Lucie Grolichová při parkúru v rámci finále Světového poháru v Moskvě

Lucie Grolichová při parkúru v rámci finále Světového poháru v Moskvě | foto: Vítězslav Bureš, iDNES.cz

Pětibojařce Grolichové útok na desítku nevyšel. Naději zhatil už úvodní šerm

  • 0
Moskva (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Patnácté místo obsadila Lucie Grolichová ve finále Světového poháru moderních pětibojařek. Jednatřicetiletá reprezentantka si tak nesplnila předsevzetí, jímž byla v Moskvě elitní desítka. Nikoliv nereálný plán dostal trhliny už v úvodní disciplíně - šermu.

Finále Světového poháru v Moskvě ovládla Lena Schönebornová. Německá olympijská vítězka z Pekingu tak potvrdila svou letošní dominantní formu, vždyť z pěti podniků dlouhodobé části vyhrála hned tři. Stříbro brala vítězka předchozích dvou ročníků Donata Rimsaitová z Litvy, třetí doběhla Lotyška Jelena Rublevská.

Maximum Grolichové z finále SP tak zůstává šesté místo z let 2005 a 2009. Sylvie Černá obsadila 23. příčku, což je její nejlepší výsledek v sezoně, ťřetí Češka na startu Natálie Dianová skončila na 25. pozici.

"Není to průšvih, ale kdybych zašermovala, byla by desítka blízko," litovala Grolichová nepovedené první disciplíny.

Na planši zůstala za výkony z minulých závodů seriálu. Vždyť v Berlíně před dvěma týdny v úvodní disciplíně ovládla jak kvalifikaci, tak hlavní závod.

Tentokrát se ale nedařilo podle představ a mezi 34 finalistkami obsadila v šermu až dělené 17. místo. "Přitom jsem ze šermu neměla špatný pocit. Jen jsem se těsně netrefovala a často jsem (kordem) chodila nahoru," hodnotila Grolichová úvodní disciplínu.

Náladu si ale dokázala zvednout v pětadvacetimetrovém bazénu. Na trati 200 metrů zaplavala velmi dobrý čas 2:17,06 minuty a byla znovu ve hře o přední umístění.

Nad překážkami pak příslušnice pražské Dukly ale chybovala pouze jednou a čtvrtá nejlepší jízda ji v průběžném pořadí vynesla na patnáctou příčku.

"Myslím, že jsem parkúr zajela dobře. Chybu beru na sebe," vrátila se k osudné páté překážce.

Do závěrečné kombi disciplíny (střelba a tříkilometrový běh) vybíhala se ztrátou minuty a čtyř sekund na Němku Schönebornovou. Po dvou úsecích vytouženou desítku dokonce atakovala, ale posledních pět terčů nechtělo padat. "Strávila jsem na střelnici hodně času. Možná to bylo tím, že jsem začátek přepálila a ke konci mi chyběly síly," dodala Grolichová.

Sylvie Černá byla se závodem spokojená. Vždyť o své nominaci pro finále se dozvěděla až týden před akcí. "Jela jsem sem hlavně s tím, abych se zvedla v šermu, což se povedlo. Bohužel tenhle dobrý dojem zkazilo plavání, už jsem letos byla v bazénu rychlejší," komentovala své vystoupení - nejlepší v sezoně.

Na Dianové bylo patrné zklamání z nepovedeného výkonu, který odstartoval mizerný šerm - nejhorší za dobu, co závodí v seniorské kategorii.

Projevil se na ní náročný program posledních týdnů, do nějž musela zahrnout také studijní povinnosti na pražské FTVS. "Chybí mi pohoda, je toho moc," přiznala smutně. "Naštěstí to příští týden skončí, takže se budu moci soustředit zase jen na sport," dodala s nadějí.

V neděli mají na programu finálový závod muži. České barvy budou reprezentovat David Svoboda a Ondřej Polívka. Především Svoboda se netají přáním získat v Moskvě jednu z medailí.

Finále Světového poháru v moderním pětiboji

Ženy: 1. Schönebornová (Něm.) 5348 bodů, 2. Rimsaiteová (Lit.) 5292, 3. Rublevská (Lot.) 5272, ...15. Grolichová 4972, 23. Černá 4840, 25. Dianová (všechny ČR) 4816.

Konečné pořadí SP: 1. Schönebornová 180 bodů, 2. Cazeová (Fr.) 170, 3. Rimsaiteová 158, ...15. Grolichová 111, 28. Dianová 80, 72. Černá 22.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž