Prymula: Při pravidelném testování by se mohly hrát ligové zápasy

  15:38
Zápasy nejvyšších ligových soutěží by se mohly bez diváků hrát při pravidelném testování na onemocnění covid-19. Ministr zdravotnictví Roman Prymula uvedl, že se o tom jedná. Termín možného obnovení soutěží ani konkrétní sporty ale nesdělil, bude se muset nejdříve prodiskutovat model v návaznosti na nově vyhlášená opatření.
Kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru byla zrušena i fotbalová utkání...

Kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru byla zrušena i fotbalová utkání nejvyšší domácí soutěže. Podívejte se na snímky z opuštěného stadionu fotbalového klubu Bohemians Praha 1905. (15. října 2020) | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička na Frekvenci 1 přiblížil, že na jednáních s ministrem usiluje o to, aby v současné situaci mohly být znovu rozehrány alespoň dvě nejsledovanější soutěže v zemi, tedy fotbalová liga a hokejová extraliga.

Vláda od 12. října zrušila volnočasové i profesionální aktivity sportovců. Týká se to i první fotbalové ligy a hokejové extraligy, které se do té doby mohly hrát bez diváků.

Vláda od 12. října zrušila volnočasové i profesionální aktivity sportovců. Týká se to i první fotbalové ligy a hokejové extraligy, které se do té doby mohly hrát bez diváků. Výjimku dostali fotbalisté pražské Sparty, Slavie a Slovanu Liberec pro zápasy Evropské ligy, tenisový turnaj WTA v Ostravě a další mezinárodní akce, galavečer MMA v Brně. Zákaz sportovních soutěží zatím platí do 3. listopadu, dokdy má též platit nouzový stav.

„Jednáme o tom, že by ligové zápasy, a bude se to týkat opravdu jenom nejvyšších soutěží, mohly fungovat za předpokladu pravidelného testování. Tam jednání ještě probíhají. Bez diváků logicky,“ řekl Prymula.

Kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru byla zrušena i fotbalová utkání nejvyšší domácí soutěže. Podívejte se na snímky z opuštěného stadionu fotbalového klubu Bohemians Praha 1905. (15. října 2020)

Na dotaz, kdy by se mohlo znovu začít hrát, poznamenal, že se nejdříve musí prodiskutovat model v návaznosti na nová opatření. Vláda totiž od čtvrtečních 06:00 do 3. listopadu nařídila omezení pohybu a omezila kontakty na setkávání nejvýše dvou lidí, pokud nejsou ze stejné domácnosti.

Hnilička na ministra apeluje mimo jiné s argumentem, že pokud se lidé mají zdržovat co nejvíc doma, měli by mít možnost alespoň sledovat sport v televizi. „Apeluji na to, aby (ministr zdravotnictví) povolil alespoň ty dvě nejsledovanější soutěže, aby se lidé měli na co dívat, aby měli o něco jednodušší dodržovat ta opatření vlády. Pan Prymula to nevidí vůbec negativně a říká, že to dává smysl, abychom o tom začali blíže diskutovat,“ konstatoval Hnilička.

Pro hokejovou extraligu se toho podle tiskového mluvčího svazu Zdeňka Zikmunda tolik nemění. „Protože původně byly soutěže z rozhodnutí vlády pozastavené do 2. listopadu, teď je to jen o den více než byl původní zákaz. Pracujeme na pozměněném rozpisu, abychom byli pak případně připravení hrát. Jinak ale čekáme na upřesnění těch dnešních nařízení, abychom věděli, co přesně obnášejí z pohledu hokeje,“ řekl ČTK Zikmund.

Rovněž ředitel extraligy Josef Řezníček připustil, že je stále příliš mnoho neznámých. „Zkoumáme to vydané rozhodnutí vládou, co to pro nás vůbec znamená, abychom nepostupovali předčasně nějakým špatným směrem. Zůstává hodně neznámých, ať se jedná o datum či podmínky, kdy by se případně mohlo začít zase hrát, jaké jsou možnosti tréninku a tak dále. Kluby o tom budou také jistě diskutovat,“ uvedl pro ČTK Řezníček.

Zaznívají i úvahy o tom, že zpřísněná opatření při boji proti šíření koronaviru budou možná muset platit i výrazně déle než do začátku listopadu. „Pokud by to trvalo déle, budeme muset určitě nějakým způsobem improvizovat a hledat řešení, aby se soutěž hrála, ale aby to dávalo všem stranám smysl,“ řekl extraligový šéf. „Ta situace je každopádně ve všech směrech zase o hodně složitější,“ podotkl Řezníček.

Zbytečně předbíhat událostem nechce ani Asociace profesionálních klubů (APK). „Všechno je v jednání, neznáme další podmínky na testování a ani konkrétní data. Oceníme, pokud se co nejdříve vrátíme k hraní zápasů a pokud možno i s diváky, byť s omezeným počtem,“ napsal ČTK viceprezident asociace Prokop Beneš.

Dosud mohli fotbalové týmy a další profesionální sportovci plnohodnotně trénovat venku. Z dosud platného opatření o omezení shromažďování na maximálně šest lidí totiž byly vyjmuty osoby v zaměstnání a společně vykonávající podnikatelskou činnost.

„Tady z logiky věci je mnohem větší problém. Znamená to, že už není možné hrát třeba fotbal venku, protože tady je omezení dvou osob. Bude muset být výjimka právě pro profesionální sportovce,“ dodal ministr.

Pravidelné testování hráčů už má ve svém protiepidemickém manuálu Ligová fotbalová asociace (LFA). Mužstva i realizační týmy prvoligových klubů musejí od začátku této sezony podstoupit před každým zápasem test na covid-19.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Real zvládl penaltové drama se City, postup do semifinále slaví i Bayern

17. dubna 2024  20:29,  aktualizováno  18.4

Byl to dvojzápas se vším všudy a lépe nakonec dopadl pro fotbalisty Real Madrid, kteří až po...

Divočina v Děčíně na úvod i v závěru. Ústí dál válcuje Pardubice

17. dubna 2024  21:12,  aktualizováno  23:36

Ústečtí basketbalisté potvrdili roli favorita i ve druhém utkání čtvrtfinále ligového play off a v...

Českobudějovičtí volejbalisté na úvod finále zkrotili v Praze Lvy

17. dubna 2024  23:33

Volejbalisté Jihostroje České Budějovice vstoupili vítězně do finále extraligy. Na palubovce...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...