FUTSALOVÝ ZABIJÁK. Málokdo má takový gólový apetit jako Michal Seidler (vpravo). "Taky bych rád věděl, čím to je," říká. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Je jako Ronaldo, hodnotí trenér brněnských futsalistů Seidlera

  • 0
Před pár dny vytrhl chrudimským futsalistům titul Hráč roku, v pondělí je pokořil také ve vzájemném zápase. Michal Seidler se dvěma góly postaral o to, že brněnské Tango už ví, jak chutná výhra nad králem.

V poločase to vypadalo na další z dlouhé řady neúspěšných pokusů. Futsalisté Tanga prohrávali s Chrudimí 0:2 a mohli si hořce připomenout, proč české vládce ještě nikdy neporazili.

"Každý měl své místo, na kterém jsme stáli, a jenom jsme si přihrávali," popisoval brněnský Michal Seidler dění před pauzou. "V šatně jsme si řekli, že musíme hrát úplně jinak. Začali jsme jezdit po zadku a vyplatilo se to."

Tango tak v pondělí večer zažilo historickou chvíli, na kterou tak dlouho čekalo. Díky dvěma trefám Seidlera a jedné Michala Beleje obrátilo skóre na 3:2 a poprvé si mohlo užívat výhru nad mnohonásobným mistrem. "Ve druhém poločase jsme zvýšili tempo a Chrudim na to nezareagovala. Hráčům to může dodat větší sebevědomí a v tréninku na sobě mohou víc pracovat, aby dokázali, že umí porazit i takového soupeře," podotkl trenér Marian Berky.

Pondělní výsledek ukázal, že mistrovský sen Tanga nemusí být utopií. Byť chrudimský Lukáš Rešetár tvrdil: "Dnes se jim to povedlo a kluci jsou za to asi šťastní. Ale až nám někdo vezme titul, tak teprve uznám, že nás někdo dohnal."

Pokud je někdo, kdo by mohl celek z východních Čech sestřelit z trůnu, jmenuje se Michal Seidler. Jak už bylo řečeno, právě on byl podepsán pod dvěma zásahy, navíc ten zbylý připravil. "Že jsem dal dva góly, je pěkné. Ale ten první byl v podstatě do prázdné branky a i ten druhý byl lehký," líčí situaci, kdy z mírného úhlu napálil míč pod břevno.

Do fotbalové brány se netrefím, sděluje futsalový kanon

Jiní v podobných momentech selhávají, kanon s přezdívkou Jumbo si však může dovolit říct, že šlo o snadný úkol. Vždyť góly jsou pro něj samozřejmostí - po svém příchodu do Tanga jich v lize nastřílel předloni 47, loni 31 a letos už 35. A to je odehráno teprve patnáct duelů!

"Taky bych rád věděl, čím to je," komentuje Seidler s úsměvem své střelecké vlohy. "Ale aspoň polovina gólů byla jednoduchá po krásných akcích," vyzdvihuje 23letý futsalový zázrak spoluhráče.

113 ligových gólů nastřílel Michal Seidler za necelé tři roky v brněnském Tangu.

Sám chodí do každého zápasu s cílem, aby se aspoň jednou trefil. A většinou se mu to daří. "Má dar od Boha, že umí dát gól. Je to podobný střelec jako Ronaldo ve velkém fotbale. Ne nadarmo byl zvolen nejlepším futsalistou Česka," připomíná kouč Berky čerstvé ocenění. "V zakončení není zbrklý a v posledním momentě se vždy rozhodne správně."

Odstřihnout Seidlera je navíc pro soupeře takřka nemožné, protože v Tangu hrozí celá jeho čtveřice. Zejména jeho spojení s Michalem Belejem je smrtící. "S bráněním je to u mě trošičku slabší, na to tam mám Míšu Kovácse a Martina Brůnu. Ti to za nás odběhají a odvedou černou práci," děkuje stroj na góly parťákům.

On sám se prohání i na velkém fotbalovém hřišti, kde jako "lítavý záložník" pomáhá divizním Svitavám. Ale góly tam od něj nečekejte. "I když je brána třikrát větší než ve futsale, tak se do ní prostě netrefím," usmívá se Seidler, který kopal také za juniorku ostravského Baníku a druhou ligu ve Fulneku. Pak ho ale chytil futsal. "Mám v něm víc doteků s balonem. Ve fotbale někdy běháte třicet minut a s balonem se potkáte dvakrát."

Není divu, že po takovém "zboží" touží i v cizině. Lanařili jej do bohatého Kazachstánu, Maďarska, naposledy do Itálie. Tango však zatím svůj poklad nechce pustit. "Ale rád bych to v zahraničí zkusil," neskrývá Seidler.

Rozdíl byl hlavně v produktivitě, uznal chrudimský Rešetár

Ještě minulý týden nastoupili v barvách české reprezentace v přátelských zápasech ve Finsku. A již v pondělí stáli kanonýři Lukáš Rešetár a Michal Seidler proti sobě v ostré ligové partii.

Spokojenější byl nakonec nejpilnější šutér soutěže Seidler, jenž dvěma zásahy do sítě brankáře Žďánského režíroval třígólový obrat. K tomu navíc přidal i asistenci na vyrovnávací trefu svého kolegy v dresu futsalového Tanga a fotbalových divizních Svitav Michala Beleje.

Ale ani Rešetár se nenechal zahanbit. V 11. minutě nejprve otevřel skóre a o dvě minuty později přihrával Kopeckému na druhý gól Chrudimi. Bohužel to pro devítinásobné české mistry byla do závěrečného hvizdu poslední gólová radost.

"Myslím, že zápas byl vyrovnaný. Proměnili jsme v první půli šance, co jsme měli, zatímco Tango nedalo žádnou. Ve druhém poločase se průběh úplně otočil. My jsme příležitosti nevyužili a Tango ze svých čtyř dalo tři góly. Rozdíl byl hlavně v produktivitě," odhalil příčiny porážky chrudimský útočník Rešetár, kterému třiadvacetiletý Seidler vyfoukl začátkem měsíce první místo v anketě o nejlepšího futsalistu za rok 2013.

Repríza loňského finále vyzněla lépe pro průběžně třetí Tango, které dokázalo východočeského lídra porazit poprvé ve své historii.

"Šlo o první zápas po pauze a my za sebou máme asi dva nebo tři tréninky. Termín pro nás nebyl úplně šťastný. Tango asi taky nebylo rozehrané, ale zvládlo lépe tu druhou půli," poznamenal smířlivě Rešetár.

Chrudimští si tak připsali druhou letošní porážku, když nad jejich síly byla ještě teplická Balticflora. Zaváhání mimo jiné ukazují, že špice ligy se postupně vyrovnává. Ale stěžejní fáze sezony je ještě daleko, a tak si Rešetár z porážky hlavu neláme.

"Základní část toho zase tolik neřeší. Až nám někdo sebere titul, tak uznám, že nás někdo dohnal. Na porážky zvyklí nejsme, ale musíme se z toho poučit. Rozebereme si chyby a musíme na tom zapracovat," dodal.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž