Český judista Jiří Petr (vpravo) v utkání 1. kola mistrovství světa v Tokiu s Davisem Dudou z Lotyšska. | foto: ČTK

Petr skončil na MS judistů ve druhém kole, Klammert ve třetím

  • 1
Judista David Klammert vypadl na mistrovství světa ve třetím kole kategorie do 90 kilogramů. Na šampionátu v Tokiu prohrál v nastavení s neoblíbeným Švýcarem Cirilem Grossklausem. Další český reprezentant v této kategorii Jiří Petr skončil ve druhém kole po porážce od světové čtyřky Mammadaliho Mehdijeva z Ázerbájdžánu.

Klammert, který se před dvěma lety blýskl devátým místem na MS v Budapešti, měl v prvním kole volný los a ve druhém si poradil s Inikim Uerou z tichomořského ostrůvku Nauru. Ve třetí minutě ho porazil na ipon.

Pak ale pětadvacetiletého českého reprezentanta čekal Švýcar Grossklaus, kterého ve čtyřech předchozích zápasech nedokázal porazit. Naposledy s ním prohrál v červnu v osmifinále Evropských her. Tentokrát se držel dlouho, ale ve druhé minutě prodloužení nezachytil soupeřův útok bezprostředně po přerušení a Grossklaus vyhrál na ipon.

„Bolí to hodně,“ líčil potom Klammert v rozhovoru.    

Druhý český zástupce v této kategorii Petr porazil v prvním kole na ipon Lotyše Davise Dudu. V duelu s favorizovaným Mehdijevem, který letos získal bronz na Evropských hrách, ale už neuspěl. Od třetí minuty prohrával na wazari a dvě sekundy před koncem ázerbájdžánský favorit ukončil druhým wazari zápas před limitem.

Na šampionátu nastoupí ještě dva Češi. V sobotu to budou největší medailová naděje Lukáš Krpálek v kategorii nad 100 kg a dvacetiletá Markéta Paulusová v nejtěžší ženské kategorii nad 78 kilogramů. Turnaj v kolébce juda je generálkou na olympijské hry, které se za rok uskuteční právě v hale Budókan.

Mistrovství světa v judu v Tokiu

Muži Do 90 kg: 1. Van 't End (Niz.), 2. Mukai (Jap.), 3. Majdov (Srb.) a Clerget (Fr.), ...Klammert vyřazen ve 3. kole, Petr (oba ČR) vyřazen ve 2. kole.

Ženy Do 70 kg: 1. Gahieová (Fr.), 2. Timová (Portug.), 3. Pinotová (Fr.) a Conwayová (Brit.).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž