Co potřebujete vědět, abyste se při ragbyovém šampionátu neztráceli

  9:59
Šest týdnů a jeden den. Osmačtyřicet zápasů. A v nich tvrdé srážky, udivující sprinty stokilových hromotluků, bleskové kombinace, pohledné akce, kterým aplaudují vyprodaná hlediště. A také složitá pravidla. To je ragbyové mistrovství světa.
Beauden Barrett z Nového Zélandu (vlevo) se snaží zastavit Cheslina Kolbeho z...

Beauden Barrett z Nového Zélandu (vlevo) se snaží zastavit Cheslina Kolbeho z Jihoafrické republiky v utkání mistrovství světa v ragby. | foto: Reuters

Šampionát začal v Japonsku 20. září, finále je na programu 2. listopadu. Úchvatná utkání mají výkop ráno, dopoledne a v poledne českého času, lze je sledovat prostřednictvím České televize.

Co byste měli vědět o základních pravidlech a pojmech, abyste se v ragbyových zápasech neztráceli a mohli si je vychutnávat?

Hřiště. Hraje se na ploše, která má podobné rozměry jako pro fotbal. Délka je obvykle sto metrů plus brankoviště, které nesmí být kratší než deset metrů. Šířka je 68 až 70 metrů. Hřiště je rozděleno na menší části, zásadní význam kvůli obranným odkopům má území dlouhé 22 metrů od brankové čáry.

Hrací doba. Dvakrát 40 minut. Při ošetření vážnějších zranění či při čekání na verdikt videorozhodčího se čas zastavuje. Poločas obvykle trvá 45 až 50 minut hrubého času.

Program MS v ragby

výsledky a program

Počet hráčů. Ragby se hraje také o sedmi i o třinácti hráčích, ale to klasické se hraje s patnácti na každé straně. Pro základní rozestavení čeština používá dělení na rojníky a útočníky, v ragbyové mluvě to jsou forwards a backs, což je pro češtinu tak trochu matoucí.

Zjednodušeně řečeno: rojníci (forwards) odvádějí černou práci, aby za nimi seřazení útočníci (backs) měli možnost překonat obranu.

Roj má osm mužů: první, druhou a třetí řadu. V jednotlivých řadách nastupují speciálně vytrénovaní jedinci. Na světové úrovni není možné, aby například hráč třetí řady zaskočil v první. Rojníci se vážou do mlýna a zaujímají postavení v autech.

Hru řídí spojky, mlýnová a útoková. Útoková spojka má vedle sebe tzv. centry, česky tříčtvrtky - silné, tvrdé a nesmírně rychlé borce. U postranních čar jsou pravé a levé křídlo, hru jistí zadák, většinou nesmírně šikovný ragbista.

Na lavičce je připraveno osm náhradníků, z toho tři jen do první řady roje.

Rozhodčí. Hlavní, dva pomezní a videorozhodčí, oficiálně Television match Official (TMO). Ten na vyžádání hlavního posuzuje klíčové okamžiky zápasy.

Ragbyový sudí Pascal Gaüzère (vlevo) před zahájením zápasu Fidži - Uruguay

Součástí protokolu jsou především tyto situace:

1. jestli byl míč položen do brankoviště, což znamená, jestli se dotkl země, jestli hráči nevypadl z ruky před dotykem, jestli hráč před položením nevyšlápl ze hřiště.

2. jestli kop na branku prošel mezi třemi tyčemi.

3. jestli při akci, z níž padla pětka, nedošlo k porušení pravidel (ofsajd, předhoz, obstrukce - bránění ve hře, faul).

4. při posouzení faulu. (vysoká skládka, úmyslný úder rukou, kopnutí, podražení, úder ramenem)

Videorozhodčí sám může do sluchátek hlavního upozornit na přestupek.

Skórování. Jsou čtyři možnosti, jak lze v ragby dosáhnout bodů. Položení míče do brankoviště je za pět bodů. Sudí může nařídit i trestnou pětku, když se bránící tým proviní zakázanou hrou během akce, která směřuje k položení.

Po pětce následuje kop, tzv. konverze za dva body. Při trestné pětce je týmu automaticky započítáno sedm bodů a konverze se neprovádí.

Skotská mlýnová spojka Greig Laidlaw poklád pětku do brankoviště Samoy v utkání...

Trestný kop je za tři body. Nařizuje se za ofsajdy a další vážnější přestupky.

Poslední možností ke skórování je drop gól čili kop ze hry, rovněž za tři body. Střelec kope do míče po odrazu od země a musí trefit bránu. Památným dropem rozhodl Jonny Wilkinson finále MS 2003, jeho Anglie v prodloužení porazila domácí Austrálii.

Body do tabulky. Za výhru jsou čtyři body, za remízu dva, za porážku žádný. Za položení čtyř a víc pětek získá tým bonusový bod, za porážku o sedm a méně bodů má rovněž bonusový bod.

Standardní situace v ragby, v mlýnu se přetlačují Rusové a Samoánci v zápase na...

Standardní situace, mlýn. Osm hromotluků na každé straně. Mezi tři hráče první řady (dva pilíře a mlynáře) se vážou dva druhořadníci, z pravé a levé strany rváčci, scrum (mlýn) zezadu zajistí vazač. Na pokyn sudího do sebe narazí první řady obou týmů, především na krajních pilířích leží největší tíha, proto na těchto postech nastupují jen specialisté. Váha roje jednoto týmu na mistrovství světa bývá kolem 900 kilogramů.

Mlýn se nařizuje za menší přestupek, což je například předhoz. Vhazování do mlýnu provede mlýnová spojka týmu, který se neprovinil. Na pozici středního hráče v první řadě je tzv. mlynář, který nohou „zamele“ a posune míč dozadu pro vazače či mlýnovou spojku.

Standardní situace, aut. Taktická varianta, která se používá k zisku území. Pokud míč opustí hřiště po podélné straně, následuje autové vhazování. Je několik možností, kde se vhazuje a která strana vhazuje.

Vhazuje se v místě, kde míč přešel postranní čáru: hráč s míčem vyšlápl ze hřiště; byl tam vytlačen protivníkem; po odkopu, kdy míč se nejprve dotkl hřiště a po odkopu z území 22 metrů.

Pohled na autové vhazování ragbistů Walesu v utkání mistrovství světa proti...

Pokud hráč odkopával mimo území 22 metrů a míč poslal mimo hřiště, následuje aut z místa odkopu.

Ve všech zmíněných případech vhazuje druhá strana než ta, od níž se míč do autu dostal. Po trestném kopu se vhazuje vždy z místa, kde míč přešel postranní čáru, a navíc vhazuje strana, která trestný kop zahrávala.

Herní situace, ruck. S ním se setkáte často v nepřerušené hře. Hráč je složen protivníkem a jde s míčem na zem. Do souboje přiběhnou další spoluhráči a protihráči a o míč se přetlačují. Ti, kteří jsou na zemi, nesmí s míčem hrát. Při porušení pravidel rucku (hraní na zemi, přepadávání, hraní v ofsajdu) sudí nařizuje trestný kop.

Momentka z duelu na ragbyovém mistrovství světa mezi Irskem (zelená) a Skotskem

Herní situace, maul. Podobná herní situace jako ruck v nepřerušené hře, zásadní rozdíl je v tom, že hráč s míčem zůstane stát a zezadu se do něj navazují spoluhráči a tlačí dopředu. Protivníci se váží v opačném směru a snaží se postupující, protlačovaný maul zastavit. Při porušení pravidel může dojít k ofsajdu a nařízení trestného kopu. Ten sudí odpíská i za tzv. strhání maulu na zem.

Předhoz. Základní přestupek. Pokud hráči vypadne míč z ruky a následně letí dopředu. Nebo když hráči míč vypadne na zemi a směřuje dopředu. Za předhoz se považuje i přihrávka směrem dopředu.

Ofsajd. Pro laiky nesmírně složité pravidlo. Obecně řečeno, hráč je v ofsajdu, když je před spoluhráčem s míčem, nebo před spoluhráčem, který jako poslední hrál s míčem, a zapojí se do hry. Za ofsajd se nařizuje trestný kop.

Zakázaná hra. Faul je přestupek, který se v ragby přísně trestá: sudí přímo na hřišti nařízením trestného kopu plus udělením žluté (vyloučení na 10 minut), případně červené karty (pro potrestaného zápas končí stejně jako ve fotbale). Zvlášť nebezpečné fauly navíc řeší disciplinární komise. Za faul se považuje například šlapání, podražení, kopání, nebezpečná skládka, atakování hráče ve výskoku.

Kanadský ragbista Tyler Ardron (vlevo) je skládán italským protivníkem v zápase...

Skládka. Jedna ze zásadních činností v ragby. Hráč zastavuje protivníka tzv. skládkou, nejčastěji za nohy od pasu dolů. Atakovat protivníka lze rukama a jen hráče s míčem. Za nebezpečnou skládku se považuje zastavení soupeře nad rameny - za krk, za hlavu. Při složení musí hráč na zemi uvolnit míč.

Trestný kop. Při zahrání lze využít čtyř možností: kop na bránu, kop do autu, rychlé rozehraní a mlýn. Na bránu se zahrává tehdy, když si kopáč věří, že získá pro tým tři body. Kop do autu využije tým v situaci, kdy potřebuje získat území, přiblížit se brankovišti nebo mu jsou tři body za kop na bránu málo a chce položit pětku.

Podobné je to s rychlou rozehrávkou - obrana soupeře je rozhozená a tým má možnost získat co nejvíc metrů. A pro mlýn se mužstvo rozhodne ve chvíli, kdy si potřebuje dojít pro pětku a nevěří si na autové vhazování a přitom ví, že má v mlýnu převahu.

Proč na turnaji nejsou Češi. Protože nemají výkonnost, protože ragby v Česku není profesionálním sportem. Nadšenci, amatéři na světovou úroveň nestačí ani vzdáleně. Česko hraje až čtvrtou nejvyšší úroveň mistrovství Evropy, před ním je osmnáct evropských zemí včetně velmocí.

Ve čtvrté nejvyšší úrovni jsou ještě Maďarsko, Lucembursko, Lotyšsko, Švédsko, Chorvatsko, Kypr, Izrael, Malta a Slovinsko. Pod ní jsou ještě dvě úrovně se čtrnácti národními mužstvy. V té nejspodnější nastupují Slovensko, Černá Hora, Estonsko a Bělorusko.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Biatlonovou sezonu 2023/2024 ozdobilo MS v Česku, globus mají Bö a Vittozziová

17. dubna 2023  10:09,  aktualizováno  17.3 23:53

První startovní výstřel Světového poháru padl 25. listopadu 2023 ve švédském Östersundu, naposledy...

Liverpool - Sparta 6:1, sedm minut, čtyři góly, pak exhibice. Skóre mohlo být vyšší

14. března 2024  19:58,  aktualizováno  22:51

Liverpool (Od našeho zpravodaje) Ještěže už je konec. Sparťanští fotbalisté na souboj se slavným Liverpoolem s radostí vzpomínat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - AC Milán 1:3, marná snaha v deseti. Naději vzala červená pro Holeše

14. března 2024  17:41,  aktualizováno  20:47

Slávističtí fotbalisté v Evropské lize v aktuální sezoně dohráli. V osmifinálové odvetě s italským...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

POHLED: O bezohlednosti hráčů a smysluplnosti disciplinárních trestů

19. března 2024  7:57

Je (skoro) jaro... Hormony pracují, všechno se to páruje v přírodě. Pelíšky vás nezklamou, ani když...

Krejčí si proti Lakers zvedl střelecký rekord, výhru mají James a spol.

19. března 2024  7:14,  aktualizováno  7:46

Aktualizujeme Vít Krejčí si jedenácti body vytvořil sezonní maximum v NBA, s Atlantou ale podlehl domácím Los...

Buffalo rozstřílelo Seattle, Washington uspěl na ledě Calgary

19. března 2024  7:17,  aktualizováno  7:42

Ve dvou pondělních zápasech hokejové NHL se radovaly hostující celky. Washington zdolal 5:2 domácí...

Gól jako omluva. Daňo trnul na trestné, pak si oddechl: Chalani skvěle bránili

19. března 2024  6:56

Dvě minuty trnul na trestné lavici, kde si odpykával trest za hákování. Třinecký útočník Marko Daňo...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...