V pondělí můžu pojíst, od úterý dieta. Končící vítěz Velké o řeholi žokejů

  11:44
Držení váhy je pro většinu žokejů celoživotní řehole. Pro ty s vyšší postavou i zdraví ohrožující. Boj s vlastním tělem už nechce svádět loňský vítěz Velké pardubické Pavel Složil. Po vyhraném dostihu v Meranu prohlásil, že Alpy nad italským hipodromem chce rodině ukazovat už jen jako turista.
Pavel Složil mladší - vítěz Velké pardubické.

Pavel Složil mladší - vítěz Velké pardubické. | foto:  Michal Růžička, MAFRA

„V pondělí můžu pojíst, od úterý se drží před dostihy dieta. Jím meloun nebo něco lehčího. Hotovo,“ komentuje svůj střízlivý jídelníček žokej Pavel Složil. Přesvědčit vlastní tělo, že nepotřebuje tolik energie, aby se vešel do předepsané váhy, je obtížné. Při své výšce 190 centimetrů musí vážit 66,5 kilogramu.

„Byl jsem u výživového poradce, aby mi dal nějaké rady, jak s tou mou váhou vyjít. Když zjistil, že mám 68 kilogramů, a on mi vypočítal, že mám mít 80, dost se divil,“ popisuje svůj boj Složil.

Už po loňské vítězné Velké pardubické, kdy se Složilovi podařilo vyhrát s Talentem pro trenérku Hanu Kabelkovou Velkou pardubickou, zvažoval, že kvůli váze skončí. Na vrcholu a jako vítěz. K rozhodnutí dospěl až nyní po vítězném návratu v těžkém dostihu v italském Meranu, tedy na závodišti, kde měl 19. června těžký pád z koně.

„Moje rozhodnutí tenhle pád nijak neovlivnil. Už jsem chtěl končit loni po Velké, to by ale bylo takové ostré, tak jsem ještě jezdil, dařilo se mi, Pepča Bartoš byl zraněný, jezdil jsem za něj jeho koně. Kdyby Pepča jezdil, už bych skončil,“ říká žokej.

Na vysvětlenou: žokej Josef Bartoš, jednička ve stáji Josefa Aichnera, který se specializuje na starty v Itálii a Francii, si při pádu z koně v Meranu zlomil obratel a zotavuje se.

Příští dva týdny rozhodnou

Teď se mu jeho rozhodnutí uložit dostihové rajtky hluboko do skříně asi lehce rozleželo.

„Možná jsem dostal trochu brouka do hlavy. Pokud mi váha spadne za týden za dva, je možné, že bych se vrátil do sedla. Procento je ale malé, já spíš svoji dráhu považuji za ukončenou, rozhodnou následující dva týdny,“ říká Složil.

Že by se například vrátil po dvou letech, jako se comeback podařil jeho kolegovi rovinovému žokeji Davidu Liškovi, odmítá. A rezolutně. „Takhle dlouhou pauzu... to bych vážil 85 kilogramů, to už bych určitě nevypotil,“ říká Složil.

Právě sauna, tedy rychlý odvod vody z těla, je takřka nedílnou součástí života sportovních žokejů, když se potřebují dostat takzvaně na svou váhu.

Loni doběhl desetiletý ryzák Talent na Velké čtvrtý, přesto měl letos kurz 25:1. No a podívejte! Kdo se v cíli radoval? Talent!

„Koně většinou nosí 68 kilogramů, takže já musím navážit 66,5 kilo,“ říká Složil, zbytek připadá na sedlo, které se do váhy těsně před dostihem zahrnuje. Chmury svým rozhodnutím přidělal trenérce Haně Kabelkové, která se tak zřejmě bude muset poohlédnout po novém jezdeckém obsazení svého svěřence.

„Vím, že jsem jí přidělal starosti. Vůbec jí to nezávidím. Pomůžu jí se vším, co by bylo třeba,“ říká žokej.

On sám bere vítězství ve Velké jako každý jiný dostih. Radost z vítězství mu kazí kolotoč publicity, do něhož se najednou dostal. Pro introvertního tehdy třiadvacetiletého žokeje nebyly rozhovory a otázky novinářů nic příjemného. Už proto jezdí raději v zahraničí, kde má zachovanou anonymitu, v níž je mu dobře.

O měsíci svého života neví vůbec nic

Složil se v sobotu vrátil vítězně do sedla po skutečně těžkém pádu, kdy jej lékaři několik dní udržovali v umělém spánku. „Vůbec nevím, jak dlouho jsem v něm byl, já si z toho měsíc vůbec nepamatuju,“ říká Složil.

V nelehké době pomohl mladé rodině majitel koně, pro jejíž stáj Složil v cizině pravidelně jezdí. „Panu Aichnerovi moc děkuju, že mé partnerce půjčil na celou dobu, co jsem byl v nemocnici, byt,“ říká Složil.

Když přestane závodně jezdit, bude dělat to, čemu se věnuje, když nezávodí na dostihových koních, a sice pozici pracovního jezdce v Německu.

„Je krásné s malým synkem a přítelkyní se ráno nasnídat. Pak si dát svačinku. Pohoda. To jsem nikdy nezažil. Vždycky jsem snídal jen kávu, celý den nejedl, na oběd jenom ovoce, večeře zase jen ovoce, zelenina. Takhle jsem to měl každý týden vždy od úterý. To, co prožívám teď, je pro mne nové, učím se žít takovýhle život. Všichni ho žijí odmala, já až teď,“ říká Složil.

Možná ho k přehodnocení rozhodnutí ukončit dostihovou kariéru přiměje partnerka, která by jej ráda ještě viděla v sedle stejně jako všichni trenéři, s nimiž spolupracoval. „Pepča Váňa mladší, pro nějž jezdím, si myslel, že si dělám srandu. I on ale takhle ukončil kariéru, už mému rozhodnutí myslím věří,“ říká Složil.

Specialista na problémové koně

Logicky se nyní nabízí, zda se nezačne věnovat trenérské profesi jako jeho otec. To však čtyřiadvacetiletý žokej vylučuje. V poslední době díky jeho jezdeckému umění triumfoval na pardubickém závodišti mladý valach Brexit a trenér Čestmír Olehla nešetřil na žokeje chválou. V dostihu tehdy startovalo poměrně dost koní, hrozily skrumáže a pády, čehož se ale Brexit dvakrát vyvaroval a zvítězil.

Žokej Pavel Složil vyhrál s Talentem v roce 2021 Velkou pardubickou.

„Když máte žokeje, který se v dostihu dokáže orientovat, nemusíte se bát ani početnějšího pole,“ řekl na adresu jeho jezdeckého projevu tehdy po prvním vítězství trenér Olehla.

Trenéři Složilovi však často svěřují také koně hektické, špatně jezditelné, kteří v průběhu dostihu se svým jezdcem dost bojují a mají chuť vyrazit okamžitě na špici, i když se pak třeba zbytečně vydají ze sil.

„Jezdil jsem hodně takových koní. Snažil jsem se je jezdit na cit, tedy jak jsem cítil, že potřebují. Někdy to byla výhoda, někdy ne,“ řekl Složil.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

Perušič se Schweinerem v Tepicu přehráli Poláky, s Brazilci následně vzdali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  22:15

Ondřej Perušič a David Schweiner postoupili na turnaji plážového volejbalu Pro Tour kategorie Elite...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Chorvatskou rallye vedou po první etapě ve stejném čase Neuville a Evans

19. dubna 2024

Úvodní etapa Chorvatské rallye se nesla v duchu vyrovnaného souboje mezi vedoucím mužem mistrovství...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...