Judista Pavel Petřikov (v modrém) v souboji 2. kola olympjiského turnaje s

Judista Pavel Petřikov (v modrém) v souboji 2. kola olympjiského turnaje s Brazilcem Lourencem. | foto: Reuters

Petřikov vypadl na mistrovství Evropy judistů ve druhém kole

  • 0
Na vidinu úspěchu na mistrovství Evropy v judu musel jediný český zástupce Pavel Petřikov rezignovat už ve druhém kole po porážce s pozdějším finalistou. Tbilisi tak českému judu výraznější zápis nepřineslo.

Vzhledem k novému systému oprav, jež následují až v dalších kolech, se mistr Evropy do 23 let se soutěží ihned rozloučil.

"Na jeho výkonu byla vidět delší pauza. Ne snad ani tak tréninková, jako to, že mu chyběl kontakt se špičkou," konstatoval Pavel Petřikov starší, judistův otec a trenér. Petřikov mladší absolvoval bezprostředně po listopadovém šampionátu do 23 let v Záhřebu operaci ramene a páteční závod byl poté jeho první velkou akcí.

První zápas však dvaadvacetiletý hradecký borec zvládl s přehledem. Lotyše Techova, účastníka loňské olympiády v Pekingu, porazil a ve druhém kole se český borec utkal s Ukrajincem Zantarajou.

Přestože Petřikov dlouho vedl, v závěru udělal chybu a soupeř toho využil. "Je to škoda, protože šlo o techniku, kterou jsme dost trénovali," uvedl Petřikov starší. Přitom ani Ukrajinec nebyl soupeřem, kterého by Petřikov nemohl porazit. Naposledy se mu to povedlo právě v Záhřebu, kde nad ním vyhrál v boji o finále.

Tentokrát však šel do bojů o medaile Zantaraja, Petřikov přes poměrně výhodný los skončil. "Los je vždycky hodně důležitý a tentokrát ho Pavel neměl úplně nejtěžší," mrzí Petřikova staršího.

Jeho syn byl jediným zástupcem českého juda na evropském šampionátu. Nominaci si zajistil ještě Lukáš Krpálek, ale ten se krátce před odletem do Tbilisi zranil a šampionát musel vynechat.

Výsledky ME v judu

Muži

Do 60 kg:
1. Galsťan (Rus.), 2. Zantaraja (Ukr.), 3. Chergiani (Gruz.) a Paischer (Rak.), ...Petřikov (ČR) vyřazen v 2. kole.


Do 66 kg: 1. Ungvari (Maď.), 2. Kowalski (Pol.), 3. Gadanov (Rus.) a Kozlovs (Lot.).


Ženy

Do 48 kg: 1. Jossinetová (Fr.), 2. Csernoviczká (Maď.), 3. Baschinová (Něm.) a Dumitruová (Rum.).


Do 52 kg: 1. Kuzjutinová (Rus.), 2. Carrascosaová (Šp.), 3. Braviková (Niz.) a Heylenová (Belg.).


Do 57 kg: 1. Monteirová (Portug.), 2. Clarková (Brit.), 3. Riboutová (Fr.) a Karakasová (Maď.).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž