Pavel Petřikov

Pavel Petřikov | foto: Reuters

Olympiáda už ne, Evropu by však judista Petřikov ještě bral

  • 0
O olympijské hry, které měly být v případě úspěchu v kvalifikačních bojích jeho určitě poslední, hradecký judista Pavel Petřikov s velkou pravděpodobností už definitivně přišel, ve hře je ale loučení na už dvakrát odloženém mistrovství Evropy.

Je to tak na hraně toho, aby se dalo říct: rodinné prokletí. Před téměř třiceti lety se chtěl Pavel Petřikov starší, v té době zkušený borec, jenž měl ve své sbírce medaile z mistrovství světa i Evropy, s bohatou kariérou rozloučit na evropském šampionátu v Praze.

Petřikov starší o judo v Praze kdysi přišel. Teď to může potkat i syna

Nepodařilo se mu to, v konečné nominaci tehdy ještě československé reprezentace chyběl a místo bojů na tatami vše jen sledoval jako člen organizačního týmu.

Jeho syn Pavel, kterého po celou kariéru zároveň trenérsky vede, došel v blížícím se závěru své rovněž velmi úspěšné judistické kariéry ke stejnému rozhodnutí.

Jako jeden z vrcholů rozlučkové sezony si vybral květnový evropský šampionát, který se měl po téměř třiceti letech znovu odehrát v Praze. „Předvést se doma před známými a kamarády a zkusit udělat právě tady dobrý výsledek, to by bylo výborné zakončení kariéry,“ říká zanedlouho čtyřiatřicetiletý borec z Hradce Králové.

Pak možná ještě srpnové olympijské hry v Tokiu v případě, kdyby se na ně prodral neúprosnou kvalifikací, a závodnické sbohem.

Nic z toho ale Petřikov mladší zatím absolvovat nemůže. Olympijské hry byly přesunuty na příští rok, osud evropského šampionátu se řeší. Po odkladu na červen je nyní v jednání listopad, termín, jenž je už poměrně daleko za plánovaným Petřikovovým koncem.

Přesto právě domácí evropský šampionát je ještě stále motivací. „Trénuju, snažím se být připravený a k šampionátu se ještě opravdu upínám. Pokud ale bude a já budu v nominaci, bude opravdu poslední,“ říká judista.

Sice přiznává, že nejistota, zda se šampionát vůbec bude moci uskutečnit a jak vůbec případně bude zbytek judistického roku vypadat, není příjemná, ale na druhé straně mu v něčem pomohla.

„Mám problémy s kyčlí, takže se tomu mohu věnovat, navíc vzhledem k tomu, že nejsou turnaje, se mohu věnovat silové přípravě. Na tohle jsem, a už vůbec ne v tomto období, neměl nikdy čas,“ přibližuje svůj aktuální judistický program.

Český judista Pavel Petřikov skončil na olympiádě na děleném devátém místě. Ve...
Český judista Pavel Petřikov skončil na olympiádě na děleném devátém místě. Ve...

Rio bylo poslední? Hradecký judista Pavel Petřikov už nepředpokládá, že by se po Pekingu a Riu ucházel o start i na olympiádě v Tokiu.

Ten následující se bude odvíjet od toho, co současná situace kolem pandemie koronaviru covid-19 dovolí. „Jsou nějaké informace, že by v červnu mohl v Česku proběhnout nějaký blok přípravy, ale není kam spěchat,“ říká borec, jenž před třemi lety obsadil na světovém šampionátu v maďarské Budapešti páté místo, „paradoxně mi tato situace trochu hraje do karet, je prostor, jaký jsem v kariéře nezažil.“

Když na počátku 90. let jeho otce Pavla Petřikova staršího pražský evropský šampionát minul, zapřel se a následně si vybojoval start na olympiádě v Barceloně 1992. Jaksi nad plán si střihl svoji třetí olympiádu kariéry. Jeho syn by ho účastí v Tokiu vyrovnal, pod olympijskými kruhy se totiž zatím pral v roce 2008 v Pekingu a osm let později v Riu. Že by ale v tomhle svého otce napodobil, si Petřikov mladší nemyslí: „Tohle už ne, letošek asi bude opravdu poslední.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž