Šachista Viktor Láznička při hře.

Šachista Viktor Láznička při hře. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Na MS v rapid šachu vede Rus Fedosejev, Láznička je dvanáctý

  • 4
Po druhé třetině mistrovství světa v rapid šachu v Rijádu vede ruský velmistr Vladimir Fedosejev s osmi body z deseti partií. Výrazně si polepšil jediný český zástupce Viktor Láznička. Druhým dnem turnaje prošel bez porážky a postoupil na dvanácté místo.

Světová jednička Nor Magnus Carlsen se sérií vítězství propracoval z 22. na sedmé místo. O ještě lepší výsledek ho v devátém kole připravila prohra s indickým exmistrem světa Višvánáthánem Ánandem, přestože měl v této partii výhodu bílých figur. Ánand je po deseti kolech druhý o půl bodu za Fedosejevem. Stejně bodů má na třetím místě Rus Pjotr Svidler.

Láznička si připsal čtyři body z pěti možných, přestože všichni jeho dnešní soupeři jsou na světovém žebříčku vysoko nad ním. Se 6,5 bodem je jen půl bodu za Carlsenem. Dosud vedoucí Gruzínec Baadur Džobava naopak prohrál čtyři partie z pěti a propadl se až do páté desítky celkového pořadí. Ukrajinec Vasil Ivančuk už titul mistra světa neobhájí. S pouhými čtyřmi body je až ve druhé stovce.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž