Silné příběhy MS: Kouč bojující po infarktu o život. A snový comeback po 23 letech

  17:02
Chystáte se obhajovat titul, ale zároveň víte, že váš kouč leží ve vážném stavu v nemocnici. A nebo si plníte sen o startu na světovém šampionátu dospělých až v 39 letech, a pak málem stojíte na stupních vítězů. Krasobruslení, to je i častý souboj se silnými emocemi. Tak jako nyní na mistrovství světa v Saitamě.

Alexa Knierimová a Brandon Frazier na mistrovství světa v Saitamě | foto: AP

Příběh Sanda Modlete se za něj

Todd Sand býval vždy jedním z největších siláků mezi krasobruslaři. Jakožto elitní párový krasobruslař byl v 90. letech dostatečně silný a svalnatý na to, aby svou partnerku (a manželku) Jenni Menoovou hladce zvedal nad hlavu nebo ji vymršťoval do vzduchu.

V roce 1995, kdy se mistry světa sportovních dvojic stali Radka Kovaříková a René Novotný, se zároveň i americké duo Menoová, Sand radovalo v Birminghamu z bronzové medaile.

Později se Sand stal v kalifornském Irvine úspěšným a velmi oblíbeným krasobruslařským trenérem.

„Neexistuje nic takového jako dokonalý člověk nebo dokonalý trenér, ale Todd se tomu vždy velmi blížil,“ řekl pro list Los Angeles Times jeho svěřenec Brandon Frazier, který loni s partnerkou Alexou Knierimovou pod Sandovým vedením triumfoval na mistrovství světa v Montpellieru.

„Todd je totiž dokonalou kombinací veselého, podporujícího a pozitivního přístupu,“ popisoval Frazier. „Ví, jak na sportovce tlačit, aby byli silnější, ale zároveň se snaží, aby se i při tak tvrdém tréninku cítili co nejvíc příjemně.“

Tolik sil věnoval devětapadesátiletý Todd Sand jiným.

Teď jich však spoustu potřebuje on sám.

Aby zůstal naživu.

Chyběl v Saitamě u ledu, když si Knierimová a Frazier jeli ve čtvrtek pro další světovou medaili, tentokrát stříbrnou. Na dálky ji věnovali právě jemu. Aby mu pomáhala bojovat.

Druhého března ještě trénoval Soniu Baramovou a Daniela Tioumentseva na juniorském mistrovství světa v Calgary, když jej zčistajasna postihl těžký infarkt. Okamžitě ho odvezli na jednotku intenzivní péče.

Manželka Jenni Menoová hned pospíchala za ním. Na Instagramu zároveň zveřejnila fotografii ze šťastných dnů, které spolu prožívali: celá rodina i se dvěma dospívajícími syny v dobrém rozmaru na pláži. Zrzavé vlasy obou chlapců jakoby kopírovaly Sandovou zrzavou barvu.

„Prosím, modlete se za něj,“ prosila Menoová.

Our family is very thankful that there are so many people from around the World sending good thoughts and prayers.
Please keep the prayers coming

6. března 2023 v 20:16, příspěvek archivován: 24. března 2023 v 16:08

Sílu mu nyní posílá celá krasobruslařská komunita.

„Prostě ten nejmilejší chlap. Největší srdcař,“ řekla o něm Tai Babiloniová, někdejší mistryně světa sportovních dvojic. „Je opravdový gentleman. Každý večer se za něj modlím.“

Přátelé založili fond, který má rodině pomoci s obrovskými výdaji za léčbu, jež se každým dnem zvyšují. Na kontě fondu je už více než 150 tisíc dolarů.

V Calgary mohl po týdnu zase dýchat bez pomoci ventilátoru. Minulý týden jej odtud přesunuli do nemocnice v Kalifornii.

„Todd má před sebou ještě dlouhou rekonvalescenci,“ informovala Menoová. „Doufáme, že se mu díky pokračující dialýze vrátí funkce ledvin. Soustředíme se na to, abychom jeho zotavování brali den po dni.“

Brandon Frazier stále nechápe, jak se jeho trenérovi mohlo něco takového stát: „Todd nikdy neměl zdravotní problémy. Viděl jsem se s ním před jeho odjezdem na juniorské mistrovství do Calgary, byl na tréninku v pohodě, stoprocentní, jako vždycky. A pak se stane tohle.“

Juniorský pár Baramová, Tioumentsev získal v Calgary juniorský světový titul jen několik hodin poté, co byl Sand převezen do nemocnice. „Kvůli němu jsme se museli dát dohromady,“ říkali.

Knierimová a Frazier přiznávali, jak obtížné pro ně bylo smířit se v přípravě na dospělé mistrovství v Saitamě s vědomím, že Sand s nimi u ledu nestojí.

„Bylo těžké zvládat tyto emoce, ale dělali jsme, co jsme mohli,“ líčil Frazier.

V duchu byli s koučem také v Japonsku.

Alexa Knierimová a Brandon Frazier na mistrovství světa krasobruslařů v Saitamě

„Není mnoho věcí, které můžeme v Toddově boji ovlivnit,“ podotkla Knierimová. „Ale jednu jsme ovlivnit mohli. Vykonat naši práci tak, aby byl na nás hrdý.“

Příběh Stellatové Návrat z plastické chirurgie

Naposledy se chicagská rodačka Deanna Stellato-Dudeková účastnila mistrovství světa v roce 2000, ještě toho juniorského, navíc mezi sólistkami. Dobruslila si pro stříbrnou medaili. Ale následné zranění vyhnalo sedmnáctiletou vítězku juniorského finále Grand Prix 1999 z ledové plochy.

A to na dlouhých šestnáct let.

Vdala se, pracovala na klinice plastické chirurgie, až se v roce 2016 odhodlala navštívit svou dávnou trenérku. „Přemohl mě pocit, že mám s krasobruslením nevyřízené účty.“

Rozhodla se tedy vrátit na led - ve sportovních dvojicích.

Tři sezony jezdila s Nathanem Bartholomayem. Získali dvě bronzové medaile z mistrovství Spojených států, ale do cesty se krasobruslařce opět postavilo zranění. Tentokrát však postihlo Bartholomaye.

Jejich partnerství se v dubnu 2019 rozpadlo.

Zoufalá Stellatová obepisovala všechny své známé, zda neví o někom, kdo by s ní mohl jezdit. Odpověděla jí Meagan Duhamelová, dvojnásobná kanadská mistryně světa: „Znám chlapíka, který je přesně pro tebe.“

Tehdy sedmadvacetiletý Kanaďan Maxime Deschamps, jenž za svou kariéru vystřídal osm různých partnerek (!), ale s žádnou se neumístil lépe než pátý na mistrovství Kanady, se papírově nezdál jako nejlepší volba pro ambiciózní Stellatovou.

Ale hned po prvním setkání měla jasno.

„Okamžitě jsem zrušila všechny další schůzky s jinými adepty. Věděla jsem, že je Maxime ten pravý,“ vypráví čtyři roky poté.

Když kvůli pandemii koronaviru zavřeli v Kanadě kluziště, trénovali venku, kdykoliv to tloušťka ledu na rybnících dovolovala. Na podzim loňského roku zažili - už v kanadských barvách - debut v seriálu Grand Prix. A ničeho se nezalekli. Na Americké brusli dojeli druzí, francouzskou Grand Prix posléze ovládli.

Kvalifikovali se na prosincové finále Grand Prix, jenže Stellatová krátce před závodem prodělala respirační onemocnění a na jejich výkonu se to podepsalo. Skončili čtvrtí a zklamaní.

S následky nemoci se potýkala tři měsíce. Zadýchávala se, nemohla pořádně mluvit ani polykat. Přesto potvrdili vítězstvím na kanadském šampionátu roli favoritů.

Se stříbrnou medailí na mistrovství čtyř kontinentů:

4CC 2023 in the books! Thank you to everyone who helped us get here and to everyone who supports us from a far. These two performances were a stepping stone for our next event, and im very proud of what we did. Hopefully, we are saving our best performances for next month! @skate_canada @patinageqc @edeaskates @patinagesudouest @jackson.ultima @epjm_team @xpressionelite @sk8mixhugo @isufigureskating @ekinoxphysioetbienetre #edeaskates #edeafamily #jacksonfamily #figureskating #vaudreuil #isu #cparvaudreuil

15. února 2023 v 18:48, příspěvek archivován: 24. března 2023 v 16:06

O své formě se ujistili ještě na únorovém mistrovství čtyř kontinentů, kde brali bronz, a pak už mířili k mistrovství světa.

Pro Deschampse bylo vůbec první v kariéře. Stellatová se na něj vrátila po třiadvaceti letech, přičemž v dospělé kategorii bylo její první.

A comeback to byl velmi povedený.

Po krátkém programu byli vzdáleni jen čtyři desetiny od bronzové medaile. Útok na ni ve volné jízdě překazily pád a nedotočený skok, ale čtvrté místo uhájili.

I když už to se může zdát jako velký úspěch pro dnes devětatřicetiletou závodnici, ona má větší ambice.

„Naším cílem jsou olympijské hry v roce 2026 a chceme tam jet jako adepti na medaile,“ nezastírá.

Že ji v té době bude čtyřicet dva?

„Už teď jsem stará. Za tři roky budu pořád stará,“ říká.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  12:45

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

Winter Hockey Games pod širým nebem se má odehrát v prosinci na Letné

25. dubna 2024  12:41

Hokejové zápasy pod širým nebem na akci Winter Hockey Games se mají odehrát 5. až 8. prosince v...

Trénink s Lehečkou, obdiv soupeřů. Nadal se loučí s milovaným Madridem

25. dubna 2024

Premium Madrid (Od naší zpravodajky) První den očekávaného turnaje v Madridu. Na zápasy tenistek se nadšeně chystají skupiny diváků,...

El Nordico a zimák? Šéf Ústí by jezdil i ještěrkou, kouč říká ne, Děčín překvapil

25. dubna 2024  11:33

Ještě jde o hypotetické hrátky, ale což takhle dát si zimák? V Ústí nad Labem propukla basketbalová...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...