CELÝ DEN. Íránský šachový velmistr sehrál partie s téměř šesti stovkami soupeřů.

CELÝ DEN. Íránský šachový velmistr sehrál partie s téměř šesti stovkami soupeřů. | foto: Reuters

Od šachovnice k šachovnici nachodil 55 kilometrů. Teď chce rekord v posteli

  • 0
Aby vůbec tohle maratonské klání vydržel, měl po svém boku tým specialistů: lékaře, odborníka na výživu i maséra. Víc než den pak vydržel íránský šachový velmistr hrát simultánní partie s pětistovkou soupeřů a vytvořil tak nový světový rekord.

V Guinnessově knize teď stojí: Ehsan Ghaem-Maghami strávil nad šachovnicí 25 hodin a 15 minut, při kterých porazil 590 soupeřů.

Maghami vyzval 614 souputníků, kteří přijeli z celé země do metropole Teheránu. První tah si vzal na starost íránský ministr sportu, pak už ale šachová bitva čekala na osamoceného stratéga. Musel zvítězit v 80 procentech všech duelů, nakonec jich vybojoval o 16 procent víc.

Osmadvacetiletý velmistr prohrál s osmi soupeři, s šestnácti dalšími remizoval. Během výkonu měl speciální stravovací program a pauzy trvaly od pěti do sedmi minut.

Když se přesunoval od šachovnice k šachovnici, nachodil asi 55 kilometrů. "Jsem rád, že se mi podařilo rekordu dosáhnout," citovala ho agentura AFP. "Ale teď asi překonám rekord v délce spánku," žertoval.

Íránec dal mat Izraelci, objevily se pak oslavné titulky v teheránském tisku.

"Írán je úžasný a zaslouží si to nejlepší," citovala nového šampiona agentura AFP. "Ale nemluvme o politice. Odvedl bych stejný výkon, ať by byl držitelem rekordu kdokoliv," narážel na pokořeného Izraelce Alika Geršona.

Ten v říjnu vyhrál 454 duelů, 11 jich prohrál a v 58 si připsal remízu. Nastavil tak rekord 523 šachových partií, čímž překonal (jak jinak) Íránce Mortezu Mahjooba, který dva měsíce předtím sehrál pět stovek partií.

Geršon tehdy tvrdil: "Snad se všechny naše války s Íránem povedou už jen na šachovnici."

Nový šampion Maghami po rekordním výkonu prohlásil, že stejný zápal by do svého pokusu vložil, i kdyby předchozí rekordman nepocházel z Izraele. Obě země jsou zarputilí nepřátelé, Izrael dokonce nevylučuje vojenský zásah proti islámské republice, aby zastavil její kontroverzní nukleární program.

Maghami sám doufá, že svůj vlastní počin ještě někdy překoná. A jak tvrdí, nedivil by se, kdyby jeho rekord někdo co nevidět zlomil.

Na výzvu už zareagoval Mahjoob. "Znovu to číslo zvýším," zavázal se. "Snad v létě, jsem odhodlaný a dokážu to!" Po říjnovém sesazení z trůnu vyhlásil, že vyvine ještě vyšší úsilí a vyzve ještě víc soupeřů. "Příště jich bude tisíc," slíbil.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: AFP, Šachy