Momentka z loňského Zlatého poháru

Momentka z loňského Zlatého poháru | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Pardubický dostihový den láká na dva taháky: Zlatý pohár a kvalifikaci

  • 0
Ne jeden, ale hned dva štědře dotované dostihy se v sobotu pojedou na pardubickém závodišti. V 15.55 bude odstartován odložený Zlatý pohár a v 16.35 se koně vydají na dráhu při závěrečné kvalifikaci na 125. Velkou pardubickou.

Jen při samotné Velké pardubické, absolutním vrcholu dostihové sezony, se rozděluje víc peněz, než bude na dostihovém závodišti „v banku“ nyní. Sešly se totiž dva bohatě dotované závody.

Zlatý pohár, který se v původním termínu, 13. června, nemohl uskutečnit kvůli silné bouřce, a čtvrtá kvalifikace na 125. Velkou pardubickou.

Nejúspěšnější účastníci prvního z nich se mohou těšit na celkem 350 tisíc korun, ti, kdo doběhnou vpředu v kvalifikaci, na 400 tisíc. Sáhnout si na odměny přitom bude jednodušší než jindy - startovní listiny zrovna nepřetékají, což platí především u Zlatého poháru, klasické steeplechase pro pětileté a starší koně na 4 400 metrů.

Přihlášeno je pouhých sedm koní. Hlavním favoritem bude pravděpodobně bělouš valach Khalshani v sedle se Slovákem Lukášem Matuským, který trofej dobyl už před dvěma lety.

Šlapat na kopyta by Khalshanimu měl zejména letos rovněž výtečný slovenský Luminator, jejž pojede Matuského krajan Jaroslav Brečka.

Kvalifikace (5letí a starší koně, cross country na 5 800 metrů) je na programu o 40 minut později, koní se při ní ukáže jedenáct. Většina z nich se před Velkou pardubickou půjde jenom „rozehřát“, splnit podmínky pro start potřebuje duo Sokol a Status Quo.

Největší adepty vítězství je třeba hledat ve zkušené čtveřici valachů Universe of Gracie, Trezor, Nikas a Klaus. V této sezoně famózní Universe of Gracie bral s žokejem Janem Faltejskem dvě první a jedno druhé místo, Trezor byl jednou druhý a Nikas, na nějž se po zákazu vrací Dušan Andrés, jednou třetí.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž