Nikas

Nikas | foto: Miloslav Jančík, MF DNES

Nikas se vrací do Pardubic, o očistu se pokusí při kvalifikaci na Velkou

  • 0
Návrat krále, jehož jméno pošpinil dopingový nález způsobený zakázanými látkami v krmení. Je jasné, na koho se budou zraky tisíců dostihových fanoušků upírat v sobotním odpoledni na pardubickém závodišti. Jedenáctiletý valach Nikas se bude všem snažit dokázat, že umí vyhrávat férově, což už v minulosti opakovaně dokazoval.

Stejně jako při loňské Velké pardubické, tak i nyní při její o 1 100 metrů kratší první kvalifikaci ho povede zkušený žokej Marek Stromský.

Původně se zdálo, že mu pozdější diskvalifikace z nejslavnějšího dostihu vzala elán. Však také se závoděním v sedle chtěl nadobro „praštit“. Otočil a je zpět. Restart pošramocené Nikasovy reputace může začít.

„Získal jsem obrovskou chuť do závodění. Nabíjí mě podpora nejbližších, mám dvojnásobnou motivaci udělat všechno pro to, abychom se rvali znovu o vítězství,“ prohlásil matador Stromský.

Jenže s výhrou zadarmo Nikas počítat zdaleka nemůže. Nabitější pole kvalifikace, která začíná v 16.05, mohla mít jen sotva. Tak předně se na start postaví také Ribelino, dodatečný šampion z Velké, který už letos běžel v Brně, kde však byl při svém sezonním debutu zadržen.

Spolu s žokejem Pavlem Kašným se osmiletý hnědák pokusí předčit silnou konkurenci další osmnáctky koní. Motivace Kašného je jasná, uspět v souboji s Nikasem přímo na dráze.

„Na tabuli vítězů budou jména Ribelino a Kašný vyryta, ale tu pravou euforii vítězství jsem bohužel nezažil,“ řekl Kašný při nedávném převzetí opožděného ocenění.

Šanci na prvenství má více koní

Startovní listina čítá čtrnáct jmen, která se pustila do zápolení při loňském říjnovém vrcholu sezony. Vedle Nikase a Ribelina zkusí největší podíl ze čtyř set tisícové dotace ukrojit koně, kteří znají kvalifikační kurs už téměř poslepu.

Navázat na loňský kvalifikační triumf zkusí třeba Kasim s Marcelem Novákem. Svůj um bude chtít předvést Josef Bartoš s parťákem Zarifem, další z aspirantů na vítězství Rabitt Well s Josefem Váňou mladším či Al Jaz s Josefem Sovkou.

Na přední místa se bude tlačit i Klaus, jenž však na hřbetu ponese v Pardubicích neznámého žokeje Andrewa Glassonburyho.

Vždy početný fanklub pak požene vpřed populárního Jaroslava Myšku z nedalekých Valů u Přelouče, jehož ryzák Lorain už v minulosti v Pardubicích zažil pocity prvního jezdce v cíli. To bylo ovšem na kratších vzdálenostech. Devítiletý ryzák nyní zkusí prorazit i na delší kvalifikační distanci.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž