Jan Vanke

Jan Vanke | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Karlovarský nohejbalista Vanke napekl perníkové rohlíčky

  • 0
V roli kapitána dovedl nohejbalovou reprezentaci před několika týdny hned ke dvěma titulům mistra Evropy, mistrem pekařem se však karlovarský smečař Jan Vanke zřejmě v dohledné době nestane. A to v rámci předvánočního snažení vynalezl recept na perníkové rohlíčky.

Být u toho příslušné orgány, musely by se vážně zabývat myšlenkou, kterak urychleně doplnit vyhlášenou Domácí kuchařku Magdaleny Dobromily Rettigové. Kapitán karlovarských nohejbalistů Jan Vanke se rozhodl péct vánoční cukroví. Nakonec ale podle svých slov zjistil, že to zřejmě nebude obor, kterému by se měl věnovat.

„Vypracoval jsem si několik těst na cukroví, která jsem si však nijak neoznačil jedno od druhého. Když jsem použil místo těsta na vanilkové rohlíčky těsto na perníčky, zjistil jsem druhý den, že vanilkové rohlíčky jsou krásně vypečené, křupavé a voní po rumu. Ozdobil jsem je cukrovou polevou a byly perníkové rohlíčky,“ vzpomíná Jan Vanke v seriálu „Jak trávím své Vánoce“ pro MF DNES.

„Letošní Vánoce budu trávit asi jako všichni v rodinném kruhu a kruhu svých nejbližších, těším se na cukroví a všechny ty neřesti, které s sebou Vánoce přinášejí. Je to období roku, kdy se vážně moc nehlídám a dopřávám si všeho hojně tak, abych si skutečně užil atmosféru Vánoc se vším všudy.“

K tomu patří i dárky. Vanke si nepamatuje, jestli někdy dostal nějaký dárek, který by mu utkvěl v paměti natolik, že by jej považoval za obzvláště nezapomenutelný. „Já se raduji z každé maličkosti, kterou pod stromečkem najdu,“ přiznává.

Poslední dva roky si Vánoce opravdu užil a odpočíval. „To mám na Vánocích skutečně nejraději. Dříve, když jsem studoval, jsem využíval čas svátků na přípravu na zkoušky, což moje Vánoce zcela degradovalo na činnosti spojené s listování ve skriptech a jiných zajímavých publikacích,“ maluje významně rukama ve vzduchu uvozovky. „Uvidíme, jak to bude letos se sněhem, rád bych vyrazil na zasněžené kopce trochu oprášit své běžky,“ plánuje nohejbalista SK Liapor Witte Karlovy Vary.

Sněhu si totiž v minulých letech moc neužil. Zimní přípravu absolvoval individuálně, protože svůj tréninkový plán musel podřídit cestám do Francie, kde v zimní přestávce reprezentoval klub z azurového pobřeží Séte.

„Bylo velmi náročné věnovat se zimní přípravě a ladění formy na letní část v Čechách a zároveň odvádět kvalitní výkony ve francouzské lize. S týmem Séte jsem absolvoval tři sezony, avšak především z pracovních a zdravotních důvodů jsem tuto spolupráci ukončil. Nebylo dost dobře možné vše stíhat a lítat na všechny zápasy. Začala se trochu nabalovat zranění, která byla zřejmě přímým důsledkem přílišného vytížení a nedostatku času na regeneraci. Nyní se rozhodně nechystám nastupovat v některém ze zahraničních klubů,“ říká jasně.

Rozhodně tak zimní sporty v posledních letech hodně zanedbával. Jinak má rád lyžování a praktikuje jak běžecké lyžování, tak sjezdové. „Možná raději mám běžecké lyžování, protože se u toho více zapotím a zároveň je to příjemné zpestření v zimní přípravě a zvyšování fyzické kondice. Navíc u běžeckého lyžování zapojíte celé tělo a je to skvělý druh posílení svalových partií, které při nohejbalu vůbec nezapojujete,“ vysvětluje Vanke svoji zálibu.

Čas si našel i na netradiční sporty, jako hlavně kiting, což je druh sportovní aktivity, při níž se používá tažný drak k pohybu člověka po zemi, sněhu či vodě nebo k jeho zdvíhání do vzduchu. Drak je podobný menšímu padáku či křídlu pro paragliding. Ovšem i u něj má Vanke záporné znaménko.

„Taktéž jej poměrně výrazně zanedbávám z důvodu nedostatku času, ale tento sport se mi velice líbí a v budoucnu bych se mu chtěl více věnovat, abych si osvojil dovednosti u tohoto úžasného sportu.“

Nohejbal už dávno není jen sezonní sport někde na osadách, každý soutěžní rok je jako v každém jiném sportu rozložený do několika fází. Nejdřív přijde v zimě na řadu klasické přípravné období. „Obsahem tréninkových jednotek je spíše nabírání fyzičky než samotná hra, samozřejmě v závislosti na tom, zda zrovna neplánujeme přípravu na některý ze zimních turnajů, kde se zároveň musíme prezentovat kvalitní hrou. V mém případě je odpočinková fáze roku až po ukončení reprezentačních povinností, letos v druhé polovině listopadu, kdy jsem se účastnil mistrovství Evropy. Druhý víkend v prosinci však už tradičně patří poslední smeči, turnaji, ve kterém by chtěl každý nohejbalista uspět, takže se na něj opět trénuje. No a na přelomu prosince a ledna se už opravdu věnujeme naplno fyzičce a zimní přípravě,“ říká Jan Vanke.

Sezona byla z Vankeho pohledu taková nahoru dolů, a to především vlivem zranění kolena a zad, která jej provázela v průběhu loňské sezony. Nakonec se probojoval do národního týmu a uspěl i na mistrovství Evropy ziskem dvou zlatých a jedné stříbrné medaile. „Takže konec dobrý, všechno dobré. Z pohledu oddílu je třetí místo v dlouhodobé soutěži úspěchem a zcela to odpovídá našemu rozpoložení a předváděné hře. Rozhodně je velkým individuálním úspěchem Tomáše Bíbra, který se umístil na mistrovství republiky v kategorii jednotlivců na stříbrné příčce,“ bilancuje.

Příští sezona bude opět velice náročná, některé týmy začínají nabírat na síle a zkušenostech a rozhodně svou výkonností už šlapou Karlovarským na paty několik let.

„Budeme muset vyvinout veliké úsilí k tomu, abychom měli šanci uspět. Rozhodně bude hodně záležet, kdy se zapojí do týmové přípravy Karel Hron, který podstoupil letos v létě plastiku kolenního křížového vazu. Věřím a pevně doufám, že se letos semkneme a budeme předvádět kvalitní výkony, aby nás play off neminulo a mohli jsme se poprat o medailová umístění. Především, aby všem hráčům vydrželo pevné zdraví, a to přeji i všem svým sportovním kolegům,“ dodává Jan Vanke. ̈


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž