Střelec Tomáš Pešek byl vyhlášen vítězem ankety Nejlepší handicapovaný...

Střelec Tomáš Pešek byl vyhlášen vítězem ankety Nejlepší handicapovaný sportovec ČR roku 2019. | foto: ČTK

Nejlepším handicapovaným sportovcem uplynulého roku je střelec Pešek

  • 0
Sportovní střelec Tomáš Pešek byl podruhé za sebou vyhlášen nejlepším handicapovaným sportovcem České republiky. Druhé místo za mistrem světa obsadila sjezdařka Tereza Kmochová, šampionka z prosincové deaflympiády v Itálii. Třetí za rok 2019 skončil snowboardcrossař Tomáš Pazdera.

Tradiční anketa byla vyhlášena v Praze. Původně se měl galavečer konat již v březnu, kvůli nouzovému stavu v České republice musel být ale přeložen. I ve středu se akce konala za zpřísněných podmínek a s omezeným počtem lidí v sále.

Sedmadvacetiletý Pešek navázal na skvělý start kariéry, kterou zahájil v roce 2018. Loni ovládl světový šampionát v Sydney a také se mu povedlo vystřílet jistotu startovního místa pro Českou republiku na paralympijských hrách v Tokiu 2021. Posledním sportovcem, kterému se podařilo v anketě obhájit vítězství, byl cyklista Jiří Ježek, který triumfoval v letech 2011 a 2012.

Nejlepším kolektivem byli vyhlášeni reprezentanti v para hokeji, juniory roku se stali tenista Jaroslav Šmédek a plavkyně Vendula Dušková, oceněno bylo i šest trenérů - Pavel David, Marek Jelínek, David Lukeš, Michaela Řiháčková, Karel Málek a Alexandra Müller. Síň slávy se rozšířila o úspěšného cyklistu Jiřího Boušku.

V souvislosti s výročím 25 let od založení Českého paralympijského výboru převzali ceny i nejlepší sportovci jednotlivých svazů. Oceněni byli cyklista Ježek, plavci Martin Kovář a Ivana Kumpoštová, sjezdařky Petra Kurková, Kateřina Šromová a atlet a cyklista Roman Musil.

Nejlepší handicapovaný sportovec ČR roku 2019

Výsledky ankety

1. Tomáš Pešek (sportovní střelba), 2. Tereza Kmochová (sjezdové lyžování), 3. Tomáš Pazdera (snowboardcross), 4. David Drahonínský (lukostřelba), 5. Arnošt Petráček (plavání), 6. Jaroslav Šmédek (tenis), 7. Aleš Kisý (atletika), 8. Jiří Hartig (sjezdové lyžování), 9. Jiří Suchánek (stolní tenis), 10. Tadeáš Kříž (sjezdové lyžování).

Kolektiv roku: reprezentační tým para hokeje.

Junioři roku: Jaroslav Šmédek (tenis), Vendula Dušková (plavání).

Objevy roku: Jiří Hartig (sjezdové lyžování), Kateřina Blaščíková (tenis).

Trenéři roku: David Lukeš (ragby vozíčkářů), Pavel David (showdown, goalball), Michaela Řiháčková (boccia), Marek Jelínek (snowboardcross), Alexandra Müller (plavání), Karel Málek (sportovní střelba).

Síň slávy: Libor Bouška.

Výroční ceny Českého paralympijského výboru - Nejlepší sportovec uplynulých 25 let: Martin Kovář (plavání), Kateřina Šromová (sjezdové lyžování), Roman Musil (atletika, plavání), Petra Kurková (sjezdové lyžování), Ivana Kumpoštová (plavání), Jiří Ježek (cyklistika).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž