Tereza Diepoldová

Tereza Diepoldová na náročné trati závěrečného závodního dne 5 km Open Water. | foto: Jan Povýšil

Postižení plavci přivezli z MS osm medailí

Praha - Celkem s osmi medailemi se vrátili čeští reprezentanti z mistrovství světa paralympioniků v plavání, které se konalo v jihoafrickém Durbanu. Česká výprava se na šampionátu rozhodně neztratila, přitom ještě na jaře to vypadalo, že plavci do Afriky neodletí. Kvůli dlouhodobému nefinancování Českého svazu tělesně postižených sportovců si totiž peníze na účast museli sehnat sami.

Nakonec se ale díky mimořádné dotaci pro svaz z ministerstva financí a díky sponzorům podařilo dát potřebnou částku dohromady a do Jihoafrické republiky mohlo odcestovat deset plavců spolu se tříčlenným realizačním týmem.

Český reprezentační tým prošel po úspěšných Letních paralympijských hrách v Athénách velkou generační obměnou.

Závodní kariéru ukončila mimořádně úspěšná generace v čele s trojnásobným paralympijským vítězem z Athén a světovým rekordmanem na čtyřech plaveckých tratích Martinem Kovářem.

Do Durbanu tak odjela nastupující generace plavců, jádro týmu tvořili plavci ve věku 15 až 20 let.

"Nově utvářený tým neměl příliš velké ambice a nedával si vysoké cíle. Tvrdá celoroční práce posunula jak zkušené medailisty z předchozích soutěží, tak i nováčky na medailovou nebo finálovou úroveň. Vzhledem k tomu, že jádro týmu tvoří plavci ve věku 15-19 let, je před nimi skvělá perspektiva," má z působení svých svěřenců v Durbanu dobrý pocit šéf výpravy a reprezentační trenér Jan Nevrkla.

Na šampionátu mohli startovat pouze plavci, kteří byli oklasifikovaní mezinárodní klasifikační komisí IPC (International Paralympic Comitee). Klasifikátoři testují plavce na suchu a ve vodě, posléze jsou dle výsledku (získaného množství bodů) zařazení do příslušné třídy. Ty se značí S1-S10, přičemž v třídě S1 jsou plavci s nejtěžším postižením, kteří k pohybu používají minimum funkčních svalů, na suchu se pohybují na vozíku. V nejvyšší třídě S10 jsou naopak plavci s nejlehčím typem postižení.

Čtyři medaile pro Bělu Hlaváčkovou

Nejúspěšnějším členem české výpravy se stala třicetiletá Běla Hlaváčková. Hned v první závodní den postoupila Běla z rozplaveb na 50 metrů volným způsobem do večerního finále, kde vybojovala první medaili pro český tým - stříbrnou.

Po dvou volných dnech pak získala bronzovou medaili na 100 metrů prsa, aby svou medailovou sbírku rozšířila další den o kov nejcennější. Mistryní světa se stala na 50 metrů znak. Ve své nejoblíbenější disciplíně časem 42,72 opět jasně potvrdila, že je nejlepší ze všech. Druhá Dánka Lauridsenová na ní v cíli ztrácela celých pět vteřin! V tomto závodě jen těsně o desetinu ztratila v závěru bronz další česká plavkyně Kateřina Lišková.

V posledním dni bazénových soutěží si Hlaváčková ještě doplavala pro druhou bronzovou medaili na trati 100 volným způsobem, kdy dohmátla pouze o dvě setiny vteřiny dřív, než její reprezentační kolegyně Kateřina Lišková.

Ta ale zklamaná po skončení šampionátu rozhodně nebyla, z Durbanu si odvezla bronzovou medaili za 200 volným způsobem a posunula při tom své osobní maximum o více než 5 vteřin, o tři vteřiny v odpolední rozplavbě, aby pak ještě dvě ubrala v odpoledním finále.

Pro medaili si do Jihoafrické republiky přijel benjamínek týmu, teprve patnáctiletý Arnošt Petráček. Na svých prvních mezinárodních závodech si vedl výborně, na své hlavní trati - 50 metrů motýlek skončil druhý a získal stříbrnou medaili!

Po delší době se na stupně vítězů vrátil také Jan Povýšil, plavec třídy S4. Bronz vybojoval na trati 50 znak, stále však měl před sebou svou hlavní disciplínu - 100 metrů volným způsobem. Tu zvládl v čase blízkém svému českém rekordu za 1:30,21 a mohl se tak radovat z druhé bronzové medaile.

Dobře si na své hlavní trati ve finále na 100 prsa vedla Petra Hrabinová, která ve velké konkurenci obsadila skvělé čtvrté místo. Mohla se ale těšit také z velkého osobního zlepšení a o dvě vteřiny vylepšeného českého rekordu.

Do bojů o medailové pozice chtěl zasáhnout na trati 50 prsa také dvacetiletý Tomáš Hlavinka, který třetím časem z rozplaveb postoupil do finále. V něm pak ve strhujícím, vyrovnaném souboji dohmátl nakonec v českém rekordu o tři desetiny vteřiny za prvním Miquelem Luquem ze Španělska třetí, z medaile se ale neradoval dlouho. Nakonec byl diskvalifikován za neprotnutí hladiny hlavou při několika záběrech.

Za nepříliš šťastný by mohla světový šampionát považovat osmnáctiletá Tereza Diepoldová. Ta se den před svou hlavní disciplínou 400 volný způsob při tréninku v bazénu v jedné dráze srazila rukou se spoluplavkyní a vykloubila si palec na pravé ruce. Na své hlavní trati tak vůbec nemohla startovat a 5 km na otevřené vodě sedmý den šampionátu dokončila jen se sebezapřením, daleko za svými možnostmi v optimálním stavu a po verdiktu lékařů, že startovat může.

V dobré formě se předvedl také nejzkušenější člen týmu Vojtěch Franěk. Na všech svých tratích se dokázal probojovat do finále, ve kterých vylepšil české rekordy. Dokázal, že stále patří mezi světovou špičku v kategorii S2.

Nejvíce startů si na mistrovství světa z českého týmu připsal sedmnáctiletý Filip Coufal, plavec třídy S10. Na nejlepší umístění mohl pomýšlet ve finále své hlavní trati 200 metrů polohový závod. Ve vypjaté atmosféře finále byl diskvalifikován pro porušení pravidel při prsovém výjezdu. Přesto si Coufal zaplaval tři finále, v nichž vytvořil dva české rekordy.

S vyhlídkou na finálovou účast na trati 100 metrů prsa přijel do Durbanu plavec třídy S6 Petr Andrýsek. Finále mu nakonec těsně uniklo, přesto o dvě vteřiny zlepšil český rekord.

Po skončení bazénových soutěží čekal ještě některé české plavce závod na 5 km na otevřené vodě. Ten se konal na přehradě Haselmere Dam a představili se v něm Filip Coufal, Petr Andrýsek, Kateřina Lišková a také Tereza Diepoldová. Všechny mohlo těšit hlavně zvládnutí této náročné tratě a dobré zaplavané časy.

Česká republika skončila na 22. místě

Na šampionátu se představilo 550 plavců z 50 zemí. Nejlépe si vedli plavci z početného týmu Velké Británie, kteří získali dohromady 52 medailí. V těsném závěsu se držely týmy USA a Ukrajiny. Česká výprava skončila na 22. místě podle počtu zlatých medailí a 17. podle celkového počtu medailí. Vzhledem k věkovému průměru členů týmu je to  dobrý příslib pro paralympiádu v Pekingu v roce 2008.

"Celkový výsledek a především atmosféra v týmu jsou vynikající. Celkových 41 startů proměnili ve 21 finálových účastí ozdobených osmi medailemi, 15 českých rekordů a dalších pět osobních zlepšení. Problematický je trvající spor s Českým paralympijským výborem, který zastavil přísun financí sportovcům Českého svazu tělesně postižených sportovců. Nyní může postoj ČPV komplikovat i nominaci těchto sportovců na paralympiádu 2008. Věříme, že z ČPV zazní jasné stanovisko ke způsobu nominace a ke spolupráci ohledně přípravy nejen plavců, ale všech tělesně postižených sportovců na paralympiádu do Pekingu," hodnotí účast a další perspektivu Nevrkla.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž