Vojtěch Král bude na MS jednou z českých medailových nadějí.

Vojtěch Král bude na MS jednou z českých medailových nadějí. | foto: Tomáš Bubela

Doksy se staly světovým centrem orientačního běhu. Češi zkusí senzaci

  • 0
K Máchovu jezeru se sjely čtyři stovky orientačních běžců ze čtyřiceti zemí. Letovisko Doksy se v těchto dnech stalo centrem světového šampionátu v tomto sportovním odvětví, v sázce je pět sad medailí.

Běhat se bude v lesích, skalních roklích i ve městech převážně v Libereckém kraji. Představí se i jedenáct českých reprezentantů, šest mužů a pět žen. Šéftrenér české reprezentace Jan Šedivý bude v současné obrovské konkurenci považovat jakoukoliv medaili za senzační úspěch.

„V orientačním běhu je na mistrovství světa konkurence obrovská. Není vůbec jednoduché dostat se v individuálním závodě do desítky,“ řekl Šedivý. „Já bych byl hrozně rád, kdyby si závodníci vyplnili na tom šampionátu své sny. Hrozně bych jim to přál, protože vím, že tomu obětovali několik let.“

Zejména ve sprintových závodech si věří čeští reprezentanti Tereza Jánošíková a Vojtěch Král, kteří už v nich získali medaile ve Světovém poháru. Dvaatřicetiletý Král chce ale uspět i v lesních disciplínách. „Ve svém věku už nemám potřebu skrývat se za nějaké fráze. Prostě chci útočit na medaile ve všech závodech, do kterých nastoupím. Buď se to podaří, nebo ne,“ řekl.

Vybrané prostory, kde se poběží, činí podle pořadatelů závod světově jedinečným. „To nejunikátnější, co tady v ČR máme, jsou pískovcové skály. Takové nejsou nikde na světě, okrajově v Polsku nebo Německu,“ uvedl sportovní ředitel závodů Daniel Wolf.

Kromě skalních roklí na Kokořínsku se závodníci utkají také v okolí Smržovky v Jizerských horách, kde je podle něj třeba se připravit na vysoké borůvčí, žulové kameny a klády a klacky pod nohama, které budou ztěžovat běh.

Někteří závodníci se dokonce přestěhovali na sever Čech, aby mohli lépe trénovat. Přímo do lesů a měst, kde se závody poběží, na trénink orientační běžci nesměli, snažili se ale hledat co nejpodobnější terény. V zimě trénovali i v Keni ve vysoké nadmořské výšce.

MS v orientačním běhu se koná každý rok, loni mělo být v Dánsku zaměřené na sprint, ale bylo kvůli epidemii covidu-19 zrušeno. Proto letos pořadatelé k plánovaným lesním závodům přidali i dnešní úvodní sprint v Terezíně a nedělní smíšené štafety v Doksech.

Přijďte fandit orientačním běžcům na mistrovství světa do Starých splavů

V úterý 6. července se pak závodníci přesunou do Smržovky na takzvanou krátkou trať, kterou by podle mezinárodních pravidel měli nejlepší zvládnout zhruba za 30 minut. Dopoledne poběží kvalifikaci, odpoledne finále. Ve čtvrtek 8. července jsou na programu lesní tříčlenné štafety mužů a žen.

Šampionát uzavře v pátek 9. července dlouhá trať. Mužská kategorie bude mít trať vzdušnou čarou dlouhou více než 13 kilometrů s převýšením přes 1000 metrů. Nejlepším by měla trvat zhruba 90 minut.

Závodníky budou moci přímo u trati povzbudit i diváci. Kapacita je kvůli pokračujícím zdravotním opatřením omezená na 1 000 diváků v Terezíně a 2 000 diváků v ostatních arénách. Vstupenky stojí 100 korun a lze je zakoupit předem na serveru Ticketportal, případně přímo na místě.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž