Primátorky bez primátora a bez překvapení

  15:35
Praha - Slavné veslařské Primátorky, které se po odstoupení Jana Kasla z funkce konaly bez primátora, nepřinesly žádné překvapení. Jeden z nejstarších závodů v Evropě, vyhrála opět osmiveslice pražské Dukly. V 89. ročníku slavného závodu to byl už třiadvacátý triumf tohoto týmu v řadě. Ve vítězné posádce si připsal rekordní šestnácté vítězství kormidelník Oldřich Hejdůšek.

Titul ve 103. ročníku skulérského závodu Rösslera-Ořovského už po osmé vybojoval nejlepší český veslař Václav Chalupa, jenž se na startu objevil díky změně pravidel po roční pauze. Loni nesměl startovat coby úřadující mistr republiky, ale organizátoři toto omezení zrušili.

Ani prémie soupeře Dukly nepopohnala
Na startu primátorských osmiveslic tentokrát chyběla posádka mecenáše Pavel Pěkného Avokádo, takže už před startem bylo jasné, že pouze nečekané problémy na nezvyklé dvoukilometrové trati s vyhlášenou zatáčkou pod Vyšehradem mohou Duklu připravit o výhru. Šance jejich pronásledovatelů reálně nezvýšila ani prémie 100 000 korun, kterou vypsali pražští radní pro nejlepší závodníky připravující se bez podpory státních institucí. Bonus nakonec získala v cíli třetí společná posádka Blesku a Slavie.

"Závod byl absolutně bez problémů. Je sice pravda, že oni byli v začátku trochu rychlejší než my, ale s tím jsme počítali. Pět set metrů se drželi srdnatě, ale poté jsme je dojeli a nebylo co řešit," přiznal kormidelník Hajdůšek. Podle něj více problémů než soupeři dělalo Dukle počasí. "Vítr byl hrozně nevyrovnaný," řekl dvaačtyřicetiletý kormidelník, který dnešní triumf označil za jeden z nejlehčích.

Speciální prémie pro jejich hlavní soupeře nechávala armádní veslaře v klidu. "Já bych to takhle nedělil. Polovina oceněné posádky stejně prošla Duklou, ale musela odejít, protože na to neměla," podotkl Petr Imre.

Vtěze spíš nazlobilo, že museli téměř patnáct minut čekat na vodě na své vyhlášení, neboť jako první byli oceněni 'amatéři'.

Chalupa už hledal místo v osmě
Mezi skifaři bez problémů kraloval navrátivší se Chalupa, který si v programu Primátorek připsal jubilejní desáté vítězství. Vedle osmi skulérských výher dvakrát seděl i ve vítězné osmě.

"I letos jsem chvíli uvažoval, že bych jel osmu, ale když jsem dostal šanci na skifu, neváhal jsem. Tohoto závodu si hodně vážím, neboť má velkou tradici," přiznal Chalupa, jenž na Vltavě poprvé vyhrál v roce 1987.

"Před závodem jsem si na to vzpomněl. Slavný veslař Václav Kozák mi po dvou neúspěších říkal, že tenhle závod se vyhrává až prvním rokem na vojně a opravdu se to splnilo," zavzpomínal Chalupa.

Ženám vládla Zavadilová
Mezi ženami se královnou nedělního dopoledne stala Lenka Zavadilová, která si při neúčasti Miroslavy Knapkové dojela nejprve pro vítězství na skifu a poté usedla do nejrychlejší osmiveslice.

"Na osmě to bylo složitější, neboť už my docházely síly. Skif byl sice těžší, ale s ohledem na to, že jsem byla jediná těžká váha na startu, by byla ostuda, kdybych nevyhrála," uvedla sedmadvacetiletá Zavadilová.

Letošní výhru považuje za snazší, než vítězství v roce 2000. "Tehdy se mi pět set metrů před cílem do dráhy dostala kláda a v závěru jsem musela vše dohánět," vysvětlovala veslařka ČVK.

Ani primátor, ani ministr
Radnici zastupovali náměstek Petr Švec a radní Igor Němec. Na rozdíl od minulého roku, kdy byl hlavní závod mediálně sledován díky souboji Dukly s posádkou Avokáda, již posílili ruští medailisté z olympijských her v Atlantě, nedorazil ani ministr obrany Jaroslav Tvrdík.

MUŽI - skif (Jarní skulérský závod Rösslera-Ořovského): 1. Chalupa (Dukla Praha) 7:33,89, 2. D. Kučera (Smíchov) 7:54,57, 3. Hanák (Pardubice) 8:00,03.
Osma - Primátorky: 1. Dukla I (Impre, Michálek, Doleček, Synek, Makovička, Jirka, Maleček, Vabroušek, korm. Hejdůšek) 5:59,64, 2. Dukla II (Schindler, Skopal, Karban, Pustějovský, Mašek, Blesk, Rusňák, Ventruba, korm. Žižka) 6:15,10, 3. Blesk/Slavia (Bača, Bulvas, Martínek, V. Kučera, Heinige, Havlíček, Vondra, L. Kubrycht, korm. Paulín) 6:19,32.
Junioři - osma (O zlaté veslo hlavního města Prahy): 1. Dukla/Neratovice/Litoměřice (Wiesner, Bruncvík, Holeček, Hlavička, Gruber, Pavlík, Neffe, Faron, korm. Žižka) 6:14,11, 2. ČVK Praha/Beroun (Straka, Zatřepálek, Friedberger, Zof, Patera, Věchtík, Kalina, Straka, korm. Pačák) 6:22,42, 3. Brno/Nymburk/Hodonín/Jindřichův Hradec (O. Vetešník, M. Vetešník, Krupník, Krbůšek, Kopřiva, Kricner, Švrček, Navrátil, korm. Kořítko) 6:24,39.

ŽENY - skif (O stuhu Podolí): 1. Zavadilová (ČVK Praha) 8:50,68, 2. Křtěnová (Smíchov) 8:59,22, 3. Lukšová (Slavia) 9:27,13.
osma: 1. Smíchov/Blesk/ČVK Praha (D. Nacházelová, Křťenová, Zavadilová, Martincová, Sehnoutková, Kopejtková, Doubková, K. Nacházelová, korm. Žáková) 7:03,09, 2. Blesk/Slavia/LS Brno (Literová, Baslová, Remíšová, Votavová, Zrnová, Nekolná, Fuleová, korm. Šmejkalová) 7:10,19, 3. Litoměřice/Pardubice/Brno/Nymburk/Mělník (M. Struhová, P. Struhová, Vařeková, Vořechovská, Langrová, Vlachovská, Hrabáková, Šindílková, korm. Živcová) 7:22,51.

Václav Chalupa vyhrál závod skifařů

Tradice se na Primátorkách dodržuje: kdo vyhrál poprvé musí do vody

Oldřich Hejdůšek, kromidelník Dukly a rekordman Primátorek

Osma Dukly, tradiční vítěz Primátorek, opět první v cíli

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Kladno začalo od Adama a má Filipa. Měsíce marodili, při comebacku hned zářili

18. dubna 2024  10:59

Jeden v novém roce ještě nechytal, druhý nehrál dokonce celý rok. K prvnímu barážovému úspěchu...

Navzdory potížím tenisový challenger v Ostravě bude. Objeví se další hvězdy?

18. dubna 2024  10:38

Byť je šéf tenisového svazu Ivo Kaderka ve vazbě a policisté mimo jiné prověřují nekalosti spojené...

Opava proti Ostravě. Velká basketbalová bitva o semifinále startuje

18. dubna 2024  10:23

V minulé sezoně basketbalisté Opavy prohráli v národní lize s NH Ostrava tři ze čtyř zápasů. V této...

V zámoří píší o prvních českých posilách pro MS: pojedou Palát, Nosek a Mrázek

18. dubna 2024  10:05

Do úvodního zápasu českých hokejistů na domácím mistrovství světa zbývá 22 dní. Jména hráčů z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...