Jezdec Mercedesu Lewis Hamilton slaví s britskou vlajkou po Velké ceně USA, ve...

Jezdec Mercedesu Lewis Hamilton slaví s britskou vlajkou po Velké ceně USA, ve které definitivně rozhodl o svém titulu. | foto: AP

Nejlepším sportovcem Evropy byl vyhlášen šampion F1 Hamilton

  • 22
Letos získal Lewis Hamilton svůj šestý titul světového šampiona formule 1, což mu vyneslo i prvenství v anketě o nejlepšího sportovce Evropy. Britský pilot dosáhl na tradiční ocenění potřetí v kariéře.

Čtyřiatřicetiletý automobilový závodník vyhrál anketu pořádanou polskou tiskovou agenturou PAP před španělským tenistou Rafaelem Nadalem a rakouským lyžařem Marcelem Hirscherem. Hamilton dostal od zástupců 26 agentur, mezi nimiž je i Česká tisková kancelář, 151 hlasů. Hvězda týmu Mercedes zopakovala svůj triumf v anketě z let 2014 a 2017.

Letošní vítěz Roland Garros a US Open Nadal skončil v 62. ročníku ankety druhý s odstupem 11 bodů. Hirscher, jenž se po minulé sezoně a zisku osmého velkého křišťálového glóbu za celkový triumf ve Světovém poháru rozloučil s úspěšnou kariérou, byl už s výrazným odstupem zpět se 76 body.

Nyní již bývalý lyžař těsně porazil loňského vítěze ankety, srbského tenistu Novaka Djokoviče (71). O dva body za ním skončila na celkovém pátém místě nejlepší žena, jíž byla nizozemská atletka Sifan Hassanová.

Anketa agentury PAP se vyhlašuje od roku 1958. Jedinou českou vítězkou byla v roce 1983 běžkyně Jarmila Kratochvílová. Loni byla po svém unikátním olympijském double čtvrtá lyžařka a snowboardistka Ester Ledecká.

Anketa o nejlepšího sportovce Evropy

- pořádaná polskou tiskovou agenturou PAP

1. Hamilton (Brit./formule 1) 151 b., 2. Nadal (Šp./tenis) 140, 3. Hirscher (Rak./lyžování) 76, 4. Djokovič (Srb./tenis) 71, 5. Hassanová (Niz./atletika) 69, 6. Van Dijk (Niz./fotbal) 61, 7. Warholm (Nor./atletika) a M. Márquez (Šp./silniční motocykly) oba 47, 9. Adetokunbo (Řec./basketbal) 46, 10. J. T. Bö (Nor./biatlon) 44.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž