Petr Vabroušek v cíli závodu Moraviaman v Otrokovicích.

Petr Vabroušek v cíli závodu Moraviaman v Otrokovicích. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Na špici se nudím rád, říká triatlonový šampion Vabroušek

Sotva se objevil na dohled cílové pásce, diváci i soupeři začali bouřlivě tleskat. Ocenili, s jakým přehledem Petr Vabroušek potřetí v kariéře vyhrál závod v dlouhém triatlonu Moraviaman. Vedle nového traťového rekordu slavil také další titul mistra republiky.

Závod před devíti lety zakládal, ale dlouho se ho účastnil jen ve štafetách. Teprve od roku 2006 startuje v kategorii jednotlivců, i když ve dvouročních intervalech. Důvod je jediný. Dorazí vždy, když je Moraviaman zároveň mistrovstvím republiky v dlouhém triatlonu.

Stejné rovnítko platilo také letos, proto nejlepší český triatlet Petr Vabroušek na startu nechyběl. Konkurenci přitom deklasoval. Klasické ironmanské tratě (3,8 km plavání – 180 km na kole – maraton) zvládl v novém traťovém rekordu 8:41:00,1. Druhého Rudolfa Cogana, který obhajoval loňské prvenství, porazil o ohromujících 28 minut a 48 vteřin.

"V posledních závodech jsem měl velkou formu, tady jsem ji potvrdil," usmíval se Vabroušek, který v Otrokovicích triumfoval potřetí. Jeho zdejší dosavadní maximum mělo hodnotu 8:45:50,4. "Petr předvedl světový výkon. Nedalo se s ním závodit," vysekl poklonu vítězi stříbrný Cogan.

V domácím prostředí byl Vabroušek opravdu suverénní. Plavání ve Štěrkovišti mu vyšlo lépe, než bývá zvykem, krátce po přesednutí na kolo se dostal do čela a navzdory sílícímu větru neustále zvyšoval svůj náskok. "Měl jsem výborný neoprén. Možná i proto jsem tady zaplaval nejlíp ze všech svých startů," vysvětloval vydařený úvod.

Sedmatřicetiletý triatlet v Otrokovicích prodloužil svou skvělou sérii. Domácí titul získal pokaždé, když se mistrovství republiky konalo na ironmanských tratích. Ve vitríně už má sedm zlatých medailí. "Každé vítězství potěší. To poslední je příjemné tím, že je čerstvé. Je to lepší, než vzpomínat na loňské," podotkl staronový šampion, kterému fandila celá rodina. "Bylo příjemné, že tady byli se mnou."

Petr Vabroušek na trati závodu Moraviaman v Otrokovicích.

Petr Vabroušek na trati závodu Moraviaman v Otrokovicích.

Zatímco člen klubu Author Tufo Zlín zářil spokojeností, druhý Cogan netajil určité zklamání. Ne z výsledku, ale z výkonu. "Chtěl jsem dosáhnout čas kolem 8:50, ale už v půlce kola jsem věděl, že to nezvládnu. Nejelo mi to," litoval Cogan, kterého aspoň potěšilo stříbro z republikového šampionátu. "Má svou cenu, ovšem loňské vítězství bylo víc. Šlo o něco nepřekonatelného, co už asi nezopakuji."

V Otrokovicích závodily také ženy. Z devítky statečných bojovnic si nejlépe vedla Jana Candrová, která obhájila loňské prvenství. Její triumf byl stejně suverénní jako Vabrouškův. Druhou Petru Krejčovou porazila o 31 minut. Závod zvládlo všech devět účastnic, zatímco řada mužů náročný triatlon nedokončila. Ze 145 startujících ze šesti evropských zemí závod předčasně vzdalo 21 triatletů.

Do cíle ovšem dorazili oba šedesátníci na startu Miloš Kaláb a Jiří Janečka.

Vabroušek: Soupeři se budou muset snažit zase příště

V jeho provedení to byl téměř sólo závod, přesto soupeře deklasoval. Při svém třetím vítězství na Moraviamanu triatlonista Petr Vabroušek dorazil do cíle s téměř půlhodinovým náskokem. "Závod mi vyšel po všech stránkách. Soupeři se budou muset snažit zase příště," pousmál se Vabroušek.


Nevadilo vám, že drtivou většinu závodu jste byl na čele úplně sám?
Z jedné strany je příjemné, když jedete na špici, protože pro soupeře je to těžké. Na druhou stranu není nic příjemného být sedm hodin na čele. Ale radši se budu nudit na špici, než bych někoho marně stíhal.


S časem 8 hodin 41 minut jste spokojený?
Neměl jsem to nijak rozpočítané. Kdyby nezačalo foukat, mohl jsem být v cíli o deset minut dříve. Zpomalení bylo výrazné.


Věřil jste, že vylepšíte rekord trati?
Podařilo se mi zaplavat nejlépe ze všech mých zdejších startů. Taky začátek kola mi vyšel skvěle, tak jsem doufal, že by to mohlo vyjít. Je pravda, že s přibývajícími okruhy přibývalo větru, poslední tři byly hodně těžké. Ale věděl jsem, že když v běhu půjdu rozumným tempem a vyhnu se výkyvům, mělo by to vyjít.


Jaký je vůbec váš osobní rekord?
8:04. Ale na absolutně rovinaté trati v Holandsku. Těžko se to srovnává. V dlouhém triatlonu se nedá sázet na čas. Je to hlavně o podmínkách.


Je otrokovický závod těžký?
Zdejší trať je jedna z nejtěžších. Převýšení při cyklistice je kolem 1 200 m. Jsou závody, které ho mají dvojnásobné, ale do nich jdete s tím, že jedete do kopců. Tady to na první pohled působí jako zvlněný rovinatý terén. Jenže roviny tu moc není. Trať hodně ztíží i to, že osmnáctkrát se točíte kolem kuželů, takže ze 43 km/h zpomalíte na nulu a znovu se rozjíždíte. Zvládnout na této trati rychlý čas je problémem i za bezvětří.


Na odměnách jste získal 30 tisíc korun. Dá se to srovnat s tím, co si vyděláte při svých úspěších na zahraničních ironmanských závodech?
Nedá. Loni jsem ve stejném termínu závodil v Japonsku, tam byly odměny pěti či desetinásobné. Na druhou stranu jsem letos byl doma, šlo o mistrovství republiky a nemusel jsem se nikam kýblovat.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž