Izraelský velmistr Tamir Nabaty hodlá napřesrok svoje vítězství v Pardubicích

Izraelský velmistr Tamir Nabaty hodlá napřesrok svoje vítězství v Pardubicích obhajovat. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Velmistrovský turnaj šachistů Czech Open vyhrál Izraelec Nabaty

  • 0
Až do šestého kola z celkových devíti izraelský velmistr Tamir Nabaty neztratil v hlavním turnaji letošního Czech Open ani půl bodu. Pak sice přišla dvě zaváhání - remíza s loňským vítězem Kononěnkem z Ukrajiny a prohra s nasazenou trojkou, Indem Sandipanem - ale pustit kohokoli před sebe Nabaty závěrečným triumfem nad dalším Ukrajincem Kravcivem důrazně odmítl. Po zásluze tak obsadil konečné první místo.

"Hrál jsem svoje nejlepší partie, kromě té jedné, kterou jsem prohrál," radoval se Nabaty po turnaji, v němž kromě jiného narazil i na dva pardubické šachisty, Bernáška s Petrem, které oba od šachovnice "vymetl". Zvláště velmistra Petra to v 6. kole muselo hodně mrzet, protože v té době figuroval na báječné třetí pozici (skončil celkově třiadvacátý).

A tak se nejlepším Čechem v turnaji stal někdo, od koho by to čekal opravdu málokdo. Hráč Geofinu Ostrava Vítězslav Rašík nastřádal dohromady sedm bodů a favorizovaného Sandipana i nasazenou jedničku, Rumuna Nisipeanu, odsunul díky lepšímu pomocnému hodnocení za sebe.

Porazit ho nedokázali ani turnajová dvojka Hess nebo v předposledním kole Kononěnko. Úspěšné vystoupení mělo vedle příjemného pocitu z vlastního výkonu a slušné finanční odměny pro mezinárodního mistra Rašíka ještě jeden klad: v Pardubicích splnil svou druhou velmistrovskou normu.

"Abych se přiznal, bylo tak trochu v plánu na ni zaútočit a připsat si body tak, abych se ratingem dostal na úroveň 2500. Obojí se mi povedlo," sdělil spokojený šachista, který se v civilu živí jako soudce. "Těžké byly všechny partie. Zlom pro mě přišel v 5. kole, kdy jsem hrál s Kravcivem. Byl jsem velmi ohrožen, ale soupeř se přehlédl, omylem mi nastavil věž, protože si myslel, že mi dává mat. To se ale nekonalo a já pak snadno vyhrál," líčil Rašík.

Do první desítky Czech Open se z tuzemských hráčů vměstnal ještě domácí Jan Votava z pardubického Rapidu. Také on zvládl svou první účast v turnaji po několikaleté odmlce s grácií, tj. bez jediné porážky. Do nejvyšších pater pořadí ho vynesla páteční výhra nad Američanem Hessem, proti němuž hrál navíc černými. V posledním kole proti Kononěnkovi pak uhájil remízu.

"Vzhledem k tomu, že jsem ten turnaj hrál poměrně bez ambicí, je to vynikající výsledek. Dokonce bych řekl, že jsem po dlouhé době udělal vůbec nějaký slušný výsledek," komentoval Votava svoje šesté místo.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž