Radost českého čtyřbobu ve složení Dominik Dvořák, Dominik Suchý, Jan Šindelář, Jakub Nosek v cíli závodu MS v Altenbergu | foto: AP

Čtyřbob vylepšil na MS české maximum, v Altenbergu skončil šestý

  • 6
Čtyřbob Dominika Dvořáka skončil na MS šestý a výrazně posunul nejlepší české umístění, kterým dosud byla desátá pozice Jiřího Vrby z roku 2015. V Altenbergu posbírali všechny medaile domácí Němci a stejně jako před týdnem ve dvojbobech vládl Francesco Friedrich. Olympijský vítěz a obhájce titulu získal ve čtyřbobech zlato na MS už potřetí.

„Úžasný! Je to pecka. Tenhle úspěch nás všechny brutálně nakopne. Potvrdilo se, že máme na to bojovat s nejlepšími. Šesté místo je pro nás skoro jako první,“ radoval se pilot Dvořák na webu sport.cz. Celá posádka si užívala úspěch s českými fanoušky, kterých do areálu kousek za Cínovcem dorazilo hodně. „Měli jsme od nich obrovskou podporu, fakt super. Nikde jinde tohle nezažíváme,“ řekl Dvořák.

Češi byli po dvou sobotních jízdách sedmí, ale do druhého dne kvůli svalovému zranění neodstartoval kanadský obhájce bronzu Justin Kripps, který se dělil o čtvrté místo s Friedrichem. Dvořák a jeho posádka Dominik Suchý, Jan Šindelář, Jakub Nosek se ve třetí jízdě poprvé dostali pod 54 sekund, a přestože český stroj v závěrečné jízdě i kvůli sněžení značně zpomalil, šesté místo bez potíží udržel.

Český čtyřbob ve složení Dominik Dvořák, Dominik Suchý, Jan Šindelář, Jakub...
Český čtyřbob ve složení Dominik Dvořák, Dominik Suchý, Jan Šindelář, Jakub...

„Bylo vidět, že poslední jízda nebyla tak hezká kvůli nervozitě. Byli jsme tak blízko úspěchu, nechtěli jsme o něj přijít. Povedlo se,“ uvedl Dvořák.

V polovině závodu ještě vedl Nico Walther, jenže Friedrich ve třetí jízdě ztrátu devíti setin sekundy smazal a nakonec zvítězil o pět setin před Johannesem Lochnerem. Všechny tři medaile dokázali titíž němečtí piloti získat i před třemi lety v Königssee, tehdy se Friedrich a Lochner o zlato podělili. Walther po zisku bronzu ukončil v 29 letech kariéru, jeho rozhodování podle médií ovlivnila především těžká podzimní nehoda v tréninku a zranění krční páteře.

Friedrich má v součtu s dvojboby už devět titulů mistra světa. Tím vyrovnal rekord Itala Eugenia Montiho, který v ledovém korytu vládl před 60 l

Mistrovrtsví světa v jíizdě na bobech

Altenberg

Muži - čtyřboby: 1. Německo I (Friedrich, C. Bauer, Grothkopp, Schüller) 3:36,09 (54,25+54,34+53,35+54,15), 2. Německo III (Lochner, F. Bauer, Weber, Rasp) -0,05 (54,25+54,31+53,39+54,19), 3. Německo II (Walther, Krenz, Bluhm, Franke) -0,23 (54,30+54,20+53,44+54,38), ...6. Česko (Dvořák, Suchý, Šindelář, Nosek) -1,44 (54,48+54,45+53,87+54,73).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž