Vladimir Putin

Vladimir Putin | foto: Reuters

Boj proti dopingu v Rusku nefungoval, přiznal Putin. A WADA chválí

  • 134
V Rusku v minulých letech antidopingový systém nefungoval, přiznal prezident Vladimir Putin. Znovu však odmítl, že by podvody se zneužíváním zakázaných látek kontroloval a řídil stát.

„To v Rusku nikdy nebylo a doufám, že takový státní systém, který by podporoval doping, ani nikdy nebude,“ řekl Putin na středeční návštěvě Krasnojarsku.

Dosavadní systém boje proti dopingu v zemi ale označil za nefunkční. „A je to naše vina. To je třeba říct a přiznat. A je nutné identifikovat všechny, kdo se na tom podíleli,“ pokračoval Putin.

Světová antidopingová organizace WADA v prohlášení slova Vladimira Putina přivítala a označila je za „důležitý krok správným směrem“.

Nový systém boje proti dopingu se podle Putina v současnosti tvoří. „Chceme ten systém vyjmout z ministerstva sportu a udělat z něj nezávislou organizaci,“ řekl Putin a také oznámil, že v areálu moskevské státní univerzity bude vybudována nová antidopingová laboratoř.

Plošné zneužívání dopingu v ruském sportu potvrdila na konci minulého roku vyšetřovací komise WADA vedená Richardem McLarenem. Podle komise těžilo ze systematických praktik v letech 2011 až 2015 více než tisíc sportovců.

Ruští atleti se v důsledku skandálu nesmějí už od listopadu 2015 účastnit mezinárodních soutěží. Z loňských paralympijských her v Riu byli vyloučeni všichni ruští sportovci a v ohrožení je i jejich účast na zimní paralympiádě v Pchjončchangu v příštím roce.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž