Prymula: Při pravidelném testování by se mohly hrát ligové zápasy

  15:38
Zápasy nejvyšších ligových soutěží by se mohly bez diváků hrát při pravidelném testování na onemocnění covid-19. Ministr zdravotnictví Roman Prymula uvedl, že se o tom jedná. Termín možného obnovení soutěží ani konkrétní sporty ale nesdělil, bude se muset nejdříve prodiskutovat model v návaznosti na nově vyhlášená opatření.
Kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru byla zrušena i fotbalová utkání...

Kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru byla zrušena i fotbalová utkání nejvyšší domácí soutěže. Podívejte se na snímky z opuštěného stadionu fotbalového klubu Bohemians Praha 1905. (15. října 2020) | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička na Frekvenci 1 přiblížil, že na jednáních s ministrem usiluje o to, aby v současné situaci mohly být znovu rozehrány alespoň dvě nejsledovanější soutěže v zemi, tedy fotbalová liga a hokejová extraliga.

Vláda od 12. října zrušila volnočasové i profesionální aktivity sportovců. Týká se to i první fotbalové ligy a hokejové extraligy, které se do té doby mohly hrát bez diváků.

Vláda od 12. října zrušila volnočasové i profesionální aktivity sportovců. Týká se to i první fotbalové ligy a hokejové extraligy, které se do té doby mohly hrát bez diváků. Výjimku dostali fotbalisté pražské Sparty, Slavie a Slovanu Liberec pro zápasy Evropské ligy, tenisový turnaj WTA v Ostravě a další mezinárodní akce, galavečer MMA v Brně. Zákaz sportovních soutěží zatím platí do 3. listopadu, dokdy má též platit nouzový stav.

„Jednáme o tom, že by ligové zápasy, a bude se to týkat opravdu jenom nejvyšších soutěží, mohly fungovat za předpokladu pravidelného testování. Tam jednání ještě probíhají. Bez diváků logicky,“ řekl Prymula.

Kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru byla zrušena i fotbalová utkání nejvyšší domácí soutěže. Podívejte se na snímky z opuštěného stadionu fotbalového klubu Bohemians Praha 1905. (15. října 2020)

Na dotaz, kdy by se mohlo znovu začít hrát, poznamenal, že se nejdříve musí prodiskutovat model v návaznosti na nová opatření. Vláda totiž od čtvrtečních 06:00 do 3. listopadu nařídila omezení pohybu a omezila kontakty na setkávání nejvýše dvou lidí, pokud nejsou ze stejné domácnosti.

Hnilička na ministra apeluje mimo jiné s argumentem, že pokud se lidé mají zdržovat co nejvíc doma, měli by mít možnost alespoň sledovat sport v televizi. „Apeluji na to, aby (ministr zdravotnictví) povolil alespoň ty dvě nejsledovanější soutěže, aby se lidé měli na co dívat, aby měli o něco jednodušší dodržovat ta opatření vlády. Pan Prymula to nevidí vůbec negativně a říká, že to dává smysl, abychom o tom začali blíže diskutovat,“ konstatoval Hnilička.

Pro hokejovou extraligu se toho podle tiskového mluvčího svazu Zdeňka Zikmunda tolik nemění. „Protože původně byly soutěže z rozhodnutí vlády pozastavené do 2. listopadu, teď je to jen o den více než byl původní zákaz. Pracujeme na pozměněném rozpisu, abychom byli pak případně připravení hrát. Jinak ale čekáme na upřesnění těch dnešních nařízení, abychom věděli, co přesně obnášejí z pohledu hokeje,“ řekl ČTK Zikmund.

Rovněž ředitel extraligy Josef Řezníček připustil, že je stále příliš mnoho neznámých. „Zkoumáme to vydané rozhodnutí vládou, co to pro nás vůbec znamená, abychom nepostupovali předčasně nějakým špatným směrem. Zůstává hodně neznámých, ať se jedná o datum či podmínky, kdy by se případně mohlo začít zase hrát, jaké jsou možnosti tréninku a tak dále. Kluby o tom budou také jistě diskutovat,“ uvedl pro ČTK Řezníček.

Zaznívají i úvahy o tom, že zpřísněná opatření při boji proti šíření koronaviru budou možná muset platit i výrazně déle než do začátku listopadu. „Pokud by to trvalo déle, budeme muset určitě nějakým způsobem improvizovat a hledat řešení, aby se soutěž hrála, ale aby to dávalo všem stranám smysl,“ řekl extraligový šéf. „Ta situace je každopádně ve všech směrech zase o hodně složitější,“ podotkl Řezníček.

Zbytečně předbíhat událostem nechce ani Asociace profesionálních klubů (APK). „Všechno je v jednání, neznáme další podmínky na testování a ani konkrétní data. Oceníme, pokud se co nejdříve vrátíme k hraní zápasů a pokud možno i s diváky, byť s omezeným počtem,“ napsal ČTK viceprezident asociace Prokop Beneš.

Dosud mohli fotbalové týmy a další profesionální sportovci plnohodnotně trénovat venku. Z dosud platného opatření o omezení shromažďování na maximálně šest lidí totiž byly vyjmuty osoby v zaměstnání a společně vykonávající podnikatelskou činnost.

„Tady z logiky věci je mnohem větší problém. Znamená to, že už není možné hrát třeba fotbal venku, protože tady je omezení dvou osob. Bude muset být výjimka právě pro profesionální sportovce,“ dodal ministr.

Pravidelné testování hráčů už má ve svém protiepidemickém manuálu Ligová fotbalová asociace (LFA). Mužstva i realizační týmy prvoligových klubů musejí od začátku této sezony podstoupit před každým zápasem test na covid-19.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Biatlonovou sezonu 2023/2024 ozdobilo MS v Česku, globus mají Bö a Vittozziová

17. dubna 2023  10:09,  aktualizováno  17.3 23:53

První startovní výstřel Světového poháru padl 25. listopadu 2023 ve švédském Östersundu, naposledy...

Liverpool - Sparta 6:1, sedm minut, čtyři góly, pak exhibice. Skóre mohlo být vyšší

14. března 2024  19:58,  aktualizováno  22:51

Liverpool (Od našeho zpravodaje) Ještěže už je konec. Sparťanští fotbalisté na souboj se slavným Liverpoolem s radostí vzpomínat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - AC Milán 1:3, marná snaha v deseti. Naději vzala červená pro Holeše

14. března 2024  17:41,  aktualizováno  20:47

Slávističtí fotbalisté v Evropské lize v aktuální sezoně dohráli. V osmifinálové odvetě s italským...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Ukaž, jestli umíš běhat po vodě. Elitní střelec Šulc má táhnout reprezentaci

19. března 2024

Premium Na jednatřicítku může zapomenout, protože v reprezentaci se tak vysoká čísla nevedou. Ale není to...

Fotbalistou roku se stal Souček, předčil Krejčího. Mezi trenéry vyhrál Trpišovský

18. března 2024  22:29

Nejlepším českým fotbalistou za rok 2023 se stal Tomáš Souček. V souboji s druhým sparťanem...

Zemřel dlouholetý šéf ČSTV a českého plavání Vladimír Srb, bylo mu 79 let

18. března 2024  22:16

Ve věku 79 let dnes zemřel někdejší předseda Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) Vladimír Srb. O...

Rádi hvězdám pomůžeme rozhodnout, usmíval se Zygmunt po skalpu Komety

18. března 2024  21:24

V neděli zařídily vítězství Litvínova v prvním čtvrtfinále v Brně hvězdy z první formace, v...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...