Jiří Orság | foto: Reuters

Vzpěrač Orság má jen nepatrnou šanci, říká antidopingový šéf Chlumský

  • 1
Trest dvouletého zákazu činnosti, který po pozitivním dopingovém nálezu hrozí nejlepšímu českému vzpěrači Jiřímu Orságovi, s největší pravděpodobností bude vyřčen. Soudí tak šéf Antidopingového výboru České republiky Jan Chlumský. "Zakázaná látka byla v jeho moči nalezena dvakrát, a to je jasný důkaz dopingu," říká.

První odběr provedli komisaři Mezinárodní vzpěračské federace IWF 20. srpna v Chomutově, kde měli reprezentanti tréninkový kemp. Druhý už byl v režii českých komisařů, došlo k němu v na soustředění v Nymburce přibližně měsíc poté.

Můžete prozradit, o jakou látku šlo?
Je to tamoxifen. Patří do zvláštní skupiny, která se nazývá modulátory hormonů a ovlivňuje metabolismus testosteronu. Když chce někdo zvýšit jeho produkci nebo využití v těle, tak si může pomoci přímo dodáním anabolik. Pakliže ale nechce riskovat pozitivní test na anabolika, která přetrvávají v těle déle, tak si přidává další látky, jež napomohou, aby testosteron v těle lépe fungoval a aby rostly svaly. Zkráceně řečeno, je to látka, která pomáhá steroidům k větší efektivitě. Nejde však o anabolický steroid.

Překvapily vás Orságovy pozitivní nálezy?
Takhle na to nenahlížím, ale vzpěrači patří k častým hříšníkům, o čemž svědčí i evropské a světové statistiky. Stejně tak kulturisté, závodníci v silovém trojboji nebo atleti - vrhači. Vztah k látkám, které napomáhají výkonům, tam prostě je.

Jan Chlumský, šéf Antidopingového výboru ČR

Není v podobných případech možný podvrh?
Už jsme slyšeli mnoho různých pohádek tohoto typu, a nejen ve vzpírání. K podvrhu bych se nepřikláněl, nevěřím tomu. Možné je sice všechno, ale že by panu Orságovi během měsíce někdo dvakrát podvrhnul stejnou zakázanou látku, to by bylo velmi prapodivné.

Někdy se ovšem stane, že sportovec prokáže přítomnost zakázané látky v doplňkové výživě, kterou výrobce na obalu neuvede...
To samozřejmě vyloučit nelze. Pak by to ale pan Orság musel dokázat, čili by ten preparát musel poskytnout laboratoři přímo od výrobce v zapečetěném stavu. Pak by to byla polehčující okolnost.

Jaký trest tedy vzpěrači hrozí?
Bude to posuzovat mezinárodní federace. Možná během nastávajícího mistrovství světa ve Vratislavi, ale spíš až po šampionátu ve svém sídle v Budapešti, kam si jej pozvou na slyšení. Teoreticky to může být od varování až po dva roky zákazu činnosti. To by ale pan Orság musel poskytnout hodně pádných důkazů, aby mu dvouletý trest snížili.

Takže určitou šanci má?
Má, ale vidím ji jako velmi nepatrnou.

, Lidové noviny

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž