Český moderní pětibojař David Svoboda při šermu (11. srpna 2012)

Český moderní pětibojař David Svoboda při šermu (11. srpna 2012) | foto: Dan Materna, MAFRA

Trenér by hnal zlatého pětibojaře Svobodu ke koním klidně denně

  • 0
Pokud by se u příběhů z olympiády uváděly titulky po vzoru filmů, jezdeckému trenérovi Robertu Kopeckému by jistě patřily horní řádky. Odborník z poděbradského jezdeckého klubu pomohl pětibojaři Davidu Svobodovi k olympijskému zlatu z Londýna. "Pětibojaři u nás mají jezdecké centrum. David sem začal jezdit už jako junior a naše spolupráce pokračuje doteď," říká Robert Kopecký.

Oba už společně zažili olympiádu v Pekingu v roce 2008. I tehdy Svoboda myslel na zlato, jenže právě při parkúru ho zradil neposlušný valach Chun-chun a pražský rodák skončil až na 29. místě. "Od té doby se hodně změnilo. David začal víc trénovat a zúčastňoval se i jezdeckých závodů mezi profíky, což mu dodalo sebevědomí a jistotu," vysvětluje Kopecký.

Armádní Dukla navíc po olympiádě v Pekingu pořídila čtyři koně, kteří jsou ustájeni právě v Poděbradech. "Normálně se připravují v tréninku, a když přijedou pětibojaři včetně Davida Svobody, koně jsou jim k dispozici," zmiňuje Kopecký.

Moderní pětibojař David Svoboda během parkúru (11. srpna 2012)

Moderní pětibojař David Svoboda během parkúru (11. srpna 2012)

A co účinek na Svobodovy dovednosti? "Jednoznačně pozitivní! Jsou to koně rozdílné výkonnosti. David je v tréninku a v závodech střídal, čímž získal zajímavé poznatky při řešení nových situací," míní kouč.

I proto Svoboda před necelým měsícem zvládl olympijský parkúr v Londýně a získal vysněné zlato. Trenér Kopecký u toho byl přímo na místě. "Když se takhle zadaří, zážitky jsou pozitivní. Olympiáda byla celkově dobře zorganizovaná, sportovci měli dobré podmínky," všiml si.

David Svoboda zkouší, jak chutná olympijské zlato

Svoboda a spol. během sezony míří do Poděbrad zhruba dvakrát týdně. "Čím víc jezdíte, tím víc je to znát. Kdyby záleželo jen na mně, ideální by byl trénink každý den. Jenže to není v silách pětibojařů," uvědomuje si Kopecký.

Zkušenosti z jezdeckého prostředí sbírá už od deseti let. "Neměl jsem vlastně žádnou přestávku. Na vojně jsem byl v Dukle Trenčín a tam měli také koně, takže se se mnou táhnou vlastně celý život," usmívá se trenér.

Úspěšnějšího svěřence už mít nemůže.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž