Japonská krasobruslařka Rika Kihiraová při World Team Trophy

Japonská krasobruslařka Rika Kihiraová při World Team Trophy | foto: AP

Krasobruslařka Kihiraová při týmové soutěži překonala rekord

  • 0
Krasobruslařka Rika Kihiraová při World Team Trophy vylepšila světový rekord v krátkém programu a pomohla Japonsku k průběžné druhé příčce v soutěži pro šest elitních reprezentačních družstev. Po krátkých programech mužů a žen a rytmickém tanci jsou v japonské Fukuoce v čele Američané.

Šestnáctiletá Kihiraová nechala zapomenout na nezdar na domácím mistrovství světa, kde skončila čtvrtá. Díky trojitému axelu a dalším náročným prvkům získala za krátký program 83,97 bodu, čímž o 1,46 bodu vylepšila vlastní maximum z vítězného finále Grand Prix. Trojitý axel skočila i Ruska Jelizaveta Tuktamyševová, která ale měla jednodušší kombinaci trojitých skoků a skončila druhá. Třetí byla další Japonka Kaori Sakamotová.

O vedení Američanů se postarali především muži. Krátký program vyhrál mistr světa Nathan Chen před bronzovým medailistou z březnového MS Vincentem Zhouem. Třetí příčku navíc obsadil taneční pár Madison Hubbellová a Zachary Donohue, zatímco japonští tanečníci skončili poslední.

Po prvním dnu má tým USA 50 bodů a dvoubodový náskok před obhájci trofeje z Japonska. Třetí Rusové ztrácejí dalších deset bodů. Především kvůli selhání vicemistra Evropy Alexandra Samarina, který v krátkém programu dvakrát upadl a za poslední dvanácté místo získal jen bod.

V pátek a v sobotu se uskuteční zbývajících pět částí týmové soutěže. Krátké programy a volné jízdy se bodují samostatně.

Krasobruslařská soutěž týmů World Team Trophy

ve Fukuoce (Japonsko)

Muži - krátký program: 1. Chen 101,95, 2. Zhou (oba USA) 100,51, 3. Uno (Jap.) 92,78.

Ženy - krátký program: 1. Kihiraová (Jap.) 83,97, 2. Tuktamyševová (Rus.) 80,54, 3. Sakamotová (Jap.) 76,95.

Taneční páry - rytmický tanec: 1. Papadakisová, Cizeron (Fr.) 87,31, 2. Sinicinová, Kacalapov (Rus.) 84,57, 3. Hubbellová, Donohue (USA) 82,86.

Průběžné pořadí: 1. USA 50 bodů, 2. Japonsko 48, 3. Rusko 38.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž