NA BUDKU. Český judista Pavel Petřikov (vlevo) na archivní fotografii

NA BUDKU. Český judista Pavel Petřikov (vlevo) na archivní fotografii | foto: Reuters

Druhý nejlepší judista Česka: Olympijská kvalifikace je dobře rozjetá

  • 0
Druhý nejlepší judista roku v České republice? Pro hradeckého borce Pavla Petřikova mladšího nic výjimečného. Tento údaj si zapíše i k roku 2014, stejně jako to udělal už u několika roků předcházejících.

Začátek sezony špatný s několika porážkami hned v úvodech turnajů.

A poslední soutěžní vystoupení letošního roku dopadlo stejně, jen před několika dny na Grand Prix v Japonsku Pavel Petřikov nepřešel přes čínského soupeře a jel domů.

Přesto bude na sportovní rok 2014 vzpomínat v dobrém. „Začátek ideální nebyl, ale pozitivní na letošním roce je, že mám slušně rozjetou kvalifikaci na olympiádu do Ria, zaplaťpánbůh za to,“ říká osmadvacetiletý judista.

Před několika dny v Japonsku jste žádné další body do žebříčku nepřidal, přitom jste v této zemi za sebou měl více než měsíční pobyt.
To byl také asi jeden z důvodů. Byl jsem dlouho pryč a na turnaji myšlenkami už trochu někde jinde. Škoda, ale jede se dál.

Nelitujete, že jste před turnajem byl na tak dlouhém soustředění, navíc když to bylo těsně před koncem sezony?
To vůbec ne, smysl mělo. Na takových pobytech je totiž výborný sparing a jen tak někde toho tolik nenaperu. A s tím volnem? Budu sice nějaké mít, ale pauza není velká a hned začínáme, protože brzy přijdou nové turnaje. Žádné dvouměsíční odpočívání nebude.

Po návratu z Japonska jste stihl vyhlášení judisty roku, opět z toho bylo druhé místo, dá se říct, že skoro tradiční.
To je pravda, už mám snad šesté a na první stále čekám. Ale Lukáš Krpálek měl výbornou sezonu, bylo to jasné.

Můžete už také uzavřít hodnocení vašeho postavení ve světovém žebříčku. Co mu říkáte?
Beru to dost kladně. V neredukovaném pořadí se ve své váze do šedesáti kilo už druhým rokem motám kolem dvacítky, teď jsem na začátku třetí, což je slušné a ukazuje to na dlouhodobě solidní výkonnost. V olympijském žebříčku, ze kterého se kvalifikují borci na olympiádu do Ria, jsem na tom ještě lépe.

Ale právě teď nejsledovanější olympijské pořadí se bude ještě asi dost měnit.
To je pravda. Ještě do mistrovství Evropy se tam započte pět nejlepších výsledků a také ten šampionát, který bude v květnu. Tím se uzavře první rok olympijské kvalifikace a začne druhý, který bude rovněž do května roku 2016. Ten bude jiný v tom, že na rozdíl od teď běžícího prvního se v něm získané body nebudou dělit dvěma.

Říkal jste, že žádná dlouhá pauza vás na přelomu roku nečeká, kdy se znovu pustíte do turnajů?
Určitě na konci února, kdy by měl být jeden ze světových pohárů v Praze. Původně se tady měly prát jen ženy, ale z Varšavy se sem přestěhuje také turnaj mužů. I když se mi v Praze nikdy moc nedařilo, domácí prostředí je přece jen výhoda a já to budu brát jako jeden z vrcholů začátku příštího roku.

Z prvního kvalifikačního roku, který skončí v květnu, se počítá pět nejlepších výsledků a mistrovství Evropy. Vy těch slušných výsledků máte dost, můžete je ještě zlepšit?
Je pravda, že čtyři, včetně třetího místa na Grand Prix v Záhřebu, mám velmi slušné. Ale minimálně jeden se zlepšit dá, mám tam totiž také deváté místo a za to moc bodů není.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž