ZLATO. Judista Lukáš Krpálek září spokojeností, právě se v Japonsku stal...

ZLATO. Judista Lukáš Krpálek září spokojeností, právě se v Japonsku stal mistrem světa ve váze nad 100 kilogramů. | foto: AP

Zlatý úspěch českého juda. Krpálek se stal v Tokiu mistrem světa

  • 204
Olympijský vítěz Lukáš Krpálek získal první medaili z mistrovství světa v nejtěžší váhové kategorii nad 100 kilogramů. A hned zlatou! Český judista udolal ve finále šampionátu v japonském Tokiu v takřka čtyřminutovém prodloužení domácího hrdinu Hisajošiho Harasawu.

Nejdřív porazil na ipon Srba Žarka Čuluma, potom přemohl i Šakarmamada Mirmamadova z Tádžikistánu, ve čtvrtfinále udolal v prodloužení Nizozemce Roye Meyera a v semifinále nebezpečného korejského mladíka Kim Min-čonga. A svou velkou tokijskou jízdu korunoval Lukáš Krpálek v ikonické hale Budókan v boji o zlato!

V Tokiu tak přidal další světovou medaili do sbírky, kterou začal rozmnožovat v kategorii do 100 kilogramů. V ní byl v roce 2014 zlatý a v letech 2011 a 2013 bronzový. Loni skončil na světovém šampionátu mezi „těžkotonážníky“ pátý.

Se stříbrným olympijským medailistou z Ria Harasawou se Krpálek utkal poprvé v životě. Po minutě a půl už měl na kontě dvě napomínání, ale pak převzal aktivitu. V prodloužení několikrát dostal japonského soupeře na zem, a i když nedokázal předvést bodovanou techniku, převaha mu vynesla titul. Po třech minutách a 50 sekundách prodloužení rozhodčí potřetí v zápase Harasawu napomenul a Krpálek se mohl radovat. 

Lukáš Krpálek (v modrém) a Japonec Hisajoši Harasawa ve finále mistrovství...
Lukáš Krpálek (v modrém) a Japonec Hisajoši Harasawa ve finále mistrovství...
Lukáš Krpálek (v modrém) a Japonec Hisajoši Harasawa ve finále mistrovství...
Lukáš Krpálek (v modrém) a Japonec Hisajoši Harasawa ve finále mistrovství...
Lukáš Krpálek (v modrém) a Japonec Hisajoši Harasawa po finále mistrovství...
Lukáš Krpálek slaví v Tokiu zisk titulu mistra světa.
Lukáš Krpálek slaví v Tokiu zisk titulu mistra světa.
Lukáš Krpálek slaví v Tokiu zisk titulu mistra světa.

Bronzové medaile vybojovali Kim Min-čong a Meyer, které Krpálek zdolal na cestě do finále. Na turnaji chyběl desetinásobný mistr světa a největší hvězda této kategorie Teddy Riner z Francie. 

Krpálkova cesta za zlatem

V prvním kole měl český olympijský vítěz volný los. Ve druhém proti zavalitému Čulumovi, který je o několik desítek kilogramů těžší než český reprezentant, Krpálek podle plánu zaútočil v závěru. Minutu před koncem zápasu dostal soupeře na zem a škrcením ho donutil zápas vzdát. Porazil ho tak i ve třetím vzájemném zápase.

Další Krpálkovou překážkou byl dvaadvacetiletý Mirmamadov, který překvapivě porazil pátého muže loňského MS Bekmuroda Oltibojeva z Uzbekistánu. S bronzovým medailistou z loňských Asijských her se ještě Krpálek nepral a premiérový souboj zvládl. Po dvou minutách ho rovněž dostal na zem a tam ho udržel dostatečně dlouho na předčasné ukončení zápasu.

Čecha nezastavil ani osmý muž světového žebříčku Meyer z Nizozemska. 

Oba předchozí vzájemné duely vyhrál český judista, naposledy byl úspěšný na červnových evropských hrách v Minsku. A v Tokiu úspěch zopakoval. 

Znovu díky boji na zemi, což je Krpálkova silná stránka. Sice žádnou techniku nedotáhl do konce a zápas dospěl do zlatého skóre, ale v něm dostal Meyer třetí napomenutí, což znamenalo vítězství českého reprezentanta.

Premiéra Paulusové

Do šampionátu v sobotu zasáhla také dvacetiletá česká judistka Markéta Paulusová, ale při premiéře na MS po volném úvodním kole první zápas v kategorii nad 78 kilogramů prohrála. V poslední minutě ji na ipon porazila Melissa Mojicaová z Portorika.

A podobně se vyvíjel i semifinálový duel s teprve osmnáctiletým Kim Min-čongem. Krpálek korejskému sokovi oplatil květnovou porážku ze semifinále turnaje Grand Prix v Číně a postoupil do finále.  

V základní době byl k vidění hlavně taktický boj s jediným Krpálkovým vážnějším nástupem pro boj na zemi. Oba judisté šli do prodloužení se dvěma napomenutími za pasivitu. V nastaveném čase Krpálek útočil a po minutě a půl dokázal Kim Min-čonga udržet na tatami dost dlouho na ukončení zápasu na ipon. 

A pak mu podlehl i čtvrtý muž světového žebříčku Harasawa. Japonec, který v semifinále porazil světovou jedničku Gurama Tušišviliho z Gruzie, už ve finále na soupeře nevyzrál a v hale Budókan propukla česká radost. 

Mistrovství světa v judu v Tokiu

Muži Nad 100 kg: 1. Krpálek (ČR), 2. Harasawa (Jap.), 3. Kim Min-čong (Korea) a Meyer (Niz.).

Ženy Nad 78 kg: 1. Soneová (Jap.), 2. Ortizová (Kuba), 3. Asahinaová (Jap.) a Sayitová (Tur.), ...Paulusová (ČR) vyřazena v 2. kole.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž