Heather Bergsmaová si užívá zlato ze závodu na 1500 metrů. A medaili má i ze...

Heather Bergsmaová si užívá zlato ze závodu na 1500 metrů. A medaili má i ze závodu závodě s hromadným startem, kde brala bronz. | foto: AP

Hromadný závod vyhrála Korejka Po-rum, Bergsmaová má další medaili

  • 1
Domácí závodnice Kim Po-rum rozjásala diváky v korejském Kangnungu. Při závodě s hromadným startem, který na světovém šampionátu uzavíral program ženských soutěží, ve finiši přespurtovala Japonku Nanu Takagiovou a slaví zisk zlaté medaile. Bronz bere Američanka Heather Bergsmaová.

Do závodu s hromadným startem, pro oko diváka tolik atraktivního, nastoupily i dvě české zástupkyně: Nikola Zdráhalová s Eliškou Dřímalovou. Ani jedna ale do bojů v popředí nezasáhla, tam se rozhořela očekávaná bitva mezi asijskými a zámořskými závodnicemi.

Zlato obhajovala Kanaďanka Ivanie Blondinová. Ta ovšem zůstala bez medaile a skončila desátá.

Cenný kov nezbyl ani na silnou Nizozemku Ireen Schoutenovou, která dlouho jela mezi nejlepšími, jenže upadla v závěrečném šestnáctém kole a podmetla nohy japonské rychlobruslařce Miho Takagiové, bronzové z patnáctistovky.

Obě dvě vypadly z bojů o stupně vítězů a umístily se na chvostu závodního pole.

Na čele se naopak udržel trojlístek Bergsmaová, Po-rum a Nana Takagiová.

Z poslední zatáčky vyjely bok po boku Po-rum a starší z japonských sester. Po-rum byla nakonec rychlejší o jedenáct setin a potvrdila roli největší favoritky. Do závodu vstupovala jako vedoucí žena Světového poháru v této disciplíně, loni navíc na mistrovství světa skončila druhá za Blondinovou.

Po-rum přidala druhou medaili pro pořadatelskou zemi, už v pátek uspěla na pětistovce I Sang-hwa.

Pro bronz a zároveň třetí medaili v Kangnungu si v „masáku“ dojela za asijským tandemem Bergsmaová, mistryně z kilometru i patnáctistovky.

Zdráhalová si připsala druhé patnácté místo (obsadila jej rovněž v závodě na 1,5 kilometru) a oproti loňsku si polepšila o tři příčky, Dřímalová skončila při své premiéře na posledním, tedy 24. místě.

Mistrovství světa v rychlobruslení na jednotlivých tratích

v Kangnungu

Závody s hromadným startem:
Muži:
1. Mantia (USA) 60 bodů, 2. Contin (Fr.) 41, 3. Jean (Kan.) 27, 4. Michajlov (Běl.) 8, 5. Hager (Rak.) 8, 6. Cieslak (Pol.)
Ženy:
1. Kim Po-num (Kor.) 60, 2. N. Takagiová (Jap.) 40, 3. Bergsmaová (USA) 20, 4. Lollobrigidaová (It.) 5, 5. Tan Kuo (Čína) 5, 6. Zujevová (Běl.) 5, ...15. Zdráhalová, 24. Dřímalová (obě ČR).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž