Martina Dočkalová, orientační běh

Martina Dočkalová, orientační běh | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Pád jí vzal jeden titul. Ale poté orientační běžkyně Dočkalová kralovala

  • 0
Nebýt mokré dlažby, určitě by se stala dvojnásobnou českou šampionkou. Takhle má Martina Dočkalová titul "jen" jeden a k němu stříbro za svou oddílovou kolegyní Ivetou Duchovou. Přesto září spokojeností. Vždyť orientační běžkyni pardubické Lokomotivy se před mistrovstvím ve sprintu a na krátké trati zdálo, že medaile tentokrát visí příliš vysoko.

"Na medaili jsem skutečně nepomyslela. Hlavně jsem chtěla oba závody zaběhnout bez chyb," prohlásila nejúspěšnější česká "orienťačka" třídenního šampionátu, který se konal v Kutné Hoře a pak na její skoro domácí trati ve Zdechovicích.

V pátečním sprintu úzkými uličkami Kutné Hory ještě Dočkalovou připravil o titul bolestivý pád na předposlední kontrole. Přitom od zlata ji v cíli dělila pouhá desetina vteřiny. V neděli však již nedala nikomu šanci a s přehledem si na krátké trati doběhla pro svůj premiérový individuální titul mezi dospělými.

Šestadvacetiletá běžkyně vstupovala do letošní sezony s jediným konkrétním cílem - upozornit na sebe právě v těchto dvou mistrovských závodech.

Šampionátu se kromě Klechové a Juřeníkové zúčastnila celá česká špička. Čekala jste, že byste mohla získat medaili v obou disciplínách?
O výsledcích jsem nepřemýšlela, chtěla jsem hlavně zaběhnout závod bez chyb. Na medaili jsem ani jednou nepomýšlela, ale jsem za ně za obě moc ráda.

Přitom moc nechybělo a mohla jste se radovat z obou titulů. Při sprintu jste ještě na třetí kontrole od konce měla na svoji oddílovou kolegyni Ivetu Duchovou náskok pěti vteřin. Pak však přišel pád na kluzké dlažbě…
To, že běžím dobře, jsem slyšela na diváckém ohlasu těsně před koncem trati. Snažila jsem se ještě trochu zrychlit, protože to bylo těsné. Předposlední kontrolu jsem periferně zahlédla za rohem kostela a chtěla jsem k ní rychle zahnout, abych nemusela kličkovat mezi zaparkovanými auty. Bylo to ale asi moc rychlé a ten pád na dlažbu celkem bolel. To, že mě Iveta porazila o jednu desetinu, mě však vůbec nemrzí. Zaslouženě vyhrála a mám radost, že se nám společně povedlo správně naladit formu.

Jak se vám líbil závod historickým centrem Kutné Hory?
Mně se to líbilo. Jen v jednu chvíli, když jsem běžela dlouhý postup, říkala jsem si, zda opravdu běžím sprint, protože to bylo docela dlouhé. Ale byl to opravdu pěkný a těžký závod, člověk se musel neustále soustředit a rychle volit postupy.

S jakými očekáváními jste nastupovala do nedělního závodu na krátké trati?
Šla jsem do lesa s tím, že o nic nejde. Sport je sport, ale v životě je spousta dalších, někdy i důležitějších věcí. Je to zábava, co vás musí bavit. Musíte mít chuť poprat se s nástrahami, co na vás v lese čekají. Před sezonou jsem si ale říkala, že pro mě tenhle víkend bude letošním vrcholem. Ani jsem nepočítala s nominací na mistrovství světa, hlavně jsem chtěla uspět tady a to se povedlo.

Jste mistryní České republiky na krátké trati, přesto v této disciplíně na letošním mistrovství světa startovat nebudete. Proč?
Na nominačních závodech jsem si říkala, že bych chtěla nejlépe zaběhnout právě krátkou trať. A to by se i povedlo, kdyby mi v čipu po doběhu nechyběla jedna kontrola a já tak nebyla v tomto závodě diskvalifikována. Na té kontrole jsem byla, jen se nezapsala do elektronického čipu. Byl to pech. Mrzí mě to, ale beru to tak, jak to je. Na mistrovství světa poběžím sprint a klasickou trať.

Sprint a klasická trať, to jsou dvě naprosto odlišné disciplíny. Jak se na ně připravujete?
Kombinace je to vlastně celkem dobrá, budu mít dost času mezi jednotlivými disciplínami si odpočinout. V přípravě se snažím kombinovat tréninky na dráze s dlouhými běhy v okolí. Jelikož tu není široko daleko jiný pořádný kopec, hodně využívám Kunětickou horu. A jako doplněk k tréninku jsem zvolila pletí na zahrádce. Skvěle to uklidňuje.

Kterou disciplínu máte nejraději?
Mám ráda krátkou trať, ale ne pokaždé mi vyjde. Spousta lidí říká, že mi nejlépe jde klasika.

To asi proto, že jste se v roce 2003 na klasické trati stala juniorskou mistryní světa. Dalším velkým úspěchem bylo páté místo ve štafetách na mistrovství světa, také v roce 2003. Jaké máte ambice na letošní mistrovství světa?
To zatím neřeším a asi to ani řešit nebudu. Budu se snažit co nejlépe připravit na obě disciplíny, ve kterých startuji, a uvidíme.

Mistrovství světa se koná v druhé půlce srpna v Maďarsku. Jak bude vypadat vaše léto?
Ve středu odlétám na závody Světového poháru do Norska, pak budu týden doma a poté jedeme s rodinou na týden do Itálie na závody. Budeme v Dolomitech, tak doufám, že tam naběhám i nějaký objem, to se mi hodí do tréninkového plánu. Moc se tam těším, bude to senzační změna oproti pardubickým rovinám. Ale nechci to před mistrovstvím světa s trénováním přehánět.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž