Patrick Mahomes (15) z Kansas City Chiefs a jeho trenér Andy Reid slaví výhru v...

Patrick Mahomes (15) z Kansas City Chiefs a jeho trenér Andy Reid slaví výhru v Super Bowlu. | foto: Reuters

Americký idol? Král obratů, co miluje kečup a chodí s láskou ze střední

  • 18
Božská patnáctka znovu udeřila. Amerika našla novou superstar. Žádný ze sportovních idolů teď právě za Atlantikem není oslavovanější. Kdo je Patrick Mahomes, borec s klukovskými rysy, quarterback šampionů NFL?

Když se nějaký tým v zápase ocitne ve srabu a porážka se blíží, jeho fanoušci se modlí, aby se objevil spasitel. Většinou se zázraku nedočkají. Příznivci Kansas City Chiefs mají oproti všem ostatním ohromnou výhodu.

Za jejich klub totiž válí Patrick Mahomes, nový král amerického fotbalu. Čtyřiadvacetiletý hromotluk, který měří 190 centimetrů a váží přes 100 kilo, muž s nadpřirozenými schopnostmi.

V úplném závěru nedělního finále Super Bowlu proti San Francisco 49ers zavelel k famóznímu obratu ze stavu 10:20 na 31:20.

Ve třetím utkání za sebou zásadně přispěl k záchraně Chiefs, kteří prohrávali dvojciferným rozdílem.

„Prostě jsem se nevzdával, což bylo nejdůležitější,“ citovala Mahomese oficiální stránka NFL. „Třetí čtvrtina se mi nepovedla, byl jsem moc křečovitý, což nám ublížilo. Udělal jsem dost chyb, ale hoši mi dál věřili, dali mi sílu, abych dál bojoval. Nakonec jsme našli cestu k vítězství.“

Mistr impozantních pasů a na svůj věk neskutečně vyzrálý vůdce se pravděpodobně brzy zařadí mezi ty nejuznávanější a nejbohatší celebrity v USA a na celém světě.

Před sedmi lety coby středoškolák ve Whitehousu v Texasu tweetoval, že by jednou - stejně jako v kultovní zámořské televizní reklamě - rád zakřičel do kamery: „Jedu do Disney Worldu!“

Sen se mu splnil na sklonku víkendu, když stál na ploše na Hard Rock Stadium v Miami po strhující bitvě a hovořil s reportérem stanice Fox.

Jako jiní šampioni krátce po triumfu mohl odpovědět na otázku: „A co se bude dít teď?“

„Tohle je něco, co jsem chtěl říct celý svůj život: Jedu do Disney Worldu!“

V tu chvíli byl chlap s číslem 15 na svém červeném dresu v sedmém nebi. Stal se nejužitečnějším hráčem Super Bowlu, hrdinou tradičně nejsledovanějšího televizního pořadu roku v USA.

Syn baseballisty Pata Mahomese, jenž 11 sezon nadhazoval v MLB, se svými pobočníky ukořistil vzácnou trofej pro Kansas City po 50 letech. Jeho popularita vyletěla do vesmíru.

A to může mít ty nejjasnější okamžiky v kariéře teprve před sebou. Klíčový post v americkém fotbalu zvládá osobitým stylem. Je neskutečně hravý, na quarterbacka velice pohyblivý.

Zpravodajství

Hráči Kansasu slaví po padesáti letech triumf v Super Bowlu

Vymýšlí stále nové a poněkud troufalé akce, čímž škádlí a někdy až zlobí jednoho ze svých trenérů Mikea Kafku.

Rozhodně není úplným zelenáčem mezi hvězdami NFL. Chiefs mu v předchozí sezoně poprvé svěřili výsostnou roli v základní sestavě a on se hned stal nejužitečnějším hráčem NFL.

Překonal přitom řadu rekordů, odborníci ho záhy začali přirovnávat k legendám Brettu Favreovi, Joeovi Montanovi či Tomovi Bradymu.

Podepsal smlouvy s firmami Oakley, Adidas, DirectTV, State Farm nebo Hunt’s, výrobcem jeho milovaného kečupu. Další sponzoři se nyní bezpochyby pošťuchují ve frontě s těmi nejštědřejšími nabídkami na partnerství.

Jeho fotka se také objevila na obalu počítačové hry Madden NFL 20, což se před ním žádnému hráči Chiefs nepoštěstilo.

Ještě víc než kečup patrně Mahomas zbožňuje jistou Brittany Matthewsovou, o rok mladší slečnu, s níž chodí už od druháku na střední škole.

ŠŤASTNÝ PÁR. Hvězda NFL Patrick Mahomes zbožňuje Brittany Matthewsovou.

Ona je bývalá profesionální fotbalistka s bakalářským titulem z kineziologie, po působení v islandské nejvyšší soutěži se vrátila do USA a pracuje jako osobní trenérka.

S novým americkým idolem si loni v Kansasu pořídili dům za 1,925 milionu dolarů (44 milionů korun), přestavěli ho a dokonce v něm zřídili zvláštní místnost pro Patrickovu sbírku sportovních bot.

Obývají ho se dvěma pitbuly, kteří se jmenují Steel a Silver. V březnu oslaví Matthewsová a Mahomas osmé výročí. „Kdy se vezmeme? Kdykoliv se nám bude chtít,“ napsala ona na Twitter.

Mahomase by v budoucnu každopádně neměla trápit finanční tíseň. Kromě příjmů z reklam mu slušně vynáší čtyřletá nováčkovská smlouva s Chiefs - 16,5 milionu dolarů (373 milionů korun).

Kontrakt vyprší za rok, kdy by jeho gáže měla výrazně stoupnout. V dohledné době bude nejspíš vydělávat víc než nejzámožnější quarterback současnosti Russell Wilson, jenž od Seattle Seahawks dostává 35 milionů dolarů (800 milionů korun) za sezonu.

Tyto částky jen dokreslují Mahomesovu pozici v branži. Vždyť Wilson byl loni podle časopisu Forbes šestým nejlépe placeným sportovcem na planetě za fotbalisty Messim, Ronaldem a Neymarem, boxerem Alvarezem a tenistou Federerem.

Pro Mahomese však zásadnější výzvu představují trofeje, jež by mohl posbírat, a rekordy, které lákají k překonání.

Kdo jiný by se mohl zapsat do dějin NFL než statný a ukrutně soutěživý génius, jenž tak mistrovsky diriguje dění na hřišti a ty nejskvělejší akce předvede, když je jeho týmu úplně nejvíc ouvej.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž