíte nějakého?
Jo, ti kluci jsou už dneska někde jinde než já. Honza Faltejsek je druhý nejlepší překážkový jezdec u nejlepšího francouzského trenéra, náš Pepča (syn Josef) byl druhej u nejlepšího trenéra v Itálii, Pepča Bartoš je tam druhý nejlepší nyní. Ti naši kluci jsou tak dobří!

Kdy jste dospěl k definitivní rozhodnutí, že tato Pardubická bude vaše poslední?
Už doma při práci s Tiumenem jsem tušil, že je to jeho - a tedy i má - poslední Velká. Ten věk prostě nezastavíš, ani u koně, ani u člověka. Tiumen bude dřív starší než Železník. Aby šel ještě jednou Velkou, je nesmysl.

Co budete říkat lidem, kteří vás budou příští rok přemlouvat, abyste to zkusil znovu?
To nechme na příští rok. Ale řeknu vám, že mě to za posledních deset let stálo hodně úsilí, abych se udržel fit a nedělal ostudu. S tím, že bych ji mohl udělat, bych už do toho nešel.

Podívejte se na závěr letošní Velké pardubické a pád Josefa Váni:


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž