Ondřej Synek

Ondřej Synek | foto: AP

Skifař Synek postoupil do semifinále MS, překvapivě končí Drysdale

  • 2
Poklidný postup do semifinále si na mistrovství světa veslařů zajistil český skifař Ondřej Synek. V korejském Čchungdžu ovládl své čtvrtfinále a prošel mezi dvanáct nejlepších. Překvapivě vypadl Mahé Drysdale, který byl ve své jízdě čtvrtý.

Ve hře o medaile zůstala i čtyřka bez kormidelníka lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč, Ondřej Vetešník, Jan Vetešník, kteří skončili v opravách třetí. Dvojskif Jan Andrle, Michal Plocek naopak své druhé vystoupení na šampionátu nezvládl a v semifinále bude jako jediná česká posádka chybět.

Synek se představil ve třetím čtvrtfinále a stejně jako v úvodní rozjížďce bez větších problémů dojel do cíle jako první. Mistr světa z roku 2010, který je letos hlavním adeptem na zlato, byl v čele od prvního mezičasu a druhého Roela Braase z Nizozemska nakonec porazil o 1,3 sekundy.

Třicetiletý veslař pražské Dukly ale přiznal, že se mu moc dobře nejelo. "Na mě jsem jel strašně blbě, bolely mě nohy a nemohl jsem se vůbec dostat do tempa," řekl Synek ČTK. I proto vyhrál jen o sekundu. "Normálně Holanďana porážím o hodně, ale tentokráte se mě držel jako klíště," pousmál se Synek. "Sice to podle mezičasů vypadalo v pohodě, ale jen jsem to nějak doplácal. Trochu se ale na dráze točil vítr," vysvětlil svůj pomalý čas.

Již ve čtvrtfinále nečekaně skončily naděje loňského olympijského vítěze a pětinásobného mistra světa Mahého Drysdala, který byl své jízdě čtvrtý a nepostoupil. Čtyřiatřicetiletý Novozélanďan pojal letošní sezonu odpočinkově a původně plánoval, že se na MS nepředstaví. Jeho čtvrtfinálový nezdar byl přesto překvapením.

"Byl to těžký den. Až do cíle to byl těsný souboj Ázerbájdžáncem (Aleksandrovem) a Bulharem (Božilovem), ale dohnal mě nedostatečný trénink," uvedl Drysdale na svém profilu na sociální síti. Na jeho výkonu se projevily i následky červnové nehody na kole, při které si poranil žebra.

Synek předpovídal Drysdaleovy problémy již před šampionátem, proto jej nepřekvapilo, že přišel o jednoho zkušeného soupeře. "Dopadlo to, jak jsem říkal. Za Hackerem bojovali tři o dvě postupová místa a on to ve finiši nezvládl, protože nemá natrénováno," uvedl Synek, který ale ocenil formu Němce Marcela Hackera.

Zkušeného šestatřicetiletého skifaře momentálně považuje za hlavního favorita své disciplíny. "Nevím, kde se to v něm vzalo, ale jezdí tady úplně jinou ligu. Porazit ho bude hodně těžké. Aby dával Ázerbájdžánci na kiláku pět a na patnáctistovce osm sekund, to není normální. Má super formu," uznal Synek.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž