Petr Koukal, mistr republiky v badmintonu

Petr Koukal, mistr republiky v badmintonu | foto: Petr Janeček, MAFRA

Badmintonista Koukal už by si chtěl užívat radost z olympijské nominace

  • 0
Vejde se badmintonista Petr Koukal do nominace pro olympijské hry v Londýně? Zřejmě ano! Hořovický rodák je sice oficiálně stále až druhým náhradníkem, ale už vypátral dva hráče, kteří zřejmě vypadnou z původní nominace.

"Mám velmi dobrou naději. Mělo by to klapnout," říká Koukal.

Ještě ve čtvrtek jste věděl jen o Nizozemci Eriku Pangovi. Kdo další vám dal naději?
Obvolal jsem všechny kamarády po světě a mám pozitivní informace. Našel se další hráč, který údajně nesplnil národní kritéria. Je to Novozélanďan.
 
Uklidnilo vás to?
Stoprocentně, mám to z velmi dobrých zdrojů. Potvrdil mi to i jeho trenér, takže nevím, kdo jiný by to měl vědět. Od včera už jsem veselejší.

Koho se týká Londýn?

Petr Koukal
Česká badmintonová jednička z Hořovic je blízko nominaci.

Kateřina Šafránková
Kolínská kladivářka už si pozvánku do Londýna vybojovala.

Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek
Deblkanoisté Dukly Brandýs mají olympijský bronz i stříbro. A letos?

Aneta Hladíková
Bikrosařka ze Záboří nad Labem vede pořadí české kvalifikace.

Kdy by mohl být oficiálně potvrzen váš start na olympiádě?
Ve čtvrtek byly odeslány maily na federace všech hráčů, kteří se nominovali v prvním termínu. Teď se čeká, než to všechny svazy potvrdí. Nejpozději to musí být do 31. května, ale snad se to zvládne dříve. Už bych si rád užíval pocit kvalifikovaného hráče.

V únoru jste řekl, že už pro nominaci na olympiádu možná nemusíte uhrát ani bod. Čím si vysvětlujete najednou takové nervy?
Je to neuvěřitelné a dodneška si za tím stojím, že tou dobou byla moje nominace prakticky na spadnutí. Ještě před dvěma týdny jsem byl přesvědčený, že chytnu jedno z posledních míst na kvalifikačním listu, jenže pak šly výsledky všech konkurentů najednou proti mně.

Dokážete odhadnout, jak by vaši kariéru ovlivnila neúčast v Londýně?
Samozřejmě i tyhle myšlenky člověka napadají. Co se týče sponzorských záležitostí, už jen na samotnou účast na olympiádě jsou navázané různé povinnosti. A pokud jde o životní a sportovní stránku, samozřejmě by to pro mě bylo velké zklamání. Zvlášť po tom, co jsem si všechno prožil (na přelomu let 2010 a 2011 se zotavoval z rakoviny varlat). Šíleně by mě to mrzelo. Olympiáda je jednou za čtyři roky a speciálně pro nás badmintonisty je to obrovský vrchol.

Jak se teď budete připravovat?
Rozhodl jsem se, že nebudu čekat na potvrzení účasti a přípravu začnu tak jako tak. Teď si ještě užívám zasloužené volno po sezoně, ale nejpozději za dva týdny bych chtěl začít. Chci sem dostat kamaráda z Holandska, který končí kariéru, začíná s trénováním a já s ním mám super vztahy. Přál bych si, aby mi pomohl s přípravou.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž