Aleš Opatrný v Cannes.

Aleš Opatrný v Cannes. | foto: David Horvath/CET

Praha parkuru zaslíbená. Za rok se vrátíme, řekl šéf Global Champions

  • 5
Žádné čekání, jak se velkolepá parkurová show v Praze ujme. Den před zahájením premiérového ročníku Global Champions Prague Playoffs potvrdil Jan Tops, nizozemský zakladatel a šéf prestižní světové série, že se nejlepší jezdci a prvotřídní koně sjedou do české metropole i za rok. „Je to samozřejmě skvělá věc,“ jásal Aleš Opatrný z domácího týmu Prague Lions.

Prague Playoffs nebude jen jednorázovou záležitostí.

Špičkové světové parkurové seriály Global Champions League (pro týmy) a Global Champions Tour (pro jednotlivé jezdce)  vyvrcholí v O2 areně také během příštího listopadu.

„Za rok se vrátíme,“ potvrdil na středeční tiskové konferenci Tops. „Máme jistotu i pro rok 2019,“ přitakal Jan Andrlík, předseda organizačního výboru. Od pořádání hned dvou ročníků Prague Playoffs si slibuje velký rozvoj českého jezdeckého sportu.

Arena plná jezdeckých hvězd

Novátorská akce přivedla a přivede do Česka stovku elitních závodníků a k dvěma stovkám kvalitních, tuze drahých koní. 

„Domnívám se, že tu máme nejvyšší jezdeckou špičku, která existuje. Máme tu sedm z deseti nejlepších závodníků podle žebříčku Mezinárodní jezdecké federace,“ přibližuje Andrlík úroveň Prague Playoffs.

Nechybí Brit Ben Maher či Švéd Peder Fredricson,  člen domácích Prague Lions.

Úvodní ročník Prague Playoffs je mimořádným podnikem - přináší nový formát,  Global Champions Tour a Global Champions League poprvé dostanou své velkolepé finále, v něm se bude soupeřit o cenné tituly, velké peníze a zcela od nuly.

„Máme tradiční sport, což je dobré, a tradici musíme ponechat, ale musíme být inovativní jako ostatní sporty. Proto jsme s tím přišli,“ vysvětloval Tops, že se parkurové skákání snaží jít s dobou. 

O Prague Playoffs mluvil jako o unikátní akci s bezprecedentním prize money. Právem. Na odměnách se během čtyř dnů rozdá závodníkům přes 300 milionů korun.

Domácí tým cílí na Super Cup

 Na tiskové konferenci v Síni slávy O2 areny leskly dva poháry. 

A jeden z nich může skončit v českých rukách. O Super Cup pro nejlepší tým budou od čtvrtka usilovat Prague Lions s Opatrným a Annou Kellnerovou. Jeden z českých jezdců se představí hned první závodní den a pokusí se pomoct k postupu ze čtvrtfinále.

„Snad projdeme až do nedělního finále,  máme ty nejvyšší ambice,“ nezastírá Opatrný, že touží po nablýskané trofeji. Přehnaný cíl? „Musíte mít v sobě bojovnost a zdravé sebevědomí. Jinak bychom sem nemuseli jezdit,“ vysvětluje zkušený závodník.

Prague Playoffs řadí v jezdeckém sportu hodně vysoko. „Momentálně nic víc na světě v parkurovém skákání není, jinak máme sice mistrovství světa a olympiádu, ale to jsou jiné závody.“ 

Na klubové úrovni je Global Champions Prague Playoffs špičkou ledovce. Od čtvrtka do neděle se pokusí okouzlit Česko.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž