Český plavec Pavel Janeček plave o semifinále polohové dvoustovky. | foto: ČSPS - Martin Sidorják , iDNES.cz

Zima úmyslně bez Evropy, plavec Janeček se soustředí na léto

  • 0
Mistrovství Evropy v krátkém bazénu, které proběhne příští týden v dánské Kodani, letos bude bez českého plavce Pavla Janečka. Domácí šampion v polohovém závodě se soustředí na léto v dlouhém bazénu.

Poslední tři zimní evropské šampionáty v krátkém bazénu se bez něj neobešly. A na tom zatím posledním, před dvěma lety v izraelské Netanyae, si Pavel Janeček na své oblíbené trati dokonce vyplaval účast ve finále. V polohovém závodě na 400 metrů se tak stal osmým nejlepším Evropanem.

Příští týden ale bude jméno borce klubu Delfín Náchod ve startovní listině letošního evropského šampionátu v Kodani chybět. Z jednoduchého důvodu, třiadvacetiletý plavec nesplnil potřebný limit.

Na nedávném mistrovství republiky trať na 400 metrů vyhrál, ale čas mu na nominaci nestačil. Pro české plavce byl domácí šampionát jedinou možností, jak se do Kodaně nominovat.

„Počítali jsme s tím, protože máme v této sezoně jinou prioritu a do mistrovství republiky v Plzni jsem nastupoval z plného tréninku,“ vysvětluje český rekordman v polohových závodech na 200 a 400 metrů, „proto jsme se nějak extra na to nepřipravovali a o limit na mistrovství Evropy jsem se ani nepokoušel.“

Důvod je jasný, Janeček se po dohodě se svým trenérem soustředí především na letní část sezony, v níž vyhlíží evropský šampionát v dlouhém bazénu. „Spolu jsme se rozhodli, že zimu vynecháme a radši se budeme připravovat na letní sezonu.“

Tomu odpovídaly i plavcovy výkony na nedávném domácím mistrovství v Plzni. Tam sice získal další titul na své nejsilnější polohové čtyřstovce, ale v čase, který byl o více než pět vteřin horší, než je jeho osobní rekord. Na poloviční trati pak doplaval třetí, k tomu přidával závody i v dalších disciplínách.

„S výhrou na čtyřstovce jsem naprosto spokojený právě vzhledem k tomu, jak jsme domácí šampionát pojali. A ve všech ostatních disciplínách, ve kterých jsem závodil, jsem jel na letošní osobák, takže nemůžu být nespokojen,“ uvedl dlouholetý český reprezentant, který se loni zúčastnil olympijských her v brazilském Riu.

Právě další olympiáda je už nyní, jen něco přes rok od té skončené, hlavním lákadlem. Máme na to tři roky, ale už teď k tomu směřujeme přípravu,“ přibližuje Janeček současnou sportovní strategii.

V jejím rámci se také nyní soustředí na jednotlivé plavecké styly a disciplína, v níž vyniká a která spojuje všechny čtyři, půjde chvíli stranou.

„Polohovou čtyřstovku sice budu dál plavat na závodech, ale nebudu se na ni tolik zaměřovat, nebude mojí hlavní disciplínou. Potřebuji si od ni trošku odpočinout a hlavně potřebuji na ni pořádně potrénovat. Čas sice nebyl špatný, ale pořád to bylo šest vteřin za mým osobním rekordem,“ vysvětluje, proč se nyní zaměřuje především na motýlek a na znak, „k polohovce se postupně budu vracet, výhledově tak za rok a na olympiádě by měla být zase hlavní disciplínou spolu s motýlkem.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž