Ospalý s Krňávkem získali na ME medaile

  • 5
Karlovy Vary - Filip Ospalý a Martin Krňávek získali medaile z mistrovství Evropy v olympijském triatlonu v Karlových Varech. Zlatou si ale stejně jako před rokem v maďarském Györu pověsil na krk španělský favorit Ivan Raňa, úřadující světový šampion. Narozdíl od ženského závodu, který skončil překvapivou výhrou Raňovy krajanky Burgosové, se soutěž mužů vyvíjela podle předpokladů. "Rozhodovalo se v běhu," prohlásil Ospalý, který skončil druhý. Královnou triatlonu je Španělka Burgosová

Po 1500 metrech plavání v koupališti Rolava vylezlo z vody téměř současně asi 25 závodníků s většinou favoritů včetně českého trojlístku Ospalý, Krňávek a Michal Daněk.

Až ve druhé skupině byli například Angličané Jenkins a Don, Ukrajinec Gluščenko a stříbrný medailista z olympijských her v Sydney Vuckovic z Německa, což pro ně znamenalo prakticky konec nadějí na přední umístění. Tempo ve vedoucí skupině diktovali především Španělé Llanos, Merchan a Llobet, kteří pracovali pro Raňu.

Naopak Češi se spíše drželi v závěru skupiny, ale v polovině cyklistiky odpadl Daněk, který nestačil vysokému tempu. V pátém kole se pokusil o únik vynikající cyklista Marceau. Mistr světa z roku 2000 původem z Francie, který nyní závodí za Švýcarsko, však neuspěl. Ostatní jej záhy dojeli a celá skupina zůstala pohromadě až do konce cyklistiky.

V jejím závěru se doslova spurtovalo o co nejvýhodnější pozici před depem. Z něj na závěrečných deset kilometrů běhu vyrazil jako první Raňa a až do cíle si udržel náskok několika desítek metrů. Oplatil tak Ospalému dva roky starou karlovarskou porážku.

Nejlepší český triatlonista vybíhal s minimální ztrátou pátý, ale rychle se propracoval na druhé místo. V prvním stoupání na Zámecký vrch dokonce Raňu doběhl, ale ten mu opět unikl. Krňávek v prvních dvou kolech vypadal ztuhle, ale potom malou krizi překonal a rozběhl se.

Po šesti kilometrech doběhl Dána Henninga, Švýcara Riederera a Brita Ameye. V závěrečných třech kilometrech měl z této trojice nejvíce sil a zopakoval si umístění z roku 1999.  Smůla potkala v depu Daňka, který si roztrhl nohu a ze závodu odstoupil. Milan Kulman a Tomáš Klíma skončili na 31. respektive 44. místě.

Přestože nedokázal navázat na prvenství z roku 2001 byl Ospalý nadmíru spokojen. "Raňa je dnes nejlepším triatlonistou na světě. Porazit jej prostě nešlo, ale druhé a třetí místo je skvělé a hodně patří i divákům, kteří byli vynikající," vykládal po doběhu šestnáctý muž světového žebříčku.

"Na kole se šlapalo až v závěru, do depa před během to však byl sprint o co nejlepší pozice. Rozhodovalo se v běhu. V posledním kopci jsem to zkusil natvrdo, ale Raňa měl výbornou formu. Škoda, že kopec se neběžel celý, to by mi vyhovovalo více," opakoval Ospalý, který potřetí za sebou vystoupil na ME na stupně vítězů.

Stejně spokojený byl i Krňávek, který na druhou medaili čekal čtyři roky. "Závod to  byl strašně těžký, ale moc mi pomohli diváci. První dvě kola běhu mě hodně bolela, ale potom to polevilo. Mohl jsem tempo vystupňovat a propracoval se až k medaili," liboval si.

Výsledky: 1. Raňa (Šp.) 1:56:09 hod., 2. Ospalý -8, 3. Krňávek (oba ČR) -28, 4. Henning (Dán.) -41, 5. Riederer (Švýc.) -52, 6. Amey (Brit.) -59, 7. Willen (Švéd.) - 1:02, 8. Raelert (Něm.) - 1:04, 9. Allen (Brit.) -1:09, 10. Belaubre (Fr.) -1:14, ... 31. Kulman -6:07, 44. Klíma -9:56, Daněk (všichni ČR) nedokončil.

Martin Krňávek v cíli karlovarského závodu. Doběhl třetí.

Český reprezentant Filip Ospalý (vzadu) a vítězný Španěl Ivan Raňa se objímají v cíli karlovarského mistrovství Evropy v triatlonu.

Čechokanaďanka Tereza Macelová během evropského šampionátu v Karlových Varech.

Triatlonisté vybíhají z vody při karlovarském šampionátu.

Triatlonisté se chystají na kolo po plavecké části.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž