PÁD. Krasobruslařka Michaela Lucie Hanzlíková během krátkého programu na...

PÁD. Krasobruslařka Michaela Lucie Hanzlíková během krátkého programu na mistrovství světa v Helsinkách. | foto: Reuters

Medveděvová opět kraluje. Hanzlíková prožila na MS černočerný den

  • 19
Upadla po trojitém salchowu. Upadla po trojitém rittbergeru. A upadla po dvojitém axelu. Ne, tohle se vážně vůbec nepovedlo. Michaela Lucie Hanzlíková, milé překvapení lednového mistrovství Evropy v Ostravě, nezvládla svůj debut na dospělém mistrovství světa a po krátkém programu v Helsinkách končí. Soutěži vládne ruská obhájkyně titulu Jevgenija Medveděvová.

Jako by sedmnáctiletou českou naději Hanzlíkovou „porazil“ také náročný cestovatelský plán, pro nějž se s trenérkou Monikou Škorníčkovou rozhodly.

Před pouhými jedenácti dny ještě startovala na juniorském mistrovství světa na Tchajwanu. Musela se vzápětí vypořádat v Helsinkách s aklimatizací a s únavou z dosud nejnáročnější sezony kariéry, která byla pro ni doslova objevitelskou.

Loňští juniorští mistři světa sportovních dvojic Anna Dušková - Martin Bidař se už v lednu rozhodli juniorský šampionát vypustit a soustředili se pouze na dospělá mistrovství. (Krátký program absolvují v Helsinkách dnes večer, přičemž na led nastoupí v 17.36 už jako čtvrtí startující z 28 párů. Přímý přenos vysílá web ČT Sport.)

Hanzlíková se pokusila zvládnout obojí.

Jenže počínaje úvodním trojitým salchowem do kombinace začalo na ledu Hartwall Areny její velké trápení v krátkém programu.

„Přepískla rychlost, chtěla hodně moc, a to se někdy nevyplácí,“ hodnotila nájezd na salchow od komentátorského mikrofonu České televize mezinárodní rozhodčí Olga Žáková. „Byla i blízko mantinelu. Kdo ví, jestli se nelekla a tím se rozhodila.“

Hanzlíková posléze nezvládla ani jeden skokanský prvek své jízdy. Hala s ní soucítila a snažila se krasobruslařku alespoň potleskem povzbudit. Ale to byla pro ni slabá útěcha.

Krasobruslařka Michaela Lucie Hanzlíková během krátkého programu na mistrovství...
Krasobruslařka Michaela Lucie Hanzlíková během krátkého programu na mistrovství...

Na evropském šampionátu v Ostravě se po svém vstupním vystoupení proměnila v reklamu na bezbřehé štěstí, stále se smála. Tentokrát nešťastně sklonila hlavu a skryla ji do dlaní.

V ostravském krátkém programu si vytvořila i osobní rekord 52,39 bodu. Ještě na juniorském mistrovství světa na Tchajwanu, kde obsadila konečné 16. místo, v něm získala 48,10 bodu.

Tentokrát tušila, že bodový zisk bude drsně malý. Pouhých 32,21 bodu bylo poukázkou na poslední místo. Na postup mezi finálovou čtyřiadvacítku pro volné jízdy by tentokrát nestačil ani její lednový osobní rekord.

„Míša prostě třikrát spadla, sport je někdy i takový,“ říkala trenérka Škorníčková. „Ale má za sebou úžasnou sezonu. Důležité je, aby jí to nevzalo chuť a nasazení, ale aby si z toho vzala zkušenosti. Vím, že ona si je vezme a chuť neztratí.“

Olga Žáková ujišťovala: „Rozhodně je našim velkým talentem do budoucna.“

V létě bude muset Hanzlíková zabojovat s domácími konkurentkami v čele s Eliškou Březinovou o právo startu na dodatečné olympijské kvalifikaci v Oberstdorfu. Tam se v září rozdělí posledních šest míst pro soutěž žen na zimních olympijských hrách v Koreji. O čtyřiadvacet letenek se naopak bojuje už nyní na helsinském mistrovství světa.

Nedostižná Medveděvová

Vyvrcholení krátkého programu prozatím prodloužilo vládu Jevgenije Medveděvové. Sedmnáctiletá ruská středoškolačka je od listopadu 2015 neporažená, s výjimkou jediného závodu Ruského poháru ovládla během kariéry všechny soutěže v kategorii žen, k nimž nastoupila!

OBHÁJKYNĚ TITULU. Takřka neporazitelná Jevgenija Medveděvová.

A jinak tomu nemusí být ani v Helsinkách.

Suverénní nechybující skokanka, bruslící na skladbu River Flows in You, získala podobně jako v Ostravě 79,01 bodu. Před volnými jízdami tudíž vede s převahou 3,03 bodu před kanadskou krasobruslařkou Kaetlyn Osmondovou, sahající v Hartwall Areně po životním úspěchu. Vždyť dosud byla 21letá Osmondová na mistrovství světa nejlépe osmá.

Kaetlyn Osmondová z Kanady během krátkého programu na světovém šampionátu v...
Kaetlyn Osmondová během krátkého programu na světovém šampionátu v Helsinkách.

PŘEKVAPIVĚ DRUHÁ. Kanaďanka Kaetlyn Osmondová.

Rovněž třetí příčka patří Kanadě zásluhou Gabrielle Dalemanové.

Dvě velké dámy světového krasobruslení se naopak při pátečních volných jízdách představí „jen“ v předposlední rozjížďce a do elitní šestky pro poslední rozjížďku se nevešly.

Američanka Ashley Wagnerová loni v Bostonu svedla úchvatný souboj (aneb zralá žena versus děvčátko) s Medveděvovou. Ani tentokrát nepokazila žádný skokanský prvek, jenže jak podotkla Olga Žáková: „Skoky má jisté, ale trochu umotané.“

Zisk 69,04 bodu ji řadí na sedmou příčku.

Ještě o místo pod ní figuruje světová šampionka z roku 2012 a nejstarší z favoritek, 30letá Carolina Kostnerová. Bronzová žena z letošního mistrovství Evropy si zapsala o šest bodů méně než v Ostravě. Italskou umělkyni na ledě poškodil nejistý dopad po flipu a vůbec se jí nevyvedl skok do piruety ve váze.

„Ten jsem ji nikdy neviděla zkazit,“ uvedla Žáková.

Zklamání prožívají též japonští fanoušci, postrádající na šampionátu zraněnou hvězdu Satoko Mijaharovou, druhou krasobruslařku světového žebříčku.

Nejlepší z tria Japonek je zatím až devátá Higučiová, zatímco Hongové patří dvanáctá a Miharové až patnáctá příčka. Supervelmoci v této kategorii tak reálně hrozí, že na hrách v Koreji bude mít příští rok jen dvě zástupkyně.

V elitní desítce jsou i tak pouze čtyři Evropanky: tři Rusky a Kostnerová.

Mistrovství světa v krasobruslení v Helsinkách

Krátký program žen

1. Medveděvová (Rus.) 79,01, 2. Osmondová 75,98, 3. Dalemanová (obě Kan.)72,19, 4. Pogorilá (Rus.) 71,52, 5. Chenová (USA) 69,98, 6. Sockovová (Rus.) 69,76, 7. Wagnerová (USA) 69,04, 8. Kostnerová (It.) 66,33, 9. Higučiová (Jap.) 65,87, 10. Tursynbajevová (Kaz.) 65,48,... 37. Hanzlíková (ČR) 32,21 - nepostoupila do volných jízd.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž