Národní sportovním agentura při akci v Brně, uprostřed její šéf Milan Hnilička. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Vojtěch odmítl výklad, že lze pořádat turnaje. NSA už informaci odvolala

  • 57
Národní sportovní agentura analyzovala vládní nařízení a uvedla, že podle jejího právního výkladu je možné na znovuotevřených venkovních sportovištích při splnění předepsaných podmínek pořádat ve vybraných sportech i turnaje. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch však takový výklad zanedlouho odmítl a NSA vzápětí informaci odvolala.

Vojtěch (za ANO) po čtvrtečním jednání vlády zdůraznil, že povolené jsou jen individuální sporty a za splnění určitých podmínek je možné sportovat bez roušky. Výklad NSA je podle něj chybný. Agentura uvedla, že se do jejího právního výkladu dostala nedopatřením.

Otevírají se venkovní sportoviště, na kole a běhat v lese lze bez roušky

Lidé v rouškách vyrazili do pražského parku Stromovka. (8. dubna 2020)
Běžkyně se chrání rouškou (3. dubna 2020)

„Není pravda, že se mohou pořádat turnaje, ministerstvo zdravotnictví nic takového neschválilo. Platí stále mimořádné opatření, že jsou povoleny individuální sporty. Pokud je člověk mimo civilizaci, nemusí mít roušku. Pokud je, například na cyklostezce, dva metry od někoho jiného, mít ji musí,“ řekl Vojtěch.

Venku se může hrát například tenis, badminton, nohejbal nebo volejbal s maximálně dvěma hráči na každé straně. 

Agentura nejdříve uvedla, že by se za splnění předepsaných podmínek mohly konat i turnaje, ale pak své stanovisko korigovala. 

„Bohužel vinou vnitřních administračních procesů se do finální verze dostal odstavec 1.6 'Uspořádání turnaje na venkovním sportovišti’, podle kterého jsou povoleny venkovní sportovní turnaje. Tento odstavec neměl být součástí finální verze, neboť není pravdivý a nebyl součástí verze, kterou schválil předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička. Za zmíněnou nepřesnost se omlouváme,“ informoval média mluvčí agentury Jakub Večerka.

Vláda od úterý umožnila využívat venkovní sportoviště pro individuální sporty nebo pro takové, kde jsou na každé straně hřiště rozděleného sítí nanejvýš dva lidé. Ministerstvo zároveň oznámilo, že využívání vnitřního zázemí nadále možné není.

Podle středečního právního výkladu České unie sportu je možné pro maximálně dvě osoby a za dodržení hygienických předpisů zpřístupnit toalety. Právníci agentury převedli tento pohled na kompletní vnitřní zázemí. „Související vnitřní prostory sportoviště lze využívat, ale musí být zajištěny uvedené podmínky stanoveného omezeného počtu současně přítomných osob. Zvýšená dezinfekce je velice důležité preventivní opatření,“ uvedli v analýze zveřejněné na webu.

Právní výklad NSA upozorňuje na nejasné ustanovení ohledně povinnosti nosit roušku u cyklistů a běžců v přírodě a parcích. „Dle striktního a doslovného výkladu by se totiž výjimka z povinnosti nošení ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa), které brání šíření kapének, týkala jen venkovních sportovišť (v užším slova smyslu), a nikoliv i parků, přírody a jiných veřejně přístupných míst,“ uvedla agentura.

Z logiky věci podle ní vyplývá, že by v přírodě neměla být rouška povinná, pokud se na místě nepohybuje velké množství lidí. „V kontextu mimořádného opatření lze totiž považovat i parky, přírodu a jiná veřejně přístupná místa za venkovní sportoviště (v širším slova smyslu),“ doplnila.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž