Judita Polgárová

Judita Polgárová | foto: David Neff, MAFRA

Obliba šachů ještě poroste, míní šachová legenda Polgárová

  • 0
Sama již dva roky profesionálně nehraje, přesto se Maďarka Judit Polgárová v šachovém prostředí stále čile angažuje, například pořádáním vlastního festivalu v Budapešti. Bývalá mistryně světa si našla čas, aby se přijela „organizačně“ inspirovat do Pardubic na Czech Open, kde se tento týden konal i turnaj, nesoucí jméno šachistky považované za jednu z nejlepších v historii této hry.

Ovšem Polgárová už tuší, kdo by ji na pomyslném trůnu mohl nahradit. „Velmi se mi líbí mladá čínská hráčka Hou Yifan. Je opravdu výtečná, podle mého soudu je momentálně nejlepší světovou šachistkou.

Navara neuspěl

Ve čtvrtek odpoledne skončil hojně sledovaný turnaj v rapidu. Mistrovství republiky zvládl nejlépe polský velmistr a turnajová šestka Kacper Piorun, který předčil i nejvýše nasazeného Davida Navaru. Několikanásobný český šampion se pokoušel navázat na triumf z „Fischerek“, ale zaváhal již první den proti Ukrajinci Ševčenkovi. Ve čtvrtek navíc podlehl v 7. kole i Izraelci Nabatymu a v závěrečném kole Yuffovi z Ruska, což Navarovi v součtu nakonec stačilo až na sedmnácté místo.

„Pokud se mi má v nejbližší době někdo vyrovnat, pak je to ona,“ přiznává devětatřicetiletá dáma, která svůj první turnaj vyhrála v šesti letech. Polgárová se později, jako jediná žena, prosadila do první desítky světového šachového žebříčku. Ve své kariéře si přitom poradila s nespočtem mužských protihráčů.

„Nebylo moc žen, které hrály šachy na takové úrovni jako já, a proto to podle mě nebylo pro muže moc příjemné. Zvlášť když se mnou často prohrávali,“ říká s úsměvem Polgárová, kterou k šachům přivedli v útlém věku rodiče.

Sama už má nyní vlastní děti, které však k šachovnici „nepřičichly“.

Kromě pořádání zmíněného budapešťského klání Global Chess Festival se Polgárová věnuje i psaní knih a přednáškám o šachách, v nichž vidí přínos poznání pro široký okruh lidí.

„Šachy jsou skvělou variantou vzdělávání a v mnoha zemích světa jsou dokonce součástí vzdělávacího systému ve školách. I já sama mám v Maďarsku volitelný předmět pro děti, ve kterém se jim snažím předávat zkušenosti a používám šachy k chápání širších prostorových souvislostí. Suma sumárum si myslím, že popularita šachů v budoucnu ještě poroste,“ míní Polgárová, která díky cestování na různé šachové akce po světě poznávala odmalička odlišné kultury.

„Tím se rozvíjela také moje osobnost. To byl pro mě zřejmě největší dar,“ dodává Polgárová.

Šachový vrchol festivalu: na tahu jsou velmistři

V pardubické Tipsport areně odstartuje velmistrovský turnaj

Zajisté nebude chtít skončit obdobně jako při republikovém mistrovství ve Fischerových šachách či MČR v rapidu.

Po nich arménský velmistr Sergej Movsesjan figuroval ve výsledkové listině na páté a čtrnácté pozici. Ve velmistrovském turnaji Pardubice Open si coby nasazená jednička a jako jeden z bývalých vítězů bude pomýšlet na lepší umístění.

„Loni tady skončil druhý,“ připomněl už před zahájením festivalu jeho ředitel Jan Mazuch.

Jenže ovládnout devítikolový turnaj se pokusí i ostatní šachisté, mezi nimiž bude kromě Movsesjana i dalších pět dřívějších šampionů nejprestižnějšího z 24 turnajů, které se na festivalu odehrávají.

Druhý největší rating (2654) po Movsesjanovi momentálně náleží Viktoru Lázničkovi, který je nejvýše nasazeným Čechem v první dvacítce, kam se ještě zařadili Jiří Štoček (2550), Vlastimil Babula (2540) a Robert Cvek (2522). Menší cíle si pak dává vítěz ratingového turnaje Infinity Open Petr Neuman.

„Velmistrovský turnaj je úplně jiný příběh, zřejmě nejsilnější u nás. Když udělám šest bodů, budu spokojený,“ prohlásil Neuman, který bral předešlé sedmikolové vystoupení jako nepříliš náročný „trénink“.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž