Česká skipka Anna Kubešková na mistrovství světa v Calgary.

Česká skipka Anna Kubešková na mistrovství světa v Calgary. | foto: AP

České curlerky skončily na mistrovství světa dvanácté. A ukřivděné

  • 14
Trpký závěr světového šampionátu v Calgary prožily české curlerky. Během jediného dne musely odehrát tři zápasy, žádný ze soupeřů tak náročný program neměl. Navíc sbíraly neúspěchy a nakonec skončily s bilancí tří výher a deseti porážek dvanácté - daleko za šesticí týmů, které si zajistily účast na olympijských hrách v Pekingu 2022.

Tým skipky Anny Kubeškové porazil na šampionátu Italky a Estonky, které skončily za nimi, a v tabulce druhé Rusky. O premiérovou účast na OH ještě budou mít české hráčky šanci zabojovat v prosincové kvalifikaci.

Během posledního dne v základní části musely Češky odehrát kvůli přeloženému utkání s Dánskem tři zápasy za sebou. 

„Jsme hluboce zklamáni tím, že nikdo z WCF (mezinárodní federace) nechápe, že tímto rozhodnutím vytváří nerovnou soutěž. Fair play a zdraví atletů je odsunuto na druhé místo, a to v situaci, kdy se hraje o olympijskou účast, prestiž, dobré jméno, zachování přízně sponzorů a podporovatelů a dodržení podmínek pro státní podporu,“ uvedl ve svém blogu trenér Karel Kubeška.

Češky poslední den třikrát prohrály, s Německem, Koreou a s Dánskem. Před těmito zápasy měly bilanci 3:7 a postup na olympiádu byl prakticky mimo jejich dosah.

Základní část ovládly Švýcarky před Ruskami a Švédkami. Účast na olympiádě vybojovaly také hráčky Dánska, USA a domácí Kanady.

Mistrovství světa v curlingu žen v Calgary

Německo - Česko 9:8

Korea - Česko 7:4

Česko - Dánsko 5:6

Konečné pořadí po základní části: 1. Švýcarsko 12 výher/1 porážka, 2: Rusko 11/2, 3. Švédsko 10/3, 4. Dánsko 8/5, 5. USA 7/6, 6. Kanada 7/6, ...12. Česko 3/10.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž